![]() |
Servis Elemanı (Garson) Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Servis Elemanı (Garson) MesleğiSERVİS ELEMANI (GARSON) TANIM Lokantalarda, otel ve diğer hizmet yerlerinde yiyecek ve içecek vb ![]() ![]() GÖREVLER - Yemek masalarının düzenli, temiz ve eşyalarının eksiksiz olmasını sağlar, - Müşteriyi karşılar, oturacağı masayı tavsiye eder ve masaya kadar müşteriye refakat eder, - Yemek listesini (mönü) müşteriye verir, mönüyle ilgili olarak müşterilerin yemek ve içecek tercihi yapmasında yardımcı olur, - Kurallara uygun olarak servisi yapar, - Hesabı alır, - Müşteriyi uğurlar, - Salonda yemek servisi öncesi ve sonrası gerekli düzenlemeleri yapar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Çelik malzemeler (çatal, bıçak, kaşık vb ![]() - Porselen malzemeler (tabak, fincan, vb ![]() - Cam malzemeler (bardaklar), - Kumaş malzemeler (örtü, peçete, kapak vb ![]() - Diğer malzemeler (masa, sandalye, servis arabası vb ![]() ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Servis elemanı olmak isteyenlerin: - Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı, - Dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen, - Güler yüzlü, saygılı, - Başkalarını ikna edebilen, sabırlı, - Görgü ve protokol kurallarını bilen, - Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Servis elemanları yiyecek ve içecek servisi yapılan mekanlarda görev yaparlar ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Günümüzde servis personelleri değişik kurum ve kuruluşlarda görev yapabilmektedirler ![]() ![]() Bu meslekte yetişmiş, nitelikli, yabancı dil bilen elemanların iş bulma sorunları hemen hemen hiç yoktur ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liseleri, kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselerin “ağırlama ve gıda teknolojisi” alanı, “Servis Hizmetleri” dalında ve pratik kız sanat okulları ile kız teknik olgunlaşma enstitülerinde verilmektedir ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Anadolu meslek/ Anadolu kız meslek liseleri “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi” alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Yerleştirme Sınavı’nda başarılı olmak, Kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselere girmek için ilköğretim okulu mezunu olmak, Mesleki Eğitim Merkezlerine devam edebilmek için; - En az ilköğretim okul mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş,19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir ![]() - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir ![]() Pratik kız sanat okullarına girebilmek için ilköğretim çağı dışında olmak gerekmektedir ![]() ![]() Turizm Bakanlığı’na bağlı Turizm Eğitim Merkezlerine (TUREM) alınacak kurslara katılabilmek için gerekli şartları yerine getirmek gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitimi; Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() Mesleki eğitim merkezlerinde ise; ilköğretim mezunları için eğitim programı 2 yıl devam etmektedir ![]() ![]() ![]() Turizm Bakanlığı'na bağlı turizm eğitim merkezlerinde 7 ay, Özel turizm meslek kurslarında 5-6 ay, Türkiye İş Kurumu'nun işgücü yetiştirme kurslarında en fazla 6 ay, Mesleki eğitim merkezlerinde ise 3 yıl sürelidir ![]() Eğitim süresince genel kültür dersleri eğitim kurumunda, meslek dersleri ise eğitim kurumu ve işletmelerde birlikte verilmektedir ![]() MESLEKTE İLERLEME Meslekte ilerleme ve yükselme, çalışarak ve deneyimle gerçekleşebilmektedir, Kişisel gayret ve başarıyla şef garsonluğa kadar yükselebilir ![]() Meslek liselerinin “Servis” bölümü ile “Servis Hizmetleri” bölümünden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Aşçılık, Hazır Yemek ve Aşçılık, Turizm Animasyonu ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() Ayrıca Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin servis bölümü ile Anadolu Kız Meslek Liselerinin "Servis Hizmetleri" dalından mezun olanlar, ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve “Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği”, “Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği”, “Konaklama İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanlar meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür ![]() ![]() ![]() Meslekte ilerleme ve yükselme, çalışarak ve deneyimle gerçekleşebilmektedir, Kişisel gayret ve başarıyla şef garsonluğa kadar yükselebilir, Bar, ziyafet, yiyecek-içecek servisi, cost (maliyet) kontrol konularında uzmanlaşma olabilir, Bir servis elemanı, yiyecek-içecek müdürlüğüne kadar yükselebilir ![]() BENZER MESLEKLER: Komi, Barmen, Kamarot ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Garson olarak çalışan kişilerin çalıştıkları sektörün özelliğine göre aldıkları ücret değişken olabilmektedir ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|