![]() |
Elektrostatik Boya Operatörü Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Elektrostatik Boya Operatörü MesleğiTANIM Otomobil, makine, uçak v ![]() ![]() ![]() GÖREVLER İşletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak; -İş organizasyonu yapar, -Toz ve yaş boya ekipmanlarının kontrol ve bakımını yapar, -Boyama yüzeyini hazırlar, -Boya hazırlar, -Boya testi yapar, -Boyama sürecinde kullanacağı alet ve donanımı ve katkı maddelerinin miktarını ayarlar, -Boya fırınını çalışır hale getirerek elektrostatik boyama yapar, -Boyanmış iş parçasını fırınlar, -Üretim ile ilgili kayıtları tutar, -Çalışma mahallinin ve kullanılan takım, alet ve donanımın günlük temizliğini yaparak bir sonraki kullanıma hazır halde bulundurur ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Askı teli, Ayırıcı (siklon), Boya kabini, Boya robotu, boya tabancası, Boya test cihazları, Büre, Cam ölçü-numune kabı (beher), Eldiven, Elektrik süpürgesi Fırın, Filtre, Gözlük ,Hava hazırlama-kurutma cihazı, Hava şartlandırıcısı, Isıtıcı lamba ,Jeneratör, Kompresör, Kontrol paneli, Kronometre, Maske Ölçü cihazları , pH metre, Pipet, Pompa, Redresör, Taşıyıcı bant (konveyör) ,Terazi ,Aktivasyon malzemeleri , Bant ,Bez çeşitleri mineralize su, Fırça, Fosfatlama, Malzemeleri, İndikatörler, Kataforez boya ve solventleri,Kimyasal maddeler , Kromatlama banyo malzemeleri, Macun çeşitleri, iskeleme kağıdı, Pasivasyon malzemeleri, pH kağıdı, Sıcak boya sökücüler, Toz boya, Yağ alma malzemeleri, Yaş boya , Zımpara MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Elektrostatik boya operatörü olmak isteyenlerin; -Çevre korumaya karşı duyarlı , -Ayrıntılara özen gösteren, -Renk algısı iyi, -Dikkatli , sabırlı, -Temiz ve titiz, -Yönergeye uyabilen, -El becerisi gelişmiş, -Kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan, -Ekip çalışmasına yatkın, kimseler olması gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI -Çalışma ortamları, yaptıkları işin boyut ve çeşidine göre farklılık göstermekle beraber genellikle kapalı alanlardır ![]() ![]() ![]() -Meslek elemanları iş yaparken çeşitli kişisel koruyucu maske, kulaklık, baret, krem, eldiven ve iş elbisesi kullanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() -Çalışırken diğer çalışanlar ve meslektaşları ile iletişimde bulunur ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Elektrostatik boya operatörleri, otomobil, makine, uçak vb ![]() ![]() ![]() ![]() Bu meslek sahiplerinin, kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların elektrostatik boya ve uygulama tekniği ile ilgili birimlerinde ve küçük boya atölyelerinde çalışma olanakları bulunmaktadır ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Bu mesleğin örgün eğitim kurumlarında eğitimi verilmemektedir ![]() Meslek Halk Eğitim Merkezi kurslarında ve genellikle işletmelerde işbaşında öğrenilmektedir ![]() İşletmelerde meslek eğitimi işe girme ile başladığından işyerinin özelliğine göre görüşme usulü ile ya da aynı işyerinde başka bir görevde iken yeterli performans gösterilerek o görevde yetiştirilme durumu da söz konusu olabilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Halk Eğitim Merkezlerinde kursların açılabilmesi için, en az 15 kişilik gurubun oluşturulması gerekmektedir ![]() Geleneksel eğitim şekli olan usta-çırak usulünde kişi bir işyerinde usta nezaretinde çalışarak mesleği öğrenir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ İşyerlerinin yapısına göre değişiklik göstermekle birlikte, işyerlerinde 1–3 ay arasında işbaşında eğitim verilmektedir ![]() ![]() ![]() Eğitim süresince; -Boyama yapılacak iş parçaları ve özellikleri, -Boyanacak parçaların yüzeylerinin nasıl ve hangi yöntemlerle temizleneceği, -Boyaların özellikleri, -Boyama aşamalarında kullanılacak alet ve malzemelerin kullanım şekli, -Fırının sıcaklığının ayarlanması, -Son kontrollerin yapılması, -İş başında sorumluluk ve yükümlülükler ile işçi sağlığı ve işgüvenliğini öğrenir ![]() MESLEKTE İLERLEME Meslekte ilerleme, ücret artışı ve daha büyük işyerinde çalışma şeklinde olabilir ![]() Ayrıca, küçük işletmelerde boya çeşitlerine göre bir uzmanlaşma olmamakla birlikte, büyük işletmelerde elektrostatik toz boyama, yaş boyama ve kataforez boyama işlemleri alanlarında uzmanlaşma olabilmektedir ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Halk eğitim merkezlerinde eğitim görenler için ücret söz konusu değildir ![]() Geleneksel olarak usta-çırak ilişkisi içerisinde çalışarak mesleği öğrenenler, çalıştığı gün süresince vasıfsız işçi yevmiyesi almaktadırlar ![]() Elektrostatik boya operatörü olarak ilk göreve başlayan kişiler asgari ücret alırlar ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER -İlgili Eğitim Kurumları ve İşyerleri -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|