Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
şekeri, şekerkamışı

Şekerkamışı Şekeri

Eski 11-23-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Şekerkamışı Şekeri



Şekerkamışı Şekeri




İÖ 3000'lerde Hindistan'da, şekerkamışından çıkarılan şeker biliniyordu İS 8 yüzyılda İspanya ve Güney Fransa'da şekerkamışı şekeri kullanıldı, ama şeker tüketimi ancak 19 yüzyılda büyük boyutlara ulaştı;

Şekerkamışı {Saccharum officinarum), boyu genellikle 3-8 metre arasında olan kamışsı bir bitkidir Parlak renkli, boğumlu gövdesi beyaz, san, koyu yeşil, kırmızı ve mor olabilir Bazı çeşitleri çizgilidir Çapı ender olarak 7 santimetreyi geçen gövdenin tatlı, sulu bir özekdokusu vardır Mısır yaprağını andıran ince uzun yaprakların sardığı gövdenin ucunda beyaz, püskülsü çiçek demetleri bulunur




Zengin ve iyi akaçlanmış topraklarda yetişen şekerkamışı bol yağış ve tropik iklim sıcaklığı ister Yeni Gine kökenli olduğu sanılan şekerkamışı, sonradan götürüldüğü Jamaika, Küba ve öteki Batı Hint Adaları'n-da, ABD'nin güney bölgeleri, Hawaii ve Brezilya'da, Avustralya'nın Queenslarıd eyaletinde büyük plantasyonlarda yetiştirilmektedir Şekerkamışı tohum verme zamanından önce kesilmelidir; çünkü tohum veren kamış, şekerli besisuyunun çoğunu kullanmış olur Şekerkamışı kesildikten sonra bitkinin toprakta kalankökünden yeni sürgünler filizlenir
Toplanan şekerkamışları, yaprakları kesildikten sonra şeker fabrikasına götürülür Kamışlar burada yıkanır, küçük parçalara bölünür ya da kıyılır Sonra ağır merdaneler arasında ezilirken üstüne su püskürtülür; püskürtülen su bitkideki şekerin çözünmesine yardımcı olur



Ezilen kamıştan koyu grimsi ya da yeşilimsi ekşi bir sıvı çıkar İçinde birçok katışkı olan bu sıvıya, arıtmak için kireçsütü (kalsiyum hidroksit asıltısı) katılır Bu ham şerbet daha sonra hemen ısıtılır ve çökeltme tanklarında çökelmeye bırakılır Bu tanklardan çıkan durulmuş şerbet vakumlu pişirme kazanlarına alınır Şerbet burada koyulaşarak önce şuruba, sonra da şeker kristalleriyle melas karışımından oluşan bir lapaya dönüşür
Bu lapa santrifüjlere gönderilir Yüksek hızla dönen, çevresi delikli silindirler olan bu aygıtlarda, melas merkezkaç kuvvetin etkisiyle deliklerden dışarı atılır; santrifüjün içinde kahverengi ham şeker kalır

Bu kahverengi ham şekerin bir bölümü olduğu gibi satılmak üzere ayrılır, ama büyük bölümü rafinerilere gönderilerek arıtılır Rafineride yeniden çözelti haline getirilen ham şeker, kimyasal maddelerle işlemden geçirilip bez filtrelerden ve kemik kömüründen süzüldükten sonra yeniden kristalleştirilerek beyaz, arı şeker elde edilir Bisküvi ve pasta yapımında kullanılanözel bir şeker türü, çok ince kristallerin kaynatılmasıyla elde edilir Topaklaşmayı önlemek için mısır unu katılıp öğütülen tozşekerden pudraşeker yapılır Tozşeker ve sıvı şeker karışımının basınç altında kalıplara dökülmesiyle kesmeşeker ya da küpşeker üretilir

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.