![]() |
Tütün Eksperi Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tütün Eksperi MesleğiTANIM Tütünün üretimi konusunda üreticiye yol gösteren, üretilen tütünün önceden belirlenmiş olan standartlara uygun olup olmadığını saptayan ve bağlı bulunduğu kurum adına tütün alımını gerçekleştiren kişidir ![]() GÖREVLER - Tütünün tarlada yetiştirilmesi, kırımı ve kurutma işlemlerini kontrol eder, - Tütünün standartlara uygun olup olmadığını saptar, - Tütünün fermantasyonunun takibini ve bakımını yapar, - Bağlı bulunduğu kurum adına tütün alımını gerçekleştirir, - Tütünün kalitesini ve fiyatını belirler, - Alımı yapılan yaprak tütünün işleme atölyelerinde cins ve kalitesine göre ayırımını denetler ve yönlendirir, - Alınan tütünde, tüketici isteklerine ve piyasaya uygun olarak sigara, pipo, puro, enfiye veya çiğneme tütünü haline gelinceye kadar geçirdiği tüm aşamalarda bilimsel yöntemleri uygular, - Kaliteli tütün üretimi sağlamak amacıyla ekicilere aydınlatıcı bilgiler verir ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Tütünün kalitesini anlamak için kullanılan çeşitli aletler ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Tütün eksperi olmak isteyenlerin; - Açık havada çalışmaktan hoşlanan, - Arazi koşullarına uyum sağlayabilen, - Tarım ekonomisine ilgi duyan, - Renk algısı, tat ve koku alma duyuları gelişmiş - Dikkatli kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Tütün eksperleri görevlerini kısmen büroda, kısmen arazide ayakta, yürüyerek, tırmanarak, eğilerek yürütürler ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Tütün eksperleri, Tekel Genel Müdürlüğü'ne bağlı kuruluşlarda, özel sektör tütün işletmelerinde, kamu ve özel sigara fabrikalarında, tütün ticareti (ihracat-ithalat) yapan kuruluşlarda, tütün üretimi yapan işletmelerde, tütün kredisi veren finans kuruluşlarında çalışabilirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER - Mesleğin eğitimi; Celal Bayar Üniversitesi (Manisa) Tütün Eksperliği Yüksekokulunda verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI İlgili bölüme liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY-1)” puan alarak girilmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi 4 yıldır ![]() - Temel fen bilimlerine dayalı dersler (Matematik, Fizik, Kimya, Botanik vb ![]() - Teknik dersler (Malzeme, Mukavemet, Statik, Dinamik, Makine Bilgisi, Elektro Teknik, Klima ve Isı Tekniği, İş Etüdü ve Planlaması, Bilgisayar Planlaması vb ![]() - Sosyal dersler (İş hukuku, Ticaret Hukuku, Genel Ekonomi, Pazarlama, İstatistik, Yönetim ve Organizasyon, Üretim Planlaması ve Kontrolü, Kalite Kontrolü vb ![]() - Meslek dersleri (Tütün Kimya ve Teknolojisi, Tütün Tarımı, Bitki Yetiştirme ve Beslenme, Tütün Değerlendirme ve Ekspertiz, Tütün Bakımı, Tütün Hastalıkları, Genel Tütüncülük, Tütün Fabrikasyonu vb ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - Tütün eksperliği yüksekokulunu bitirenlere lisans diploması ve tütün endüstri mühendisi unvanı verilir ![]() - Tütün işletme ve endüstri kuruluşlarında tütün eksperi olarak görev alabildikleri gibi teknik ve idari kadrolarda üst düzeyde yönetici olarak görev yapabilirler ![]() - Ayrıca tütün ithalatı ve ihracatı yapan kuruluşlarda yetkili uzman olarak çalışabilirler ![]() BENZER MESLEKLER: Çay eksperliği, pamuk eksperliği, Fındık eksperi ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Eğitim süresince kazanç söz konusu değildir ![]() ![]() - Eğitim sonrası kazanç ise, kamu kesiminde görev alan tütün eksperleri, Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre maaş ve yan ödeme almaktadırlar ![]() - Özel işyerinde çalışanların ücreti işveren ile çalışan arasındaki anlaşma ile belirlenir ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|