Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
görevleri, mitokondrinin

Mitokondrinin Görevleri

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mitokondrinin Görevleri

Mitokondrinin Görevleri

Mitokondrinin Görevleri

Mitokondrinin Görevi

Mitokondri, hücre organelerinden biridir Yunanca mitos (iplik) ve khondrion (tane) kelimelerinden üretilmiştir

Boyları 0,2-5 mikron arasında değişir Şekilleri ise ovalden çubuğa kadar değişkenlik göstermektedir Bazı hücreler tek bir büyük mitokondri içerebilse de çoğunlukla büyük sayılarda bulunurlar Bir karaciğer hücresinde sayıları 2500 civarına ulaşabilir Bölünüp çoğalma özelliğine sahiptirler

Mitokondriler, oksijenli solunum yapan ökaryotik hücrelerde bulunur Prokaryotik hücrelerde ve memelilerin alyuvarlarında bulunmaz

Yapısı

Dış ve iç zarlara sahiptir Zarlar çift katlı fosfolipid tabaka ve bunun içine gömülü proteinlerden oluşur; yapısal olarak hücre zarına benzer

İç ve dış zarların farklı özellikleri vardır Dış zar %50 oranında fosfolipidden oluşmaktadır ve çeşitli enzimler ihtiva etmektedir İç zar ise fosfolipidden çok proteinlerden oluşmuştur Düzgun dış zar içinde, iç zar kıvrımlı yapısı ile geniş bir yüzey oluşturmaktadır Bu kıvrımlara krista (cristae) denmektedir Cristae, Latince tarak demektir Ribozom, DNA, RNA moleküllerinden oluşmuşlardır

Mitokondrial (mitokondriye ait) matriks çeşitli enzimlerin yanı sıra ribozomlar ve küçük bir miktar da DNA molekülü barındırır Bu da mitokondriyi bazı diğer organellerden ayırır Mitokondrial

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com