|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatım, bozuklukları, cümleler, ile, ilgili, karma |
![]() |
Anlatım Bozuklukları İle İlgili Karma Cümleler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Bozuklukları İle İlgili Karma CümlelerAnlatım Bozuklukları İle İlgili Karma Cümleler » Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Yaban adlı romanında, Yunanlıların Türklere yaptığı zulmü çok ayrıntılı bir şekilde anlatmış ve bazı Türk köylülerinin Yunanlılara kucak açmasını eleştirmiştir ![]() » Kalp Arapça bir sözcüktür ve bu sözcüğün sonu sert ünsüzle bitmektedir ![]() » Ağlayan kadın, yaşlı gözlerle kendisine sorulanları cevaplıyordu ![]() » Zaman zaman şiir yazıyor ve yayımlıyorum; ama ben şiiri hiçbir zaman köşe yazarlığı olarak görmüyorum ![]() » Yeni yapılan bir müze törenle hizmete açıldı ![]() » Adana’da otobüs bileti fiyatları yeniden ayarlandı ![]() » Bütün gün anlattığın o işi düşündüm ![]() » Mehtaplı pırıl pırıl bir gecede çiseleyen yağmur altında dolaşıyorduk ![]() » Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol ![]() » Birçok seneler geçti dönen yok seferinden » Seçim döneminde her çeşit siyasal etkinliklerin yasaklanması gerekir ![]() » Bahçe sahibi gelince yavaş yavaş kaçıverdik ![]() » Son yazdığı romanına, isim bulmakta bir hayli zorlandı ![]() » Bu ayrılık hasreti canıma yetti ![]() » Politikacıların çoğu taraftarlarının oylarını cepte keklik sayıyorlar ![]() » Ankara, bir zamanlar surlarla kaplı bir şehirdi ![]() » Televizyon bize çok ucuza patladı ![]() » İşlediğin cezaların sonucuna katlanman gerekiyor ![]() » Bölgedeki yangınların sabotaj sonucu çıktığı öngörülüyor ![]() » Takımlar son final maçının hazırlıklarını tamamladı ![]() » Bu konuda değişik alternatiflerimiz de vardı ![]() » Deriden yapılmış meşin bir çanta vardı elinde ![]() » Giyiminize ve kuşamınıza dikkat edin ![]() » Evleri denize karşıydı; fakat güzel bir evdi ![]() » Sergideki resimlerimin hepsi benim eserimdir ![]() » Geçen hafta kaybolan Ahmet’in kalemi bulundu ![]() » Babası istedi diye başka bir semte taşınan komşularına yardım ediyordu ![]() » Ağır ağır uzandığı yerden kalkarak balkon kapısını araladı ![]() » Her zaman için açıkça düşündüklerini ifade eder ![]() » Bu yemeğin kokusu fırında pişmiş köfteyi andırıyor ![]() » Seni kardeşim kadar seviyorum ![]() » Bana benziyordu oğlumun gözleri ![]() » Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler ![]() » Bu adam ortanca oğluna benziyordu ![]() » Annem ve babam aynı gün evlenmiş ![]() » Öldüğü günden beri onu hiç görmedim ![]() » Elleri bir yılanınki kadar soğuktu ![]() » Kitabımı komşunun oğluna verecektim ;ama onu evde bulamadım ![]() » Çocuklar üstlerini başlarını batırmışlar ,onları yıkamalıyım ![]() » Arkadaşımla gezerken babam telefon açtı,işim olduğunu söyleyip ondan özür diledim ![]() » İnsanlık, deprem ve sel gibi beşeri afetlerden çok zarar gördü ![]() » Yemekler yenildi çaylar içildi ![]() » Benim buraya geldiğimi kimse istemiyor ![]() » Olay, arkadaşlarının ters davrandığından kaynaklandı ![]() » İki yılda şirketin karını dört kat arttırdık ![]() » Kadının saçları ağarmış olmasına rağmen hala güzeldi ![]() » Tavanın sapı çıktığı için artık kullanılamıyor ![]() » Herkes içeri girsin dışarı çıkmasın ![]() » Ay bir yandan sen