|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bayramı, bilmeceler, bilmeceleri, ile, ilgili, okuma |
![]() |
Okuma Bayramı İle İlgili Bilmeceler - Okuma Bayramı Bilmeceleri - Okuma Bayramı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Okuma Bayramı İle İlgili Bilmeceler - Okuma Bayramı Bilmeceleri - Okuma BayramıOkuma Bayramı İle İlgili Bilmeceler - Okuma Bayramı Bilmeceleri - okuma bayramı Yemeden söyler, içmeden söylemez? ( Mürekkep kalemi ) Beyaz tarlada siyah çekirdek? (Kitap) Ağzı yok, dili yok, konuşur adam gibi? ( Mektup ) Hocalar dağıtır bahta, toplar çömezler çıkar taht'a? ( İlim ) Bir acaip nesne gördüm, kiyasettim cam var, cam yoktur, teni vardır, bir uzun gerdanı var, ne kâfirdir, ne müslüman, asla bil-mez namaz, ağzı birdir, dişi iki, kendisi hiç söylemez, herkese cevap veren o, her türlü lisanı var? ( Mürekkep kalemi ) Bir kapakta bin yaprak? (Kitap) Tepesi delik, ucu yarık, sırma döker bölük bölük, haber verir yanık ( Kalem, mektup ) Ak tarla, kara tohum, el eker, dil biçer? ( Mektup ) Aktır tarlası, karadır tohumu, elle ekilir, dille biçilir ( Kağıt mürekkep yazı okuma ) Kat ekmek kat ekmek, içi dolu bal ekmek ? (Kitap) Talebe toplar, muallim saçar, tenbel olursa toplamaz kaçar? ( İlim ) Buradan attım iğneyi, döndü dolaştı dünyayı? ( Mektup ) A,ltı tab üstü tab, sen ondan bir hisse kap ? (Kitap) Uzak uzak yerlerden bir acaip kuş gelir, kırma badem dilleri, söyledikçe hoş gelir? ( Mektup ) Uzundur, arıktır, başcağızı yarıktır, sürüştürürken kusar, sürüştürmezsen susar? ( Mürekkep kalemi ) Dağdan gelir adamla, içi dolu bademle, ağzı yok, dili yok, söyle-şiyor âdemle? ( Mektup ) Geldikçe, gittikçe akıtır yaşı, sürttükçe, dürttükçe bitirir işi? (Mürekkep kalemi ) Bir güzel kuş gelir, söyledikçe hoş gelir? ( Mektup ) Benim bir âletim var, dünya altından geçer? ( Kalem) KAYNAK: Türk Halk Bilmeceleri, Naki TEZEL, MEB YAYINLARI: 3401 |
![]() |
![]() |
|