![]() |
Erdal İnönü (Erdal İnönü Kimdir? - ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erdal İnönü (Erdal İnönü Kimdir? - )Erdal İnönü (Erdal İnönü Kimdir? - Erdal İnönü Hakkında) Erdal İnönü 1926 yılında Ankara�da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1983 yılında SODEP Genel Başkanı olarak siyasete giren İnönü, 1985 yılında SHP Genel Başkanı seçildi ![]() ![]() Deniz Baykal�ın CHP�nin eski çizgisini tasfiye kararı üzerine bir kısım arkadaşıyla birlikte CHP�den istifa etti ![]() ESERLERİ Anılar ve Düşünceler III ![]() Erdal İnönü Doğar Kitapçılık " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 28 Aralık 1984'teki demecinden " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 Kasım 1985'teki kurultay konuşmasından Yayın Yılı: 2001; 501 sayfa; İTHAL; 14x23 cm; KARTON KAPAK; ISBN:9756612029; Dili:TÜRKÇE HAKKINDA YAZILANLAR 2 ![]() Ümit Aslanbay Bilgi Yayınevi / Yeni Mizah Dizisi GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM İnönü Başarı Şansını Ölçtü Şamil TAYYAR Sabah 15 Mayıs 2001 Solda yeni parti için hazırlık yaptığı konuşulan Erdal İnönü, bazı kamuoyu araştırma şirketi yöneticileriyle görüşerek siyasetteki olası başarı şansını ölçtü ![]() Yeni parti liderliği için yoğun baskı altında kaldığını belirten İnönü, son kamuoyu yoklamalarını gözden geçirdi ![]() ![]() ![]() Bu sorulara araştırma şirketlerinin, yanıtları işe şu temel noktalarda toplanıyor: * Solda Kemal Derviş ve Erdal İnönü ismi öne çıkıyor ![]() ![]() * İnönü olmadan etrafındaki arkadaşlarının kuracağı yeni partinin pek şansı olmaz ![]() * İnönü'nün Derviş'i yakalayabilmesi için merkez solda daha kavrayıcı bir yapı oluşturması gerekiyor ![]() * ABD, önümüzdeki dönemde de sol bir ismi Başbakan olarak görmek istiyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erdal İnönü (Erdal İnönü Kimdir? - )ERDAL İNÖNÜ KİMDİR? Erdal İnönü (d ![]() ![]() ![]() İsmet ve Mevhibe İnönü'nün oğlu olan Erdal İnönü, 1926 yılında Ankara'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erdal İnönü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) kuruluşuna katkıda bulundu ve TÜBİTAK Temel Araştırmalar Enstitüsü'nde kurucu müdürlük görevini yürüttü ![]() ![]() ![]() ![]() Siyasi Hayatı 1983 yılında siyasete atılan Erdal İnönü, Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP'in) kurucu Genel Başkanı oldu ![]() ![]() SODEP ile Halkçı Partinin Birleşmesi sonucu kurulan SHP'nin Genel Başkanı seçildi, Bu görevini 1993 yılına kadar sürdürdü ![]() DYP-SHP Koalisyon Hükümeti'nde Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı (Türkiye Dışişleri Bakanları listesi) görevlerinde bulundu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SHP'nin Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmesinin ardından, 27 Mart 1995 tarihinde Koalisyon'un Sosyal Demokrat kanadında değişikliğe gidildi, Erdal İnönü bu değişiklikle Dışişleri Bakanı olarak atandı ve 1995 yılının Mart ve Ekim ayları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı ![]() ![]() Esprili, alçakgönüllü kişiliği ile bilinir, günlük yaşantısında halkın arasına karışmaktan çekinmezdi ![]() ![]() ![]() ![]() Son Günleri Erdal İnönü, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir süre kanser tedavisi gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erdal İNÖNÜ'nün hayatından unutulmaz anlar; *SİNEMA SALONLARI KARANLIK Kendisini sinema çıkışında yakalayan bir gazeteci sorar: - Sayın İnönü, sizi bu sıralar sinema salonlarında göremiyoruz pek? - Tabii göremezsiniz sinema salonları karanlık oluyor ![]() *YERE YATARDI Parti başkanı iken zaman zaman sevenleri onu omuzlara almak isterdi ![]() ![]() ![]() *FİZİKLE REHABİLİTASYON Meclis Genel Kurulu'nda hararetli kavgalar yapılırken bu atışmalara taraf olmaz Bakanlar Kurulu sıralarındaki yerinde oturur fizik problemleri çözerdi ![]() *BEN KEDİ MİYİM? "Erdal yetiş fare var" diye çığlığı basan karısına gayet sakin "Bana ne Sevinç, ben kedi miyim?" diye yanıt vermiştir ![]() *DEVLETE ÇALIŞAN YOK MU? DEP’li Sırrı Sakık SHP’den milletvekili adaylığı için başvurur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Be kardeşim sizde hiç devlete çalışan bir kişi yok muydu ![]() ![]() *KİBARLIK EDİYORLAR Gazeteci sorar: -“Sizin için Norveç’e başbakan olur diyorlar” Erdal İnönü cevap verir: - “Çok teşekkür ederim ![]() ![]() *GERİSİNİ ARKADAŞ ANLATACAK Bir miting öncesi SHP’li milletvekili, İnönü’ye çok sık yapılan bir eleştiriyi gündeme getirdi ![]() -“Sayın Genel Başkan’ım, siz iyi konuşamıyorsunuz ![]() ![]() -“Peki ne yapmam gerekiyor” diye sorar İnönü -“Sayın İnönü, konuşmaya başladığınızda şöyle yumruğunuzu masaya vuracaksınız ![]() ![]() ![]() Erdal İnönü, miting alanındaki otobüsün üzerine çıkar ve kürsüye yumruğunu vurup konuşmaya başlar: _”Biz öyle bir partiyiz ki, adamı” der ve durup yanında duran kendine akıl veren milletvekiline dönerek şöyle der: -“Devamını arkadaş söyleyecek ![]() *MERAK ETMEYİN İzmir’i bir ziyaretinde balıkçılar etrafını çevirdi ve dert yanmaya başladı ![]() - Paşam burada bir komutan var ![]() ![]() ![]() ![]() Balıkçıların şikayetlerini 15 dakika dinleyen İnönü sakin bir şekilde döner ve şöyle der: - Merak etmeyin görürsem söylerim ![]() *ÖLÜRÜM YOLUNA Seçmenlerden biri seçim otobüsünün önüne atılır ve Erdal Bey'e hitaben "Ölürüm yoluna" diye haykırır ![]() Erdal Bey cevap verir: Dur, ölme ![]() ![]() *O BENİM İŞTE! Erdal Bey bir gün İstanbul'da taksiye binmiş ![]() "Sen ne kadar Erdal İnönü'ye benziyorsun" demiş ![]() "O, benim" diye cevap vermiş Erdal Bey ![]() ![]() ![]() Şaşırmış taksi şoförü ![]() ![]() ![]() "Yahu" demiş, " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Erdal Bey, espriyi patlatmış: "O da benim ![]() ![]() ![]() ![]() *BİRBİRİMİZİ YİYECEĞİZ SHP genel başkanlığı dönemimde diğer sol parti liderleri ve bürokratlarla bir restorana gider ![]() ![]() *FİLM İYİ Kİ BİTTİ SHP Genel Başkanıyken Sosyalist Enternasyonal toplantısı için Paris'e gitmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnönü cevapladı: - Çok beğendim ama iyi ki bitti ![]() *KARAYALÇIN YAPAR! Kars ve Van mitinglerinden Ankara'ya dönüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ön koltukta gazete okuyan İnönü'nün cevabı ise şöyle oldu: - Hiç bir şey olmaz merak etmeyin ![]() ![]() *PLATONİK AŞK İnönü SHP Genel Başkanıyken dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ile görüşecekti ![]() O günlerde İnönü, Yılmaz'ı sert biçimde eleştiriyordu ![]() Yılmaz, Necatibey caddesinde bulunan SHP Genel Merkezine geldi ![]() ![]() ![]() ![]() İnönü şöyle dedi: - Çok iyi geçti, Mesut bey partimize aşık oldu ![]() ![]() Tanıyanlar Erdal İNÖNÜ için ne dediler? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erdal İnönü (Erdal İnönü Kimdir? - )SÜLEYMAN DEMİREL Teessürle öğrendim, Türkiye’nin zor zamanlarında beraber çalıştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HİKMET ÇETİN Son ziyaretimizde içeri giridiğimizde kitap okuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlardan çok başta gelen endişesi sokaklardaki terör protestolarıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ERCAN KARAKAŞ Türkiye siyasetine çok önemli katkılarda bulundu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TANSU ÇİLLER Çocukluğundan beri aldığı belli bir siyasi terbiye vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZÜLFÜ LİVANELİ Üç özelliğiyle öne çıkıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ERTUĞRUL GÜNAY Şu an öğrendim, sonsuz rahmet ve başsağlığı diliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FİKRET ÜNLÜ Yeri doldurulamayacak bir insandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HASAN PULUR Bir bilim adamı bir entelektüel olarak birinci sınıf bir adamdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MURAT KARAYALÇIN Hepimizin başı sağolsun, ulusumuzun başı sağolsun, aslan sosyal demokratların başı sağolsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUSTAFA SARIGÜL Onur Kumbaracıbaşı, Hikmet Çetin ve Halit Toraman beyle 3 gün genel başkanımızla beraberdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onur Kumbaracıbaşı’nın “İnönülü günler” kitabını okuduğunu söyledi ![]() ![]() ![]() OKTAY EKŞİ Çok üzüldüm… Gerçek bir vatansever, gerçek bir demokrat bilim adamını kaybetmiş bulunuyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ONUR ÖYMEN Birikimi, saygınlığı, üstün zekası ve devlet adamlığıyla Türkiye'ye çok şey kazandırmış bir insandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖZDEN TOKER (Kardeşi) Yaşam tarzıyla örnek bir insandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynaklar: Wikipedi, Hürriyet |
![]() |
![]() |
|