Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
tarihcesi, tarihi, yazının

Yazının Tarihi, Yazının Tarihçesi

Eski 10-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yazının Tarihi, Yazının Tarihçesi

Yazının tarihi, Yazının tarihçesi

Yazı, insanların birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları dil denen sözlü sistemi belli işaretler ve simgelerle (yani harflerle) anlatan ikinci bir sistemdir

Yazılı iletişim insanın yazıyı icat etmesi ile başlar Yazı İÖ 3000 li yıllarda dünyanın iki ayrı bölgesinde görülmeye başlandı;

Yazı ilk icat edildiği dönemlerde bitki yapraklarına (eski Mısırda Papirüs yapraklarına), taşlara ve sıkıştırılmış toprak yüzeylere (tabletler) kazılarak yazılıyordu Bilgiler kulaktan kulağa değişerek yayılırken, yazılı bir şekilde saklanmaya başlanması, bilginin doğru bir biçimde ve uzun yıllar saklanır olmasına olanak sağladı

Daha sonraki yüzyıllarda, Çinde İÖ 2500 yılları civarında mürekkep ve İS 105 yılı civarında da kâğıt yapıldığı sanılmaktadır Kâğıdın ve mürekkebin bulunmasıyla el yazması kitapları ortaya çıkmış olması ve nihayet 1438 yılında Avrupada Johannes Gütenbergin bugünkü anlamda matbaayı icat etmesi ile bilgilerin çok daha insan tarafından paylaşılmasını ve eğitimin somut bir hale gelmesini sağlamıştır

Yazının icadı bürokrasinin kurulmasına ve gelişmesine katkıda bulunmuştur Yazının, devletlerin siyasal örgütlenmelerinde ve din kurumları üzerinde çok büyük etkisi olmuştur Hukuk kurallarının yazılı hale gelmesi, bu kuralların daha düzgün ve adil bir biçimde uygulanmasını ve kuralların süreklilik kazanmasını sağlamıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com