![]() |
Pedagoji Ders Notları-Neoklasik Kuramlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Pedagoji Ders Notları-Neoklasik Kuramlarİnsan ilişkileri yaklaşımı: Taylor’un “bilimsel işletmecilik ilkeleri”, işçi ve yönetici kuruluşlarının eleştirilerine uğradı ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan İlişkileri Yaklaşımı Temsilcileri: ELTON MAYO’nun İnsan İlişkileri Kuramı: Psikoloji ve felsefe alanlarında yetişmiş bir üniversite profesörü olan Mayo ve arkadaşlarının 5 yıl kadar süren meşhur “HAWTHORNE ARAŞTIRMALARI”, ışık koşullarının işçi üretimi üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla başlamıştı ![]() ![]() Hawthorne araştırmalrı, aydınlatmanın niteliği ve niceliği ile endüstrideki etkililik arasındaki ilişkileri araştırmak için üç deney ile başladı ![]() ![]() HAWTHORNE ARAŞTIRMALARININ SONUÇLARI: · Ekonomik güdüler tek önemli güdüleyici olmayıp, ekonomik olmayan sosyal yaptırımlar ekonomik güdülerin etkililiğini sınırlandırmaktadır ![]() · İşçiler yönetime birey olarak değil, informal grubun bir üyesi olarak tepkide bulunur ![]() · Üretim düzeyi, fizyolojik kapasiteden çok informal örgütün sosyal normları tarafından sınırlandırılır ![]() · Uzmanlaşma, zorunlu olarak çalışma grubunun en etkili örgütlenmesini ortaya çıkarmaz ![]() · İşçiler informal örgütü yönetimin keyfi kararlarına karşı kendilerini korumak için kullanırlar ![]() · İnformal toplumsal örgütlerin yönetim ile etkileşimde bulunmaları kaçınılmazdır ![]() · Etkili bir denetim için, dar bir kontrol alanı olması zorunlu değildir ![]() · İnformal liderler çoğunlukla formal denetmenler kadar önemlidir ![]() · Bireyler bir makinedeki pasif dişliler değil, etkin insanlardır ![]() CHESTER BARNARD’ın işbirliği Kuramı Uzun süre büyük bir şirketin başkanlığını yapmış olan Bernard’a göre örgütün öğeleri ortak amaç, hizmet isteği ve iletişimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örgütü bilinçli şekilde koordine edilmiş eylemlere dayalı bir işbirliği sistemidir ![]() ![]() ![]() ![]() HERBERT SIMON’un Rasyonel Karar Kuramı Simon’a göre “karar mantığı” ile karar süreci” birbirinden farklı olduğundan bu durum kararların rasyonelliğini azaltmaktadır ![]() ![]() PETER BLAU’nun Hizmetlerin Takası Kuramı Başkasına hizmette bulunan kişi, onu minnet altında bırakır ![]() ![]() ![]() ![]() AMİTİALİ ETZİONİ Örgütte Uyum Kuramı Kuvvet sahibi olanlar ile bu kuvveti uyguladıkları kimseler arasındaki ilişkilere yön veren başlıca etkenlerden birisidir ![]() ![]() ![]() Kuvvet Türleri: 1-Zora dayanan kuvvet: bedenin etkilenme ve veya tehdidinden doğen kuvvet ![]() 2-Kara dayanan kuvvet: maddi kaynak ve mükafatları kontrol gücünün bir ürünüdür ![]() ![]() 3-Değere dayalı: rütbe, statü, prestij, sembol ve olanakların verilip alınmasından meydana gelir (dini, politik, eğitim kurumları ![]() ![]() İlişki türleri: Soğukluk: üyenin örgüte yabancılık hatta nefret duymasını gösterir ![]() Bağlılık: örgüt ile üye arasındaki sıkı ve olumlu bir ilişkiyi ifade eder ![]() Hesaplılık: Duruma göre örgüte yabancılık veya bağlılığı ifade eder ![]() Alıntı |
![]() |
![]() |
|