bir yandan sar beni ![]() » Çok çalışmaktan yorgun düşmüş ,sağlığım bozulmuştu ![]() » Saksı 2 ![]() ![]() » Kardeşini bulmak için bir aşağı bir yukarı çıkıyor ![]() » Suçlunun evini bastılar yakalayıp polise teslim ettiler ![]() » Bu adamların ve kadınların çocuğu da bizim okuldaydı ![]() » Dayımın üç kız çocuklarından biri liseye gidiyor ![]() » Dün yağan yağmur ekinlere zarar verdi ![]() » Araba çekilmeye çalıştıkça daha da batıyordu çamura ![]() » Marmara’da ölmüş bir kadın cesedi bulundu ![]() » Yüzme en iyi denizde öğrenilir ![]() » Hem kendinde hem de arabada epey hasar varmış ![]() » Parayı önemserim ;ama gereğinden fazla da değer vermem ![]() » Bana unut dediler seni, unuttum ![]() » Bu şehrin üç yerinde üç ayrı gözyaşım var: Biri seni ilk gördüğüm yerde, biri beni ilk öptüğün yerde, biri de ya beni terk edip gideceğin ya da daima seveceğin yerde ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Bozuklukları İle İlgili Karma CümlelerDünyaya yoksul geldim, yoksul gideceğim ![]() » Kimi insanlar odaya girdiğinde aydınlatır kimisi çıktığında » Yıllar sonra doğduğu kasabaya gitmeyi hiçbir zaman istemedi ![]() » Hangi işe elimi atsam yüzüme gözüme bulaştırıyorum ![]() » Sen doğdun herkes güldü, bir tek sen ağladın ![]() ![]() » Senin gibi çok duyarlı bir insanın aşk ile sevgi arasındaki farkı anlamaması beklenemezdi ![]() » Türkler, İslamiyet’i kabul ettikten sonra , hayata bakış açılarında önemli değişiklikler olmuştur ![]() » Meyveler çok dolapta kaldığı için tatları değişmiş ![]() » Sen bunca zorluğa nasıl dayandın,nasıl başa çıktın? » Bu durumda karşıdan gelen araçlar bizi,biz de onları görürüz ![]() » Sanatçı eserlerine duygularını katarak ölümsüzleştirebilir ![]() » Komisyon başkanının açıklamaları hiç şüphesiz olayın aydınlanmasına yardımcı olabilir ![]() » Koltuğuna oturmuş soğuk kanlı bir biçimde heyecanla maçı izliyordu ![]() » Bu tür kazalar ölüme hatta yaralanmalara yol açabilir ![]() » Konuyu çok değişik farklı kaynaklardan araştırdım ![]() » İnsanlar arasında sevgi tohumları dikmek için uğraşıyor ![]() » Herkes birbirini tanıyor;ama birbiriyle konuşacak konu bulamıyordu ![]() » Bu olay hepimizin ilgisini çekti ve derinden sarstı ![]() » Türk ve yabancı basında sinema üzerine yazıları ilk kez 1947 yılında yayımlandı ![]() » Her kuruluş bu konuda gereken önlemi alması gerekir ![]() » Ali’yi top oynarken gördüm ![]() » Kimi rüyalar insanların gelecekleri hakkında önemli ipuçları verebilirler ![]() » Eski eserlere önem vermeli,gelecek kuşaklara tanıtmalıyız ![]() » Kitapçıdaki sorular incelendi ve öğrencilere dağıtıldı ![]() » Herkes bu davanın çok uzayacağına inanıyor ,kısa sürede sonuçlanacağına ihtimal vermiyordu ![]() » Onları görmek istemediğini dolaylı yoldan ima etti ![]() » Galiba hepimiz güncel hayatın karmaşası içinde sevdiklerimizi ihmal ediyoruz ![]() » O yıllarda evimizin bütün gerekli ihtiyacını amcam karşılıyordu ![]() » Bundan sonra ek ilave önlemlerin alınmasını sağlamalıyız ![]() » Boş vakitlerimde korku romanları okumasını çok seviyorum ![]() » Büyük şairlerin eserleri ne düşünce dünyasıyla ne de hayal dünyasıyla tam olarak bağdaşmaz ![]() » Öğretmenin yüksek sesle bağrışı,sınıfta bir sessizlik yarattı ![]() » Hayat herkes için kıymetlidir ;fakat anlamı kişiye göre değişir ![]() » Henüz uçak kazasından daha hiçbir haber alınmadı ![]() » Bu uçsuz bucaksız çölün ortasında bir atım ,bir de ben varım ![]() » Evin balkonundan akan insan selini büyük bir dikkatle izliyordu ![]() » Bir topluluk olarak onlar bizi ,biz de onları önemsemiyoruz ![]() » Pencereden uçan kuş sürülerini seyrediyorum ![]() » Bazı olayları sıcağı sıcağına hiç bekletmeden aktarmak gerekir ![]() » Bizimle birlikte sinemaya gelenler el kaldırsın ![]() » Bahçeye çam fidanı ,tarlaya buğday ekeceğiz ![]() » Bu lekeler çiçek hastalığının ilk belirtileriydi ![]() » Öğrencisinin başarısını övmek için yaptığı konuşmada sözünü esirgemedi ![]() » Çocukları aşağılık duygusuna iten ve güvensizlik veren davranışlardan sakınmalıyız ![]() » Annem sokağa çıkarken eşarbını ve yakası kürklü mantosunu giyer ,öyle çıkardı ![]() » Seni uyarmamın nedeni çok sevdiğimdendir ![]() » Bu sorunları sosyal ve hukuk devleti kurallarıyla çözümleyeceğiz ![]() » Ekmeğini ve suyunu içtiğim bu insanlara ihanet edemem ![]() » Yaşamı boyunca ülkesini tanıtmak ,yararlı olmak amacıyla çalıştı ![]() » Sanatçı yazın yaşamına şiirle başlamış ,romanla sürdürmüştür ![]() » O ,iş dönüşünde bize uğrar, beş on dakika sohbet ederdi ![]() » Hiçbiri düzenli çalışmamış,bu nedenle de sınıfta kalmıştı ![]() » Bazı öğrenciler bahçede toplanmışlardı ![]() » El dokuması kilimlerimiz,dünyanın büyük müzelerinde sergilenmesi beni mutlu ediyor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Bozuklukları İle İlgili Karma CümlelerŞairin şiir yazdığı ortam rahatsa daha güzel şiirler yazar ![]() » Onunla ilgili yaşadığım anıları hatırladıkça kendimi gülmekten alıkoyamıyordum ![]() » Ben ansiklopedileri,arkadaşım da bilim teknik dergilerini inceliyordu ![]() » Birçok okuyucu bana bu konuda katılıyorlar ![]() » Seni bu kadar sevdiğimi bu kadar bağlandığımı bilmiyordum ![]() » Hazırlıksız öğrencilerin karşısına çıkmak yeni bir öğretmeni zor durumda bırakır ![]() » Yaşlı kadın kapıdaki çocuğa senden büyük ağabeyin var mı diye sordu ![]() » Gazetedeki çalışan herkes aylığının az olmasından şikayetçiydi ![]() » Çocuğu yönlendirirken sık sık öğüt vermek yanlıştır ![]() » Bana yanlış ithamlarda bulunuyorsunuz ![]() » Haberi hem gazetelerden hem de televizyondan izledim ![]() » Koca salonda ben ve bir yabancı kalmıştı ![]() » Ülkemizi yarın ziyarete gelen Fransa devlet başkanı iki gün sonra geri dönecek ![]() » Herkes sorumluluğunun bilincinde olması gerekir ![]() » Ülkemizdeki oto yedek parçalarının büyük bir kısmı yurt dışından ithal ediliyor ![]() » Ülkemizde çıkarılan bor mineralleri yurt dışına ham olarak ihraç ediliyor ![]() » Öğretmenler bilgiye ulaşmada öğrencilere rehber olup yol gösterendir ![]() » Uzanıp tutuver elimi, ne olur geri dön ![]() » Bir çizik attın gönlüme, kanattın(Tarkan) » Eğer yazdığım şiirler tarafsız bir gözle incelenirse gerçek değeri anlaşılır ![]() » Bu küçük çantadan tomar tomar paralar çıktı ![]() » Yarışmada hepinize bol şanslar diliyorum ![]() » Gerektiğinde susmasını bilmek gerekir ![]() » Eldeki verilere bakarak eğitimin daha da kötüye gideceğini savundu ![]() » Ülkemizdeki enerji yetersizliğinden, bazı yörelerimizde elektrik kısıntısı başlayacak ![]() » Yaptığı resimleri ve karikatürleri bize gösterdi ![]() » Yazar bu romanda köy gerçekliğini ele