![]() |
Pedagoji Ders Notları-Eğitim Akımları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Pedagoji Ders Notları-Eğitim Akımları1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 1-İLERLEMECİLİK: Pragmatik (faydacı)felsefenin eğitime uygulanışıdır ![]() Pragmatik felsefe değişmeyi gerçeğinin esası olarak görür ![]() Bu nedenle de eğitimin sürekli bir gelişim içinde olduğu öne sürülür ![]() Eğitimciler yeni bilgi ve çevredeki değişmeler ışığında politika ve yöntemlerini ayarlamaya hazır olmalıdır ![]() Eğitimin özü , tecrübenin sürekli olarak yeniden inşa edilmesindedir ;topluma uyum , dış dünyaya uyum , belli doğruluk , iyilik , güzellik kurallarına uyumda değil ![]() **İlkeleri: 1 ![]() ![]() İlerlemeciler, çocuğun bir bütün olarak görülmesi gerektiğini kabul ederler ![]() ![]() Çocuklar ilgi, kapasite ve özelliklerine uygun bir eğitim programı içinde yetişmelidir ![]() 2 ![]() ![]() İlerlemeci eğitim görüşünde bilginin soyut olarak elde edilmesi ve bilginin öğretmen tarafından çocukları zihinlerine doldurulması görüşü yer almaz ![]() Bilgi önemli ve anlamlı ise, insanlar o bilgi ile birşeyler yapabilmelidir ![]() Bilgi etkileşim içinde aktif olarak kazanılmalı ve çocuğun ilgilerine bağlı olarak öğrenilmelidir ![]() Problem çözme bilgi edinmede esastır ![]() Bilgi yaşantı edinmede, yaşantıları geliştirmede ve yeniden düzenlemede bir araçtır ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Okul, çocukların eleştirici güçlerini kullanarak yaşadıkları bir yer olmalıdır ![]() Okulda çocuğa uygun öğretim ortamları hazırlanırken, hayatında karşılaşacağı durumlara yer verilmelidir ![]() 4 ![]() ![]() Çocuklar kendi gelişimlerini kendileri plânlamalı, öğretmen de bu durumda onlara rehberlik etmelidir ![]() Öğretmen, öğretme ortamını hazırlayıcısı, yol göstereni ve koordinatörüdür ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() İlerlemeciler,bireyin dinamik yönüne ağırlık getirerek, onun grup sürecine katılarak, bilimsel yöntemleri kullanarak kendi kendisini gerçekleştirmesine önem vermektedir ![]() 2-ESASİLİK: (Essentialism) Esasicilik bir felsefeye bağlı olmaktan çok doğrudan doğruya bir eğitim hareketi olarak ortaya çıkmıştır ![]() Birçok felsefi sistem ve görüşle uyum halindedir ![]() Esasiciler daha çok programların konu alanı üzerinde durur ve zamanın tecrübesinden geçmiş kalıcı temel konuların ve değerlerin seçimine önem verirler ![]() Öğretmen otoritesinin sınıfta yeniden oturtulmasını savunurlar ![]() *-Bu görüşe göre geçmişten gelen temel bilgi ve değerlerin önemli yanları korunup yeni kuşaklara öğretilirse, yeni kuşaklar geçmişin başarıları üstüne daha mükemmel bir uygarlık yaratabilirler ![]() *-Esasiciler okul programlarının geliştirilmesinde ağırlığı konu alanına verirler ![]() Konu alanının merkez alındığı programlar bu görüşün ürünüdür ![]() *-İlerlemeciler öğrenciye verdikleri serbestlik ve programda öğrenci ilgisine verdikleri aşırı önemden dolayı eleştirirler ![]() **İlkeleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Disiplin eğitimde çok önemli bir yer tutar ![]() ![]() Öğrencilere başlangıçta bazı şeyleri öğretmek zor gelebilir ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Esasicilere göre, tarihin süzgecinden geçmiş temel bilgiler çocukluğun kendi tecrübelerinden daha önemlidir ![]() Programların çekirdeğini oluşturan teorik dersler, matematik, fen ve yabancı dillerdir ![]() 5 ![]() ![]() Eleştirel Sonuç;İlerlemecilerin önem verdikleri “problem çözme” yeteneği her konuya uygulanamaz ![]() İnsanlığın süzgecinden geçen temel bilgiler soyut niteliktedir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pedagoji