Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler > Motorlu Taşıtlar

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlatım, değişimi, dünyası, fotoğraflarla, motosiklet, yağ

Yağ Değişimi [Fotoğraflarla Anlatım] Motosiklet Dünyası

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yağ Değişimi

Motosiklet Dünyası

Aslında çok basit olan ancak bir o kadar da önem taşıyan bir konudur yağ değişimi…

Motor aksamının çalışmasında ve ileriye dönük ömrünün uzamasında büyük önem taşır zamanında ve düzgün yağ değişimi

Bu güne kadar defalarca aynı soruyla karşılaştım,”yağ değiştireceğim,nasıl yağ değişimi yapılıyor? Ya da motorcuda mı değiştirtsem yağını?“

Bir motor servisine gittiğinizde basit bir yağ değişimi için yağ masrafının ortalama 3-4 katı para alırlarBu kadar basit bir işlem için bu kadar para ödemek yerine bu yazıda kısaca yağ değişiminden bahsetmek istiyorum

Not:Yağ değişimi motosiklete göre farklı yağ numaraları ve farklı düzeyde konulacak yağ ile yapılmaktadırAşağıda anlatımını yaptığım motorda 800 ml kadar 10- 40 sentetik yağ kullandımMotosikletinize ne kadar yağ koyacağınızı ve yağ numarasını kullanım kitapçığına bakarak ya da servisinizi arayarak öğrenebilirsiniz

Fotoğraflarla yağ değişiminin anlatımını yapacağım motosiklet bir çin malı scooter

Hemen hemen çoğu çin malı scooter ve hatta çin malı olmayan motorlarda bile bu aynıdırTabi ki farklı modeller de mevcuttur

Anlatımını yaptığım motor yağ filtresi olmayan,yağ süzgeci olan bir motosiklet

Hadi yavaş yavaş yağımızı değiştirmeye başlayalım…

Öncelikle motoru orta sehpaya almalıyız…(Motorunda orta sehpası olmayanlar yağın süzülmesini sağlayacak bir şekilde motosikletin konumunu ayarlayabilir,ve ya varsa uygun yere tahta-demir takozlar koyarak motorun dik konumda durmasını sağlayabilir)

Motorumuzu orta sehpaya aldıktan sonra yapacağımız iş gerekli malzemeleri ayarlamamız

Bu iş için çok fazla malzeme gerekmiyor

Başlıca malzemeler,

-Yeterli miktarda yağ

-Gerekli numarada anahtar

-Yağı boşaltmak için bir adet kap (yoğurt kabı vs bu iş için uygundur)

-Yağı koymak için bir adet huni (yoksa pet şişeyi keserek ya da farklı yollar izleyerek elde edebilirsiniz)

Ben bu işlem için 10-40 sentetik yağ kullandımDediğim gibi,koyacağınız yağ kullandığınız motosikletin modeline göre farklılık gösterebilir

Öncelikle kabımızı yağ tapasının altına koyuyoruz ki boşaltırken,yağı yere döküp yeri kirletmeyelim

Motorumuzu orta sehpasına aldığımızda ve alt tarafa eğilip baktığımızda yağ tapasını görürüz(Aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz)

Yağ tapasını uygun anahtarla açarak başlıyoruz…

Yağ tapasını açtığımızda aşağıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz şekilde yağ boşalmaya başlayacaktır

Yağ tapasını açtığınızda içeriden yağ süzgeci ve yay çıkacak

Yağın tamamının boşalmasını bekliyoruz

Yağ kabımıza boşaldıktan sonra abartmadan motosikletimizi hafifçe sallayabiliriz,bu şekilde yağın tamamının boşalmasını sağlamış oluruz

Yağ tamamen kabımıza boşaldıktan sonra süzgecimizde gözle görülür bir şekilde kirlenme-tıkanma vs varsa bunları temizliyoruz

Daha sonra süzgeç yay ve tapa dan oluşan üç parçayı üst üste oturtarak(aşağıda görünen şekilde) tapayı kapatıyoruz

Tapayı çıkarttığımız yere tekrar takıp iyice sıktıktan sonra ikinci kısıma yani yağın konulmasına geçiyoruz…

Yağı,yağ seviyesini de kontrol etmek için çıkarttığımız yağ çubuğunu sökerek koyuyoruz

Yağı koymak için bir adet huniye ihtiyacımız var,eğer elinizde huni yoksa bunu uygun bir pet şişeyi keserek ya da daha farklı yollar izleyerek de elde edebiliriz

Üstteki fotoğrafta görülen yağ çubuğunu çıkartıyoruz

Söktükten sonra aşağıdaki çubuğu göreceğiz

Daha sonra söktüğümüz yerden huni yardımı ile yağımızı koymaya başlıyoruz…

Azar azar,huniden taşırmadan…

Yağı koyarken dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta daha var…O da ne gerekenden az yağ ne de fazla yağ koymamakKoyacağımız yağ miktarı yağ çubuğuyla ölçüm yaptığımızda çizgilerin sonuna yakın olmalı(yağ çubuğunun üst çizgisi),son çizginin bir – iki çizgi altında olmasında fayda var

Kullanıcı kitapçıklarında da zaten koyacağımız yağ miktarı verilmektedir

Yağı ölçüm yaparak yeterli düzeyde koyduktan sonra işimiz bitiyor

Yağ çubuğunu son olarak sildikten sonra tekrar takıp yağ miktarını ölçebilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

afedersiniz aşağıdaki resimlerde demişsiniz anca ben de resim görünmüyor kanuni tiger 250 cc var bende pek anlamıyorum motordan ancak yağını değiştirmek istiyorum resimli bir anlatım belge olursa elimde çok rahat ederim konu hakkında yardımlarınızı rica ederim,
teşekkürler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com