almış ![]() » Testleri bizim öğretmenler hazırlamış, bir kurul tarafından da denetlenmiş ![]() » Eski dostları ara sıra aramak ve sohbet etmek iyi oluyor ![]() » Dün konuştuklarımızı anlattığını sanmıştım ![]() » Futbolda ortaya çıkan bu skandal nedeniyle birçok futbolcuların takımdan uzaklaştırılacağı söyleniyor ![]() » Bütün eski kitapların ciltlerini yeniledikten sonra raflara dizdik ![]() » Ben şiiri senden daha çok severim ![]() » Müdürümüz, sizin ve yeni işe başlayan Aslı Hanımın raporunu çok beğendi ![]() » Mahalledeki fakirlerle ilgilenen ,yardım eden bu adamı kimse tanımıyordu ![]() » Depremin olacağını herkes biliyor ama önlem almayı düşünmüyordu ![]() » Yemeğe arkadaşını da yanında getirdi ![]() » Arkadaşım eve ben sinemaya gittim ![]() » Başkaları için de olsa çalışmak bize zarar getirmez ,aksine yüceltir ![]() » Onların Orhan adında bir çocukları doğdu ![]() » Beğendinizse herkese, beğenmedinizse hiç kimseye söylemeyin ![]() » Ülkemiz giderek, Batı’ya yaklaşıyor mu, uzaklaşıyor mu bu bir tartışma konusu ![]() » Bilime ne denli önem verirseniz, o ölçüde yararlanırsınız ![]() » Dinleyicileri coşturdu,neşeli dakikalar yaşattı ![]() » Adlaşmış sıfat ve zamirlerden sonra virgül kullanılır ![]() » Yeni evleri biter bitmez taşınacaklarmış ![]() » Adamı tanımadığım birine benzettim ![]() » Müdür beyin sinirleri bir hayli bozulmuş ve ziyadesiyle üzülmüştü ![]() » Çocuğun elindeki balonlar patladılar ![]() » Sanatçı Avrupa kültürüne hayran olmuş, yakından tanımıştı ![]() » Türkçede sayı ve belgisiz sıfatlardan sonra gelen adlar çoğul eki almaz ![]() » Herkese başarılarını anlatır, kendine hayran olmasını isterdi ![]() » Geçirdiğim rahatsızlığı büyük bir başarıyla ameliyat ederek sağlığıma kavuşturdu ![]() » O kurumda eğitim görmüş herkes,saygılı ,hoşgörülü ve esnek olmak gibi çok önemli erdemler kazanmışlardır ![]() » Yaptıklarını kendi ağzıyla itiraf etti ![]() » Ozan, 1940 yıllarında yeni şiirimizin başta gelen adlarından biriydi ![]() » Ekonomileri daha çok, yetiştirdikleri hayvancılığa dayalı ![]() » Birçok okullarda on yıl süreyle öğretim görmüştü ![]() » Bu tembellik onun sınıfta kalmasına hatta zayıf almasına sebep olacak ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Bozuklukları İle İlgili Karma CümlelerNe sen onu ne o seni anlıyor ![]() » Ne sen beni unut ne de ben seni ![]() » Ne onlar beni aldattı ne de ben onları ![]() » Otobüs yoğun sis yüzünden karşıdan gelmekte olan kamyonla çarpıştı ![]() » Sanır mısın ki bu sözleri millet dinler ve inanır ![]() » Genç yabancıya doktorun evini tarif etti ![]() » Üç saat süreyle görüştükten sonra basına bir açıklama yaptılar ![]() » Seni ömür boyu seveceğim ve değer vereceğim ![]() » Yaklaşık olarak tam üç yıl kaldık o şehirde ![]() » Yeni kurulan üniversite rektörleri cumhurbaşkanınca atanır ![]() » Onun tanıklığı ticari itibarımı sarsabilir, belki de hapse attırabilir ![]() » İyi romanlar yazmak isteniyorsa, bu romanların dil ve anlatımına özen gösterilmelidir ![]() » Bir işin yapılmasını istiyorsan kendin ,yapılmasını istemiyorsan başkasını gönder ![]() » İnsanlığın nefretine yol açan nükleer silahsızlanma görüşmeleri çıkmaza girdi ![]() » Fen ve askeri liselere hazırlık kurslarımız başlamıştır ![]() » Spor kulübünün en iyi ciritçisi ,kulübünde