Ders Notları-Eğitim Akımları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Pedagoji Ders Notları-Eğitim Akımları3-DAİMİCİLİK: (Prennialism) Bu akımın temelinde “Klasik realizm” yatar ![]() Bu eğitim görünüşü aynı zamanda idealistlerin bir çoğu da destekler ![]() ![]() ![]() {(ide:değişmez öz)- idealizm(Platon) idealar dünyası / nesneler dünyası} İnsanların bu değişmez ebedi gerçeklere göre yetiştirilmesi gerekir ![]() Eğitim sağlam ve doğru karakterli insan tipi yetiştirme işiyle meşgul olmalıdır ![]() İnsan doğasının en iyi yanı “akıl”dır ![]() Bu nedenle, eğitimde insan zihninin gelişmesine (entelektüel eğitime)önem verilmesi gerekir **İlkeleri: ![]() 1 ![]() 2 ![]() İnsanın en önemli özelliği düşünme yeteneğidir ![]() ![]() ![]() ![]() Özgürlük:İstediğini, düşündüğünü yapma Sorumluluk: Yaptıklarının neticesine katlanabilme *Sorumluluk için özgür olmak şarttır ![]() 3 ![]() ![]() Eğitimde amaç, insanların dünyanın durumlarına uymalarını değil, değişmez gerçeklere (ideal-ide) uymalarını sağlamaktır ![]() Gerçek değişmez, her yerde aynıdır ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Daimicilere göre, okullar hiçbir zaman gerçek hayatın bir kopyası veya toplumun bir benzeri olamaz ![]() Okulun amacı, insan zihnini geliştirmek olmalıdır ![]() Daimciler “eğitim hayta hazırlıktır” derken, öğrencinin kültürel mirası ve değerleri benimsemesi, bu surette değerlerinin farkında olunmasının sağlanması ve onların gelişimine katkıda bulunması olarak yorumlamaktadırlar ![]() ![]() 5 ![]() ![]() Çocuklara belli zamanlarda önemli olan bilgiler yerine her zaman her yerde ve her yaşta geçerli bilgi ve değerler kazandırılmalıdır ![]() ![]() 6 ![]() ![]() Öğrencilere evrensel sorunlar ve insanlığın üstün nitelikteki dilek ve istekleri edebiyatta, felsefede, tarih ve tabii bilimlerde geliştirilmiş olan eserler yoluyla öğretilmelidir ![]() İnsan doğasının evrenselliği ve insan aklının en iyi ve en güzel eserleri klasik yapıtlarda örneklendirilmiştir ![]() ![]() 4-YENİDEN KURMACILIK: (Re-Constructionism) Bu eğitim akımı ilerlemecilik akımının bir devamıdır ![]() Son gelişen akımlardan biridir ![]() Akımın dayandığı felsefe “pragmatizm” dir ![]() John Dewey, Isaac Bergson, T ![]() ![]() Eğitimin amacı toplumu yeniden düzenlemek ve toplumda gerçek demokrasiyi yerleştirmek olarak kabul edilmektedir ![]() Eğitim açık seçik bir sosyal reform hareketi geliştirmede önemli araçlardan biridir ![]() Eğitim yeni bir toplumsal düzen (social order) yaratmaya girişmelidir ![]() Toplumsal değişmede temel sorumluluk okullardadır ![]() Bu işte esas güç öğretmenlerdedir ![]() Okul yeni bir toplumsal gelişmeye imkan verecek biçimde geleceğe yönelik olmalıdır ![]() Bu akımın önemli özelliği, eğitimin davranış bilimlerinin bulgularına dayalı olarak toplumu yeniden inşa edeceğine inanılmasıdır ![]() 5-VAROLUŞÇULUKEgzistansiyalizm -Existantialism) Bu akımın dayandığı felsefe varoluşçuluktur ![]() ![]() ![]() Varoluşçular insana önem verirler ![]() Varoluş özden önce gelir ![]() İnsan hayatı süresince ne yapacağı hakkında kararı kendisi vermelidir ![]() Her insan kendisinden, kendi değer yargılarından sorumludur ![]() Bu felsefenin eğitime getirmek istediği unsur “İnsan Özgürlüğü”dür ![]() Eğitim, kişinin kendi gerçek özellikleriyle tanımasına imkan vermelidir ![]() Okul programları “ kişiliklerin gelişmesine” yardımcı olmalıdır ![]() Öğretmenin görevi kişinin kendisini tanımasına yardımcı olmaktır ![]() Öğretimde kişiye değişik seçenekler vererek, doğruyu bulma ve kendi gerçeklerini seçme fırsatı verilmelidir ![]() Alıntı |
![]() |
![]() |
|