![]() |
Biyoloji Öğretmenliği Meslek Bilgileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Biyoloji Öğretmenliği Meslek BilgileriTANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir ![]() GÖREVLER Biyoloji konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına, hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir ![]() Biyoloji öğretmeni, bu program çerçevesinde, - Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı hazırlar ve bu planı uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır, - Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır, - Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler, - Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur, - Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur, - Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar, - Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır ![]() KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ - Yıllık müfredat programı, günlük çalışma planları, not defteri, yoklama defteri, - Ders kitapları, okul araç ve gereçleri, ders araç ve gereçleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Biyoloji öğretmeni olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, - Fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, - Görme duyusu ve belleği güçlü, renkleri ayırt edebilen, - Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, - İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren, - Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı, - Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Biyoloji öğretmeni, sınıfta ve laboratuarda görev yapar ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Biyoloji öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışabilirler ![]() - Biyoloji dersinin yanı sıra, sağlık bilgisi, çevre ve insan, ilk yardım, fen bilgisi, biyoloji uygulamaları ve insan anatomisi derslerine de girebilirler ![]() - Dershane vb ![]() ![]() - Mezunlar; laboratuarlarda, çevre ile ilgili birimlerde, sağlıkla ilgili çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında da (Sağlık Bakanlığı vb ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı eğitim fakültelerinin "Biyoloji Öğretmenliği" bölümlerinde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan almak gerekmektedir ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi 5 yıldır ![]() ![]() ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Bu programı ilk beş tercihinde gösteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan belirli sayıda olanlara Milli Eğitim Bakanlığı'nca burs verilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - Çalıştıkları okullarda müdür veya müdür yardımcısı olabilirler ![]() - 5 yıllık lisans eğitiminden sonra alanlarında lisansüstü eğitim yaparak, araştırma görevlisi, yardımcı doçent, doçent, profesör olabilirler ![]() - MEB' ce yapılan müfettişlik sınavını kazanırlarsa müfettiş olabilirler ![]() BENZER MESLEKLER : Biyologluk, kimya öğretmenliği, fizik öğretmenliği ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Biyoloji Öğretmenliği Meslek Bilgileri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Biyoloji Öğretmenliği Meslek BilgileriBiyoloji Programın Amacı Biyoloji programının amacı canlıların evrimi, yeryüzünde dağılımı, anatomisi ve fizyolojisi konularında eğitim yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Biyoloji programında dört yıllık eğitim kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülür ![]() ![]() Botanik: Bitkilerin yapıları, yayılmaları gibi konularla ilgilidir ![]() Zooloji: Hayvanların yapısı, başlangıcı, yayılmaları ve genetiği gibi konuları içerir ![]() Ekoloji (Çevrebilim): Canlıların birbirleri ve çevre koşulları ile ilişkilerini içerir ![]() Mikrobiyoloji: Bütün mikroskobik canlılar (bakteriler, virüsler) ile ilgili konuları içerir ![]() Hidrobiyoloji: Sularda yaşayan canlılarla ilgili konuları içerir ![]() İlk yıl öğrencilere temel bilimler, genel biyoloji (kimya, fizik, biyometri ve jeoloji) konularında dersler verilir ![]() ![]() Öğrenciler laboratuarda uygulama çalışmaları yaparlar ![]() ![]() Gereken Nitelikler Biyoloji programına girmek isteyen bir kimsenin fen derslerinde başarılı olması gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler Biyoloji programını bitirenler "Biyolog" unvanına hak kazanırlar ![]() ![]() Çalışma Alanları Biyologlar günümüzde yoğun olarak Sağlık Bakanlığına ve SSK’ya bağlı hastanelerde, üniversitelerin tıp fakültelerinde, hidrobiyoloji araştırma merkezlerinde, Çevre Bakanlığına ve Orman, Tarım ve Köy İşleri Bakanlıklarına bağlı kuruluşlarda; özel sektörde, ilaç ve besin endüstrisinde çalışabilirler ![]() ![]() ![]() Biyoloji programını bitirenler, sağlık, çevre sorunları, beslenme ve eğitim gibi alanlarda çalışabilirlerse de iş bulma olanakları sınırlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|