branşının en iyisi olmaya çalıştığını söyledi ![]() » Gençlik sorunlarını iyi biliyor ![]() » Genel Kurul, bu kararı 68′e karşı 59 oyla almıştır ![]() » Arkadaşını kutladı ve tebrik etti ![]() » Siyasal düşüncelerinde ısrarlı ama inatçı değildi ![]() » Onu ne gördüm ne de bir şey söyledim ![]() » Arkadaşını çağırdı ve teşekkür etti ![]() » Asıl yanılgısı romanla öykü arasındaki ayrıcalığı göremeyişinden doğuyor ![]() » Sorumluluğunu kötüye kullanıp kullanılmadığı araştırılıyor ![]() » Üniversitelerimizin durumu düzelmedikçe, çağdaş üniversite olma niteliklerini büsbütün yitirebilir ![]() » Görevliler halka hizmet etmeli ve hor görmemelidir ![]() » İşveren, işçilerin bu çok haklı itirazlarına da göz yummuştu ![]() » Yazarın yetişmesine elverişli ekonomik ve kültür ortamı hazır mıdır? » Anne ve çocuk ölümlerinde büyük ilerlemeler kaydedildi ![]() » Biz okula, onlar eve gidecekler ![]() » Harf devrimi 3 Kasım 1928 yılında yapıldı ![]() » Kar yağışının durması üzerine ulaşıma kapanan köy yolları açıldı ![]() » Pislikten ve her türlü sağlık koşulundan yoksun olan lokanta kapatıldı ![]() » Çocuğu ailesi serbest bırakırsa ,çevresindeki kötü kişilerle arkadaş olabilir ![]() » Bu yıl ÖSS sınavı iptal edildi ![]() » Arkadaşım bir ,bense iki tost yedim ![]() » Yokuşa gelince trenin hızı yavaşlar ![]() » Bu yüzden hepimiz yorgun düşer,çoğumuzun sağlığı bozulurdu ![]() » Tehlikenin boyutları kavranmış ve alınan tedbirlerle önlenmişti ![]() » Bazı gıda maddelerinin fiyatları gün geçtikçe artıyor ,önlenemez oluyor ![]() » Kıldığımız namazları ve oruçları kabul et,dedi ![]() » Çocuğu bir süre bekleyip gitti ![]() » Arkadaşımla, tiyatroya gitmek için akşam 20 ![]() ![]() » Kardeşim, toplantıdan hemen ayrılmak istediğini kulağıma yavaşça fısıldadı ![]() » Bu yıl da yine sınıfta kaldı ![]() » Ne engel ne sınır tanımaz ![]() » Uzun yıllardan bu yana bu köyde yaşardı ![]() » Giderken ders notlarını da yanında götürdü ![]() » Bundan böyle artık evin içinde sigara içmeye ve kitap okumak için daha çok zaman ayırmaya karar verdim ![]() » Korkunç bir patlama sesi duyuldu ![]() » Çok yetenekli bir çocuk ama bir o kadar da yetenekli ![]() » Fedakar öğretmenimiz, öğrencilerine tüm bildiklerini ve bilmediklerini öğretmeye çalışıyordu ![]() » Burada gördüklerini sen birine anlatmadığın sürece aramızda bir sır olarak kalacaktır ![]() » Bu çocuk eninde sonunda bu işi başaracak ![]() » Ne kadar ayrılık şarkısı varsa bu gece benim için çal ![]() » Bu bizim için önemli bir başarıdır ,öteki partiler de bundan ibret almalıdır ![]() » Tarihte bu uluslar, öteki ulusların arasına kaynaşmışlardır ![]() » Çok çalıştığımız için başarı grafiğimiz ister istemez yükseliyor ![]() » Çayı demledikten sonra biraz bekletirseniz, ham olmaz ![]() » Nöbetçiyi çağır da şu bulaşık bardakları yıkayıversin ![]() » Seni üzen ve acı çektiren herkesten hesap soracağım ![]() » Başarılı bir öğretmen ,öğrencilerine bilgi verir ve başarabilecekleri alanlara yönlendirir ![]() » İddiaları yersiz ve bence pek doğru da değil » O yaz birlikte birçok seyahat , birçok konser izlemiştik ![]() » Bütün sebzeler iki günde ,sanırım soğuktan, kurudular ![]() » Tam olmasa da altı yıl kadar orada çalıştım ![]() » Hem işi bırakmış hem de üstüne üstlük adamı mahkemeye vermiş ![]() » Dün de benimle