![]() |
Trafik Güvenliği Ve İlkyardım Bildirisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Trafik Güvenliği Ve İlkyardım Bildirisitrafik güvenliği ve ilkyardım bildirisi ![]() Bir trafik kazası ile karşı karşıya kaldığımız zaman ne yapacağız? Trafik kazalarına kurban verdiğimiz yüzlerce kişiden pek azı olay yerinde yaşamını yitirmektedir ![]() ![]() Herhangi bir ilkyardım bilgisinden yoksunsanız bile, uzman ekipler gelmeden yaralıya el sürülmesini engellemeniz, emin olun onun hayatını kurtarmada çok ciddi bir rol üstlenecektir ![]() Dikkat: Burada verilen bilgiler çok temel ve basit işlemlerden ibarettir ![]() ![]() ![]() DİKKAT! Soluk alıp veren ve nabız vuruşları hissedilen bir hastaya baygın olsa bile kesinlikle kalp-akciger canlandırması yapılmaz! KANAMAYI DURDURUN! Trafik kazasında kanamalı bir kazazede ile karşılaşmanız mümkündür ![]() ![]() Trafik kazasında kanamalı bir kazazede ile karşılasmanız mümkündür ![]() ![]() Steril bir gazlı bezle uygulanacak basınç, genellikle sorunu çözer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer kopan bir uzuv sözkonusuysa, kopan parçanın bulunarak hastanın en fazla dört-altı saat içinde bu parça ile birlikte bir mikrocerrahi hastanesine ulaştırılması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() DİKKAT • Bunları yaparken esas olan, kopan parçayı buzların içine doğrudan koymamaktır ![]() ![]() ![]() ![]() • Gerek kopan uzvu, gerek koptuğu yeri yıkayacağınız serum fizyolojiğin boşalan plastik torbası ihtiyaç duyacağınız steril torba olarak kullanılabilir ![]() •Kopan parçayı steril etmek için kesinlikle üzerine tentürdiyot veya benzer dezenfektan dökmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Şunu kesinlikle unutmayın ![]() ![]() ![]() Bunlar, yaygın olarak kanama durdurabilen basit çözümlerdir ![]() ![]() ![]() YARDIM GELENE KADAR Hasta baygın, ama soluk alıp verebiliyor… Veya suuru açık ![]() ![]() ![]() ![]() Hastayı her iki yöne de çevirebilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Hastanın sağ tarafına, dizleriniz ona değecek şekilde yerleşerek çökün ![]() 2) Sizden yana olan sağ kolunu hafifçe hastanın altına doğru itin ![]() ![]() 3) Hastanın sizden uzak kolunu (anlattığımız sıraya göre sol kol), kıvırın ve avuç içini sağ kulak altına yerleştirin ![]() ![]() ![]() 4) Sol bacağını dizinden bükerek, ayağı sağ dizkapağı seviyesine gelene kadar geri çekin ![]() ![]() ![]() 5) Hastanın üzerine eğilin, bir elinizle omuzundan, diğer elinizle de kalça gerisinden kavrayarak hareket gücünü gövdenizden alıp onu kendinize doğru yuvarlayarak çevirin ![]() ![]() 6) Başını, nazikçe geri iterek rahat nefes almasını sağlayın ![]() 7) Sağ kolunu, altından hafifçe çıkartıp rahatlatın ![]() Hastayı sırtüstü bekletmek tehlikeli olabilir ![]() önlenebilecektir ![]() ![]() ![]() Bu harekete alışkanlık kazanabilmek için bir yakınınız veya arkadaşınızla deneyebilirsiniz ![]() DİKKAT: Eğer omurilik yaralanmasından veya kırıklardan kuşkulanıyorsak, hastayı kesinlikle kıpırdatmamalı ve recovery pozisyona getirmeye çalışmamalıyız ![]() • Bilinci açıksa, bunu en kolay ondan el ve ayak parmaklarını oynatmasını isteyerek anlayabiliriz ![]() • Eğer hastanın bilinci kapalıysa, kulağından veya burnundan sümüksü bir madde akıp akmadığı kontrol edilir ![]() ![]() • Parmaklarımızı boynunda nazikçe gezdirerek, olağandışı bir çıkıntı veya girinti hissetmeye çalışırız ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Trafik Güvenliği Ve İlkyardım BildirisiARAÇ YANGINLARI Bir araç yangını ile karşılaşabiliriz ![]() ![]() Hastayı her iki yöne de çevirebilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Hastanın sağ tarafına, dizleriniz ona değecek şekilde yerleşerek çökün ![]() 2) Sizden yana olan sağ kolunu hafifçe hastanın altına doğru itin ![]() ![]() 3) Hastanın sizden uzak kolunu (anlattığımız sıraya göre sol kol), kıvırın ve avuç