Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler > Pratik Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, kullanışlı, pratik

Pratik Ve Kullanışlı Bilgiler

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pratik Ve Kullanışlı Bilgiler




Pratik ve kullanışlı bilgiler

Ütünün sararttığı çamaşırın sararan kısmını nemlendirin Üstüne mısır nişastası serpin Sonra, bir bez aracılığıyla, nemli kısmı ütü ile kurutun Leke yok olur

Deri kaplı mobilyalar portakal ve ya limon kabuğuyla ovulursa yeni görünüşlü olur

Yıkanabilir kumaşlarda kahve lekesini çıkarmanın en kolay yolu saf gliserin ile ovmaktır Yarım saat bekledikten sonra her zamanki gibi yıkayın

Kaplardaki kireci temizlemek için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatınVeya bir miktar sirke döküp kaynatın Kireç'in yok olduğunu göreceksiniz

Kadife kaplı koltukların kadifeleri sirkeli suyla silinirse parlar

Lavabonuzdan gelen kötü kokuyu gidermek için içine bir avuç kaya tuzu atın Koku yok olacaktır

Kurumamış kan lekesinin üzerine biraz nişasta serpmek ve nişasta kuruduktan sonra fırçalamanız yeterlidir Kurumuş lekeler için de bir litre suya katacağınız iki yemek kaşığı amonyak işinizi görecektir Leke bu karışım ile fazla bastırılmadan silinirse yok olacaktır

İçinde yağ beklemiş şişeleri temizlemek için şişenin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı ve iyice sallamalı Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler ilk hali gibi olur

Meyve suları örtünün üstüne dökülür dökülmez tuz serpin Yıkadığınız zaman tertemiz olacaktır

Limon kolonyası kullanarak oluşan çay lekesini çıkarabilirsiniz

Halınız yağ lekesi olmuşsa karbonatla bunu temizleyebilirsinizYağın üstüne bol karbonat döküp, biraz ovmak yeter, kuruduktan sonra iyice fırçalayın Lekenin yok olduğunu göreceksiniz

Muşamba ve marleylerdeki ayakkabı izleri ile diğer lekeleri çıkarmak için tiner kullanılır Tiner bulunmadığı zamanlarda ise sirke aynı işi yapacak güçtedir

İçinde yumurta kaynattığınız su mineral bakımından oldukça zengin olduğu için soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayabilirsiniz

Tıkanan lavabolarınızı kaynar sodalı su ile açabilirsiniz Tıkalı yere döküp bir müddet bekleyin

Donmuş camlarınızı tuza batırılmış nemli bezle silerseniz buzu rahat çözersiniz

Kumaşlardaki tükenmez kalem lekelerini ispirtoyla silerek veya kumaşın o kısmını ispirtoya yatırarak çıkarabilirsiniz

Bir bezi gliserine batırarak camları bu bezle silerseniz, gliserin camların terlemesine ve suyun süzülerek yerleri kirletmesine engel olur

Eğer yıkanmayacak kumaşınız ruj lekesi olduysa alkolle silerek kolayca çıkarabilirsiniz

Paslanmış demir malzemenizin üzerine bir miktar çinko parçası ekledikten sonra az miktarda sülfürik asit koyulmuş su içerisinde bekletirseniz pastan tamamen kurtulabilirsiniz

Yağlı boya lekelerinden kurtulmak için lekeyi eter veya asetonlu bezle silmeniz yeterli olacaktır

Giysilerinizde oluşan ter lekelerini amonyak şişesinin ağzına tutarak temizleyebilirisiniz Kokuyu ise yarım çay kaşığı sirke karıştırılmış suya batırılan süngerle silerek yok edebilirsiniz

Şarap lekesi taze ise lekeye tuz dökülür Eğer leke beklemiş ise oksalik asit veya amonyak çözeltisi ila leke yok edilebilir

Eğer lekeleri temizledikten sonra o bölgede renk açılması var ise o bölge seyreltik asetik asit çözeltisine batırılmış sünger ile silinirse rengin eski halini alması sağlanır

Gümüşlerinizi 20 ml su içerisinde 10 g tebeşir tozu ve 10 g amonyak çözündürülerek hazırladığınız karışım ile ovabilirsiniz

İpekli, yünlü kumaşlarınız baz çözeltilerinden, pamuklu, keten ve kenevir elyaf ise asit çözeltilerinde zarar görmektedir

Organik leke çıkarıcılar (aseton, alkol, benzin, karbon tetraklorür, kloroform, eter) kullanıldıktan sonra bölge kuru bezle iyice kurutulmalıdır

Elbisenizdeki fondöten lekesini, etere batırılmış bir bezle sildikten sonra sabunlu suyla yıkayın Leke yok olacaktır



Alıntı Yaparak Cevapla

Pratik Ve Kullanışlı Bilgiler

Eski 10-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pratik Ve Kullanışlı Bilgiler




Salça ve keççap lekesini yok etmek için sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın Kumaşı bir saat boyunca bu karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjan ile yıkayın

Terleme lekesi beyaz kumaşta ise oksalik asitle silin, durulayın, sonra oksijenli su ile
silin Nazik kumaşta ise hafif amonyaklı veya limonlu su ile silinYünlü kumaşta kumaşı
birkaç saat sirkeli soğuk suda beklettikten sonra lekeyi temizleyebilirsiniz

Yemek TuzluysaFazla tuzunu almak icin,1 adet patatesi soyup yemeginize dograyin ve bir kac dakika kaynatin

Sutunuz Kaymak TutarsaSut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz

Sutun Tasmasini OnlemekSutu kaynatacaginiz tencerenin agiz kismina sivi yag surerseniz sutun tasmasini onlemis olursunuz

Sogan Sarimsak Kokusu Ellerdeki sogan,sarimsak kokularini giderebilmek icin ellerinizi haslanmis patatasle ovun

Kek Kalibi Kek kalibina yagli kagit doseyinKagidin uclari kek kalibindan yuksek olsunKeki firindan aldiginiz zaman,kagidin uclarindan tutup keki kaliptan cikarabilirsiniz

Etleri YumusatmakLimon suyu etleri yumusatir Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pisirilirse hem yumusak ve lezzetli olur, hem de çabuk piser

Yumurta Kirarken Yumurtanin aki ve sarisinin birbirine karismamasi icin buzdolabindan cikarir cikarmaz kirin

Tasan YemeklerYemegin tastigi yere hemen bolca tuz serpin Ocak soguyuncaya kadar oylece kalsin Soguduktan sonra kolayca temizlenir

Firinda pisirdiginiz tavugu hemen yemeyecekseniz ve kurumasini da istemiyorsaniz, firindan çiktiginda üzerine margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarin Tavugunuz yumusacik kalacaktir

Garnitürolarak hazirlanan sebzeler kaynayan pisirme suyuna atilip 4-5 dakika pisirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli

Patateskizartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin Böylece daha az ya çekeceklerdir

Karnabahar, lahana, sogangibi keskin kokulu yiyecekler pisirilirken tencere kapagi aralik tutulursa, kokunun yemege sinmesi onlenir

Yesil Renkli Sebzelerinrengini korumak için tencerenin kapagi aralik tutularak buharin çikmasi saglanmali veya tencerenin kapagi ara sira açilarak pisirilmelidir

Makarnaninhaslama suyuna bir, iki bas sogan, havuc vbsebzeler koyarsaniz daha lezzetli olacagini göreceksiniz

Pilav suyunu çektigi halde pirinçler hala sertse, ¼ ölcü sicak su ilave edin ve pirincler suyu cekinceye kadar pisirmeye devam edin

Bayatlamis ekmeklerinizi dilim dilim yapip aralarina sarimsakli tereyagi sürüp folyoya sarin Yüksek isida firinda pisirin

Yumurta haslarken suyun ve yumurtanin üstüne serptiginiz bir tutam tuz, yumurtalarin catlamamasini saglayacaktir

Yemek kokularindan kurtulmak icin, bir cezveye bir cay fincani su ve bir corba kasigi sirke koyup, birkac dakika kaynatin Evinizden yemek kokusunun ciktigini göreceksiniz

Pastalarin üstüne koydugunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmamasi icin, meyveleri limonlu suya batirip kullanin

Kek yaparken karistirmak icin kullandiginiz kasiga hamur yapismasini istemiyorsaniz, kasigi kullanmadan önce süte batirin

Domatesleriniz tazeligini yitirmeye basladiysa, tuzlu suyun içinde yarim saat bekletin

Sogani akan bir muslugun yaninda dograrsaniz, gözleriniz daha az yanar

Sarimsagin kabuklarini daha kolay ayiklamak icin bicagin sirti ile hafifce ezin

Yogurdun suyu birkac gün icinde kendiliginden ayrilirIcindeki vitaminler suyuna gectiginden, yerken yogurdu mutlaka suyuyla karistirmalisiniz

Patatesleri kizartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin Daha az yag cekerler

Sebze pisirirken yemege ekleyeceginiz su sicak olmalidir Yemeginiz daha lezzetli olacaktir

Sebzeler haslanarak kullanilacaksa, haslama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasini saglayacaktir

Sogan kavururken pisirmeye baslamadan önce biraz un serperseniz kararmasini önlemis olursunuz

Patatesin pisirme suyuna bir kasik sirke koyun Hem rengi sapsari kalir, hemdaha lezzetli olur

Havuçdaima kaynar suya atilir, pistikten sonra hemen soguk suya tutun, rengini muhafaza eder

Karnibahar haslarken içine iki dilim ekmek atarsaniz, o dayanilmaz kokusundan kurtulursunuz