bir buçuk saat süreyle görüştüler ![]() » Elimizdeki mevcut bilgiler bu işi halletmemiz için yeterli ![]() » Bugün ülkemizde yeni yeni insanlar sporun yararına inanıyor ![]() » Bu sanatçımız kendisinden on üç yaş küçük komşusunun oğluyla evlenmiş ![]() » Güzel güzel konuşuyor biz de onu dinliyorduk ![]() » Hafta sonlarında değil sadece bayram ve özel günlerde dinleniyordu ![]() » Gözlerinde büyük bir korkunun tedirginliği var ![]() » Öğleden sonra 15 ![]() » Bayatlamış olan ekmeklerinizi de inek sahiplerine vererek ziyan etmemiş olursunuz ![]() » Hasta olanlarla yaşlı olanlar bu kaplıcaya mutlaka gitmeliler bence ![]() » Hükümetin deniz kenarında fabrikalar kurulması eleştiriliyor ![]() » Bu soruyu ne sen ne de ben çözebilirim ![]() » Türkler en zor koşullarda bile gülmesini ihmal etmiyor ![]() » Sanki birileri engellemeye çalışıyorlar bizi ![]() » Ağzından çıkan dumanlar gökyüzüne doğru yukarılara yükseldi ![]() » İnsanlar şu sıralarda çok satan kitaplara yöneliyorlar ![]() » Onun bu söylediklerini kulaklarımla duymasam kesinlikle inanmazdım ![]() » Ne kadar ayrılık şarkısı varsa bu gece benim için çal! ![]() ![]() » Meydanın kenarına kurulmuş olan kürsüye çıkan birinin işaret vermesi üzerine,yüz binlerce işçi, bir dakika ölen çocukların anısına saygı duruşuna geçiyor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Bozuklukları İle İlgili Karma CümlelerBütün bildiklerimi ve bilmediklerimi oğluma öğreteceğim ![]() » Kaderde bir köşe başında ölü olarak uyanmak da var ![]() » Baharın en güzel aylarından biridir nisan, mayıs ![]() » Beni duymayan arkadaşlar lütfen ellerini kaldırsın ![]() » Trafik kazasında hayatını kaybedenlere baş sağlığı dilendi ![]() » Cenazede sayıları on binin üzerinde yedi bin güvenlik görevlisi vardı ![]() » Galatasaray 2 - 0 yenilgiden 3 - 0 öne geçti ![]() » Geçtiğimiz hafta otelin toplantı salonunda saatlerce süren bir toplantı yapıldı;ancak arkadaşlarımdan hiçbiri katılmamıştı ![]() » Bu yıl karınızı ortaklarınızla paylaştınız mı? » Arabada hava yastığı varsa hiçbir şey olmaz ![]() » Dün hastalandığımda arkadaşlarımın hiçbirisi bu duruma aldırmamıştı ![]() » Küllük, Tekin’in birbiri ardınca yaktığı sigara izmaritleriyle dolmuştu ![]() » Kısaca öğrendiklerimi beni dinleyenlere anlatacağım ![]() » Müzikli toplantıların düzenlendiği yerlerde gençlerden çok orta yaşlı insanlara daha fazla rastlarsınız » Genel kurul Doğu Karadeniz’in bölgesel sorunlarını gündeme getirdi ![]() » Derginin ikinci cildi 12 ![]() ![]() » Herhalde hiçbirimizin başka çaresi yok gibi görünüyor ![]() » Onun çekimser yapısı, ilk gözümüze çarpan özelliğiydi ![]() » Birçok kişiler çevre sağlığı konusunda bilinçli değil ![]() » Bucağın beş sınıflı bir ilkokulu, bir mescidi, sayısız hocaları vardı ![]() » Çalıkuşu, Yaban, Vurun Kahpeye romanı Kurtuluş Savaşı yıllarını yansıtır ![]() ![]() » Bunlar aslında pek basit, çözümlenmesi oldukça kolay problemlerdi ![]() » Ne yalan söyleyeyim, biraz senden kuşku ettim ![]() » Arkadaşımla, tiyatroya gitmek için akşam 20 ![]() ![]() » Kardeşim, toplantıdan hemen ayrılmak istediğini kulağıma yavaşça fısıldadı ![]() » Ahmet,hiç dersine çalışmıyor,bu yıl da yine sınıfta kaldı ![]() » Ne engel ne sınır tanımaz ![]() » Uzun yıllardan bu yana bu köyde yaşardı ![]() » Giderken ders