içini sağ kulak altına yerleştirin ![]() ![]() ![]() 4) Sol bacağını dizinden bükerek, ayağı sağ dizkapağı seviyesine gelene kadar geri çekin ![]() ![]() ![]() 5) Hastanın üzerine eğilin, bir elinizle omuzundan, diğer elinizle de kalça gerisinden kavrayarak hareket gücünü gövdenizden alıp onu kendinize doğru yuvarlayarak çevirin ![]() ![]() 6) Başını, nazikçe geri iterek rahat nefes almasını sağlayın ![]() 7) Sağ kolunu, altından hafifçe çıkartıp rahatlatın ![]() Hastayı sırtüstü bekletmek tehlikeli olabilir ![]() önlenebilecektir ![]() ![]() ![]() Bu harekete alışkanlık kazanabilmek için bir yakınınız veya arkadaşınızla deneyebilirsiniz ![]() DİKKAT: Eğer omurilik yaralanmasından veya kırıklardan kuşkulanıyorsak, hastayı kesinlikle kıpırdatmamalı ve recovery pozisyona getirmeye çalışmamalıyız ![]() • Bilinci açıksa, bunu en kolay ondan el ve ayak parmaklarını oynatmasını isteyerek anlayabiliriz ![]() • Eğer hastanın bilinci kapalıysa, kulağından veya burnundan sümüksü bir madde akıp akmadığı kontrol edilir ![]() ![]() • Parmaklarımızı boynunda nazikçe gezdirerek, olağandışı bir çıkıntı veya girinti hissetmeye çalışırız ![]() ![]() Bir trafik kazası ile karşı karşıya kaldığımız takdirde yapılacak işlemler belli kurallarla sınırlanmıştır ![]() a) Yardım çağırın Genellikle, trafik kazası ile karşılasan bir kişi hemen 155 veya 156 numaralı telefonlarla polise haber verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Ek kazalara meydan vermeyin Bu durumda yapılacak işlemler kazazedenin olduğu kadar sizin yaşamınızı da güvence altına alacaktır ![]() • Trafik kazasına müdahale ederken aracınızı güvenli bir yerde durdurun ve flaşörlerinizi açın ![]() • Üzerinizde dikkat çekici renkte (tercihen fosforlu) bir giysi olmasına dikkat edin ![]() ![]() ![]() ![]() • Trafik uyarı işaretlerini koyun veya zaman kazanmak için birisinden bu konuda size yardım etmesini isteyin ![]() ![]() c) Durumu değerlendirin Bir kaza ile karşılaştığınız anda yapılacak ilk hareket durumu değerlendirmek, kazazedeye boyunluk takmak ve yangın söz konusu değilse, onu kıpırdatmamaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konuşun Yaralı ile sözle temas kurmaya çalışın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İzleyin Yaralı, sözlü uyarılara cevap vermiyorsa, yapılması gereken onun vücut fonksiyonlarını gözlemektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokunun • Nabız Nabzına bakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Memeler İnsan bedeninde sinir uçlarının toplandığı bölgeler meme uçlarıdır ![]() ![]() ![]() • Parmak uçları Yaralının tırnağının üzerine iki parmağınızla basınç uygulayın ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Trafik Güvenliği Ve İlkyardım Bildirisi• Dinleyin Hastanın nefesini dinleyerek hissetmeye çalışın ![]() koklayarak da nefes alip almadigini kontrol edebilirsiniz d) Solunumun devamını sağlayın Solunum yollarının devamlılığını sağlamak için öncelikle ağız ve burunda yabancı bir cismin olup olmadığını kontrol edin ![]() ![]() ![]() ![]() Boyunluk yoksa, bunları yaparken hastanın ensesini desteklemelisiniz ![]() ![]() Bu arada parmaklarınızı gezdirerek boyundaki olası bir hasarı hissetmeye çalışın ![]() ![]() Buraya kadar anlatılanlar gözünüzü korkutmasın ![]() ![]() Tüm tesbitler negatif ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOK ÖNEMLİ: Eğer kalp-akciğer canlandırması, diğer bir deyimle suni solunum ve kalp masajı konusunda gerekli ilkyardım eğitimine ve becerisine sahip değilseniz, burada göreviniz sona ermektedir ![]() ![]() DİKKAT! Soluk alıp veren ve nabız vuruşları hissedilen bir hastaya baygın olsa bile kesinlikle kalp-akciğer canlandırması yapılmaz! Bir kez daha altını çizerek vurgulamakta yarar görüyoruz: Kaza mahalinde kontrolu ele almanız ön koşul ![]() ![]() ![]() Dr ![]() International Hospital Acil Servis Doktoru |
![]() |
![]() |
|