Bütün sebzelerebiraz karbonat ekleyerek pisme süresini azaltabilirsiniz Tuzunu asla pisirirken koymayin, sertlestirir Tuzu, en son anda ilave edin

Sebzelerimiz kimi zaman çok bekletmekten burusurlar, böyle bir durumla karsilasirsak, içine sirke ve seker attiginiz suda birakin Ilk tazeliklerine kavusurlar


Alıntı Yaparak Cevapla

Pratik Ve Kullanışlı Bilgiler

Eski 10-21-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pratik Ve Kullanışlı Bilgiler




Maydanoz ve dereotunu bas asagi gelecek sekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz

Sos hazirlarken un topagi olusmasini önlemek icin kasik yerine catal ucuna taktiginiz, kabuklari soyulmus cig patatesten yararlanabilirsiniz

Meyve salatasi yaparken taze nane yapragi katip, meyveleri yogurt ve balla karistirin Enfes olacaktir

Karamel bu ögüdü unutmazsaniz, kolay! 1 kahve kasigi su icin 5 kahve kasigi seker

Pirinc pilavi suyuna, birkac damla limon suyu ilave edin Bembeyaz olur

Kesik limonu saklamak icin üzerine tuz serpin

Zeytini bir kavanoza koyun, zeytinyagi ile örtün ve biraz kekik, 2-3 dis sarimsak ilave edin, 8 gün bekletin Nefis bir tadi olur Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz

Kati Yumurta elde etmek icin 15 dakika kaynatin Kabuklarinin kolay soyulmasi icin kaynattigimiz kaba tuz atabiliriz Suyunu da sakin dökmeyelim Saksidaki ciceklerin en sevdigi su budur

Omletinizi bal ile yapmayi denediniz mi? Yumurtayi pisireceginiz yagi kizdirip biraz bal ekleyin yumurtalari kirin Cok lezzetli degisik bir yumurta yiyeceksiniz

Kus üzümlerini ayiklamak icin, onlari bir avuc unla ovusturunuz ve kalin delikli bir süzgece atiniz, un ile beraber cöpler de düser

Lahananin piserken pek de hos olmayan bir kokusu vardir Bunu onlemek için, lahanayi pisireceginiz tencerenin icine, biraz ekmek ici koymak yeterlidir Yemege karsmamasi icin, ekmek iclerini kücük, temiz bir torba icinde koymaniz, sonra alip atmaniz da size büyük kolaylik saglayacaktir

Catal Bicak Temizlerken catal bicaginiz uzerinde lekeler olusmussa,onlari camasir suyuna batirabilirsinizCamasir suyu hem temizler hemde mikroplardan arindirirDaha sonra iyice durulayin

Kristalleri yikadiktan sonra icine sirke ve tuz konmus su ile durularsaniz piril piril olurlar

Sigara kulluklerini tuzla silerseniz piril piril olur

Cesitli esyalarin ustundeki etiket izini mobilya cilasi surup kuru bezle silerek cikarabilirsiniz

Cay Lekesi Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ilik suya bastirilmis bir bezle ovulur Eskimis ise, içine limon suyu katilmis ilik suda islatilmis bir pamuk parçasiyla silinir Ilik su ile çalkalanir

Lavaboyu temizlerken Tuz lavabolarin temizlenmeside cok iyi yardimcidir Kotu kokulari giderdigi gibi bastirilarak silince iyide temizler

Vazodaki ciceklerin uzun omurlu olmasi icin suyuna birkac damla camasir suyu katilir

Celik tencerenizdeki lekeleri cikartmakta zorluk cekiyorsaniz; temizlerken tencerenin icine bir tatli kasigi karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatin Hem üzerine isleyen kara lekeler cikacak, hemde piril piril olacaktir

Catal - bicaklariniz karariyorsabulasik makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere camasir suyu koyun

Yemek kokularindan kurtulmak icin bir cezveye bir cay fincani su ve bir corba kasigi sirke koyup, birkac dakika kaynatin Evinizden yemek kokusunun ciktigini göreceksiniz

Limon KabuklariSuyunu cikarttiginiz limonun kabuklarni atmayinizÇelik esyalarin, biçaklarin parlatilmasinda kullanabilirsiniz

Bakir Kaplarin ParlatilmasiBir bezi sirke ile hafifce islatp, bakirlari ovun Kaplariniz piril piril olur

Mutfakta Tikali Lavabolarin AçilmasiLastik pompalarla dakikalarca açmak için ugrasmayin Kaynar sodali su, tikali delikten dökülürse, hemen acilir

Mutfaktaki Haserelerle SavasMutfakta özellikle dolaplarda dolaasn hamam
böcegi karinca gibi haserati yok etmek ve bir daha gelmemelerini saglamak için bu haseratin dolastigi yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur

Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek cikartabilirsiniz

Mutfak esyalarinin üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilasi serpip yumusak bir bezle silin

Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir






Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.