notlarını da yanında götürdü ![]() » Bundan böyle artık evin içinde sigara içmemeye ve kitap okumaya daha çok zaman ayırmaya karar verdim ![]() » Her sağlığına önem veren insan,her gün spor yapmalıdır ![]() » Çocuğu bir süre bekleyip gitti ![]() » ![]() ![]() » Yaşlı,düşen çocuğun yüzüne baktı ve onu ellerinden tutarak yerden kaldırdı ![]() » Genç bakkal amcasının bütün şekerlemelerini yiyip bitirmişti ![]() » Yabancı diller arasında İngilizce dilini hep merak etmişimdir ![]() » İçinizden hiçbirinizin bu duygularımı anlayabileceğini zannetmiyorum ![]() » Suçlu olduğuna öylesine emindim ki;bütün hareketlerinden kuşku duymuyordum ![]() » Daha ilk yanıma geldiğinde kafasının bozuk olduğunu anlayabilmiştim ![]() » Korkunç bir patlama sesi duyuldu ![]() » 1983′te kurulan azınlık hükümetine başbakan olarak görev yapmıştı ![]() » Ola ki senin düşüncelerine belki katılmaz,sen yine de ısrar et ![]() » Kadın misafirlerine Hoş geldiniz!dedikten sonra kolonya tuttu ![]() » Küçük yaramaz,dün ağaca tırmanayım derken merdivenden aşağı düştü ![]() » Müdür,bayan memurları odasında toplayıp onlara işyerinde nasıl giyinmelerini anlattı ![]() » Senin buraya geldiğini eminim ki o da duymuş olmalıdır ![]() » Bu sözlerini ciddiye alsaydım elbette böyle olmazdı ![]() » Takımımızın aldığı mağlubiyet ve yenilgiler taraftarları çileden çıkarıyor ![]() » Marmara, nüfus sayısı bakımından Türkiye’nin en kalabalık bölgesidir ![]() » Bana armağan edilenler benden çok, kardeşlerimin işine daha fazla yaradı ![]() » İnsan bir haksızlık karşısında ister istemez elinde olmadan tepki gösteriyor ![]() » Üzerimdeki pantolonu geçen ay çarşıdaki pazardan satın almış ![]() » Bu konuyu birbirimizle görüşerek halletmeliyiz ![]() » Her cuma yaklaşık sabah on sularında Atike’yle ders yaparız ![]() » Adana’da ilk defa başlattığımız bu kampanya ile ürünlerimizi beş taksitle vereceğiz ![]() » İnsanı konu edinmeyen yapıtların gelecekte yaşama şansı yoktur ![]() » Bu romanların hepsi farklı türde yazılmış eserlerdir ![]() » Onur,başını çevirdi,sisli gökyüzüne baktı,iri iri kar tanecikleri ağır ağır,döne döne sanki birbirleriyle dans ediyormuşçasına yağıyordu ![]() » Arkadaşımla üç saat süresince anılarımızdan bahsettik ![]() » Bakanımız bir hafta içinde petrol üreten ülkeleri gezecek » Sınav tarihi yaklaştıkça ailelerin heyecanı artıyordu ![]() » Son zamanlarda durmaksızın,devamlı çalışıyor sınıfını geçmek için uğraşıyordu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Bozuklukları İle İlgili Karma CümlelerTsunami faciasında ölenlerin sayısının çok olması bizi düşündürüyor ![]() » Yaşadığı bunca olaydan sonra anasından doğduğuna pişman oldu ![]() » Sanat adına bir yenilik getirmeyen,eskiden beri alıştığınız biçimdeki bir yapıtı uğraşmaksızın anlamakla yetiniyorsanız sanatı gerçekten sevmiyorsunuz demektir ![]() » Yirmi katlı bu bina, çevredeki küçük binaların yanında dağ gibi kalıyordu » Arkadaşıma Cağaloğlu’nda bir kitapçıda tesadüfen rastladım ![]() » Hangi işe elimi atsam yüzüme gözüme bulaştırıyorum ![]() » Bir yalan ne kadar hızlı olursa olsun, hakikat ona yetişip geçer ![]() » S ![]() ![]() » 80 bin civarında göz taramasından geçirilmiş ( ) hastamız var ![]() » Alkollü araç kullanmayın ![]() ![]() » En doğal vatandaşın ( ) hakkını koruyamıyorlar ![]() » