Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler > Motorlu Taşıtlar

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ilk, kazalarında, trafik, yaralılara, yardım

Yaralılara Yardım Trafik Kazalarında İlk Yardım

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yaralılara Yardım Trafik Kazalarında İlk Yardım

Yaralılara yardım, Trafik kazalarında ilk yardım

• Kanamaları nasıl durdurmalı?

Kazazedenin kanama geçirdiği fark edilince, kanama yeri açılmalı ve yaraya temiz bir mendil veya el altında ne varsa, bastırarak pansuman kompresi yapılmalıdır

Bu yöntemle kanama durmazsa, bu kez atardamar kompresyonu yapılabilir

Büyük kan kaybı karşısında bir şok hali söz konusuysa, doktorlar hemen kan verme işlemine girişir Kanama geçirdiği anlaşılan kazazedeler, daima büyük bir dikkatle nakledilmelidir

Belkemiği ekseninin muhafazası

Beyin ve soğancığın uzantısı olan belke-miği, sinirsel kumandaların ve istihbaratın ge-çiş yoludur Motor sinirler ve duyu sinirleri buradan çıkar İlik, belkemiğinin içindeki ke-miksi bir kanaldadır

Omurlardan biri, diğerlerine göre kayar-sa (kırık), ilik zedelenebilir Böylece istihba-rat işlemi durur (duyunun kaybolması) Kas kumandası da aksayabilir (felç) Böyle bir du-rum yavaşlama sırasında veya direkt çarpış-malarda meydana gelebilir

Belkemiğinin, omurlar kaymadan kırılma-sı da mümkündür Bu sırada acemice bir kı-pırdama, iliğe geriye dönüşü mümkün olma-yan bir zarar verebilir

Aracın içinde

Baygın bir kişi karşısında, örneğin direksiyon üzerine yığılmış kalmışsa, önce solunum yol-larını ferahlatmanız gerekir Bu arada belke-miğini de dik tutması denenmelidir, çünkü kı-rılmış olabilir Baş-belkemiği eksenini normal pozisyonuna getirebilmek için, başını yavaş yavaş kaldırmak şarttır Çekmeye devam ederken de, baş bir parça geriye yatırılmalı-dır Bundan sonra uzman kurtarıcılar beklen-melidir Deneyimsiz birinin kazazedenin baş-belkemiği eksenini normal pozisyonunda tutarak, kendisini araçtan dışarı çıkartması mümkün değildir Ancak araçta yangın var-sa, yaralı kişi dışarı çıkarılabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com