![]() |
Korkut Eken - Biyografisi Kısaca Hayatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Korkut Eken - Biyografisi Kısaca HayatıKorkut Eken Eken, 1945 yılında Ankara'da doğdu ![]() ![]() ![]() 1978 yılında çok üstün eğitimli subay ve astsubaylardan oluşan Özel Harp Dairesi, özel birlik komutanlığına atandı ![]() ![]() 1986 yılına kadar devam eden bu görevinde sayısız sıcak çatışmaya girdi ![]() ![]() ![]() Kendi isteğiyle 1987 yılında Yarbay rütbesindeyken emekliye ayrıldı ve hemen MİT'de Güvenlik Dairesi Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı ![]() ![]() ![]() 1993 yılında dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'ın daveti üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı ![]() 1996 yılına kadar Özel Harekat timlerini yetiştirdi ve bunlarla birlikte operasyonlara katıldı ![]() Samsun Terme nüfusuna kayıtlı Korkut Eken evli ve 3 çocuk babası ![]() -------------------------------------------------------------------------------- PKK ile Mücadele Korkut Eken, ilk ve tek ropörtajını 19 Ocak 2002 tarihinde Star gazetesi yazarı Saygı Öztürk'e verdi ![]() Güneydoğu'da operasyonlarda asker - polis sorunu yaşanıyor muydu? Benzer sorunlar yaşanıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Apo'yu öldürmeyi niçin bu kadar istiyordunuz? Ben, terör örgütünün başı öldürülürse örgütün çökeceğine inanıyordum ![]() ![]() ![]() ![]() Apo idam edilmeli mi? Artık bize verildikten sonra idam edilmemeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneydoğu'da olayların yaşandığı dönemde durum nasıldı? Başlangıçta tabii askerin özel timlerin komutanı olarak Mardin, Hakkari, Siirt bölgeleri bana bağlıydı ![]() ![]() ![]() ![]() Timlerin yetiştirilmesi için kimlerden emir alıyordunuz? Eğitimin bir süresi var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de devletin kullandığı "Yeşil" var ![]() Yeşil'le ilgili en ufak bir bilgim yok, tanımıyorum, çalışmadım ![]() ![]() ![]() Devletin kullandığı bu tür kişiler çok mu? Çok vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İtirafçıların operasyonda kullanılmasına karşı mıydınız? İtirafçı kim ki operasyonu yönlendirecek? Böyle bir şey var mı? Bizim eğitimimiz çok yüksek seviyede ![]() ![]() ![]() ![]() Girdiğiniz çatışmalarda unutamadığınız ve sizi en çok etkileyen olay ne oldu? Operasyondayız, çatışma çıkmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneydoğu'da büyük hatalar yapıldı mı? Başlangıçta yanlışlar var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah Öcalan'ın durumu ne olacak? Parti başkanı olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu eylemi siz başarıyla yapabilir miydiniz? Başbakan veya kim sorumluysa, "Buraya gel kardeşim Korkut Eken, istediğin adamı almakta serbestsin ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Korkut Eken - Biyografisi Kısaca HayatıMİT'e Giriş Yıl 1986 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hiram Abas, aniden döndü ve uzakta duran Land Rover'lara ateş etmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Araçlara zırh geçirilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eken, 1987 yılında Özel Birlik Komutanlığından emekliye ayrıldığında, zaman geçirmeden MİT'te göreve başladı ![]() ![]() * Devletin Derinliklerinde, Saygı Öztürk, Ümit Yayıncılık |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Korkut Eken - Biyografisi Kısaca HayatıEken ve Çatlı "Korkut Eken, Emniyet'te olduğu dönemde, Abdullah Çatlı'ya ihtiyaç duymuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kahve içerken Eken, "Sana bir dış görev vereceğim ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah Çatlı hiç itiraz etmedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah Çatlı, "Yarbayım, ben de size güveniyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Eken, "Merak etme, komutanına güven" deyince, Çatlı'dan şu sözcüğü duydu: "Güveniyorum Emmi ![]() ![]() ![]() ![]() Birbirlerine güvenmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gazeteci Saygı Öztürk soruyor, Korkut Eken Çatlı'yla bağlantısını açıklıyor: Abdullah Çatlı'yı tanıyor musunuz? Abdullah Çatlı'yı MİT'ten emekliye ayrıldıktan sonra, yani devlet hizmetinde olmadığım bir dönemde İstanbul'da bir yemekte tanıdım ![]() ![]() Emniyette göreve başladıktan sonra mı Çatlı'yla ilişki kurdunuz? Emekliye ayrıldıktan sonra uzun yıllar MİT ve Emniyet'le bağım olmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnterpol tarafından aranan bir kişiye neden görev teklif ettiniz? Çünkü Avrupa'da çok gücü ve potansiyeli vardı ![]() ![]() ![]() Çatlı'dan aldığınız bilgileri ne yapıyordunuz? Özellikle Avrupa'daki PKK'lı liderlerin yerleri konusunda, faaliyetleri konusunda bilgiler getirdi, raporlar getirdi ![]() ![]() Abdullah Çatlı'nın arandığını bile bile ona görev vermeniz doğru bir yaklaşım mı? Abdullah Çatlı'nın kanun kaçağı olduğunu bakan biliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Çatlı verdiğiniz görevleri istediğiniz gibi yerine getirebiliyor muydu? Çatlı önemli görevler yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kanun kaçağını yakalamanız gerekirken, siz görev veriyorsunuz ![]() Bizim yaptığımız hemen her ülkede olan bir işlem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatlı'ya siz de öyle mi dediniz? Tabii ki benzer şeyler söyledim ![]() ![]() ![]() ![]() Çatlı'ya bu görevi verirken, hizmetinin karşılığında o sizden ne istedi? Bunlar da bu tip görevlere talip olurken, gerçek şu ki, güvence, yani devletten aranmamasını isterler ![]() ![]() ![]() ![]() Silahlı bir eylem yaptırdınız mı? Çatlı'yı istihbarat faaliyetlerinde kullandım ![]() ![]() ![]() Yurtdışına nasıl gönderiyordunuz? Niye? Normal pasaportu vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Çatlı ölene kadar size bağlı mı çalıştı? Çatlı benimle çok uzun çalışmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|