![]() |
Öss'ye Başvurular Pazartesi Başlıyor |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öss'ye Başvurular Pazartesi Başlıyor![]() ÖSS ile meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş için başvurular, Pazartesi günü başlıyor ![]() ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, 2008 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne (ÖSYS) başvuru işlemleri, 3 Mart-7 Nisan tarihleri arasında yapılacak ![]() ![]() Ayrıca durumları bunlardan birine uyan yabancı uyruklu ve uyruksuz adaylar da sınava başvurabilecekler ![]() ![]() Açıklamada ayrıca, 2008-2009 Öğretim yılında yükseköğretimin tüm lisans ve önlisans (meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarına sınavsız geçiş dahil) programlarına girmek veya yurt dışında öğrenim görmek isteyen adayların da 2008-ÖSYS’ye başvurmak zorunda oldukları belirtildi ![]() Yabancı Dil Sınavı (YDS) için de başvurular aynı tarihler arasında alınacak ![]() KLAVUZUN TEMİNİ Ortaöğretim kurumlarının son sınıfında okumakta olan öğrenciler okullarının bağlı olduğu Başvuru Merkezi’nden, mezun durumdaki adaylar ise diledikleri Başvuru Merkezlerinden içerisinde 2008-ÖSYS Aday Bilgi Formu da bulunan “2008-ÖSYS Kılavuzunu” 2 YTL karşılığında edinebilecekler ![]() Ortaöğretim okul müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları ÖSYS’de başvuru merkezi olarak görev yapacaklar ![]() Henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylar ise başvurularını, okullarının bağlı olduğu başvuru merkezine yapacaklar ![]() Mezun durumdaki adaylardan 2007-ÖSYS’ye başvurmamış olanlar ile 2007-ÖSYS’ye başvurmuş olanlardan öğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını istedikleri başvuru merkezine yapabilecekler ![]() Mezun durumdaki adaylardan 2007-ÖSYS’ye başvurmuş olan ve öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayan adaylar başvurularını, isterlerse bireysel olarak İnternet aracılığıyla, isterlerse diledikleri bir başvuru merkezine başvurarak yapabilecek ![]() ÖSS 15 Haziran’da, YDS ise 22 Haziran’da yapılacak ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Öss'ye Başvurular Pazartesi Başlıyor |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öss'ye Başvurular Pazartesi BaşlıyorÖğrenci Seçme Sınavı Vikipedi Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl haziran ayında yapılan, Türkiye'deki ve bazı yabancı ülkelerdeki üniversitelere öğrenci yerleştirmeye yönelik bir sınavdır ![]() ![]() Tarihçe [değiştir]Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, 1974 ve 1975 yıllarında aynı gün sabah ve öğleden sonra birer olmak üzere iki oturumda, 1976-1980 yıllarında aynı günde ve bir oturumda uygulanmış; 1981'den itibaren iki basamaklı bir sınav haline getirilmiştir ![]() ![]() 1974'ten itibaren adaylardan yükseköğretim programlarına ilişkin tercihleri de toplanmış ve adaylar puanlarına ve tercihlerine göre yükseköğretim programlarına merkezi olarak yerleştirilmiştir ![]() 1982'den itibaren ortaöğretim kurumlarından adayların diploma notları toplanmaya başlanmış ve bu notlar Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) adı altında belli ağırlıklarla sınav puanlarına katılmıştır ![]() 1987'den itibaren, yükseköğretim programları ile ilgili tercihlerini belli alanlarda toplayan adaylara, sınavda belli testleri cevaplama, diğerlerini cevaplamama olanağı tanınmıştır ![]() 1999'da iki basamaklı sınavın ikinci basamağı (Öğrenci Yerleştirme Sınavı ÖYS) kaldırılmış, sınav ÖSS adı altında tek basamaklı bir sınav haline getirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() 2003'te ÖSS ve AOBP puan sistemi ile AOBP'nin çarpıldığı katsayılar değiştirilmiştir ![]() 2006'da yapılan değişiklikle soruların bir kısmı önceki yıllarda olduğu gibi ÖSS tipinde sorulmuş, bir kısmı ise tüm lise müfredatı göz önünde tutularak hazırlanmıştır ![]() ![]() 2010'da çift aşamalı sınav sistemine geçilmesi kararlaştırılmıştır ![]() ![]() ![]() Sınav Sisteminin İşleyişi [değiştir]Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), her yıl haziran ayında, tek oturumda yapılır ![]() ![]() ![]() Buna göre, Meslek liselerinden mezun olan adaylar sınavda yalnızca Türkçe-1, Sosyal Bilimler-1, Matematik-1 ve Fen Bilimleri-1 testlerini, Matematik-Fen alanından mezun olan öğrenciler, birinci bölüm sorularıyla beraber Matematik-2 ve Fen Bilimleri-2 testlerini, Türkçe-Matematik alanından mezun olan öğrenciler, birinci bölüm sorularıyla beraber Edebiyat-Sosyal Bilimler ve Matematik-2 testlerini, Türkçe-Sosyal alanından mezun olan öğrenciler, birinci bölüm sorularıyla beraber Edebiyat-Sosyal Bilimler ve Sosyal Bilimler-2 testlerini cevaplandırırlar ![]() Dil puanıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih etmek isteyen adaylar, ÖSS'deki birinci bölüm sorularını cevaplandırırlar ve ÖSS'den bir hafta sonra yapılacak olan YDS'ye (Yabancı Dil Sınavı) girerler ![]() ÖSS sonuçları açıklandıktan sonra adaylar, yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzundaki esaslara göre, puanlarını da dikkate alarak tercihlerini yaparlar ve alınan tercihlerle genel yerleştirme yapılır ![]() ![]() ![]() Katsayı Uygulaması [değiştir]Ana madde: Öğrenci Seçme Sınavı'nda katsayı uygulaması 1999 ÖSS ile birlikte uygulanmaya başlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni sınav sistemi [değiştir] Yükseköğretime Geçiş Sınavı [değiştir]Ana madde: Yükseköğretime Geçiş Sınavı Yüksek Eğitim Kurumu'nun 2010 yılından itibaren uygulayacağı yeni sınav sisteminin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı Mart ayının sonu ile Nisan ayının başı arasında yapılacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lisans Yerleştirme Sınavı [değiştir]Ana madde: Lisans Yerleştirme Sınavı YÖK 2010 yılından itibaren 1999 yılı öncesi gibi 2 sınavlı sisteme dönüleceğini açıkladı ve ikinci sınavın 5 ayrı sınavdan oluşacağını açıkladı ![]() Matematik-Geometri Sınavı (LYS 1), Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) Sınavı (LYS 2), Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1 Sınavı (LYS 3), Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe grubu) Sınavı (LYS 4) Yabancı Dil Sınavı (LYS 5) olmak üzere 5 alanda yapılacağı bildirildi ![]() Lisans Yerleştirme Sınavının adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açıköğretim dışındaki, örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen sınavlar olacağı ifade edildi ![]() Açıklamada, ”2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 45 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|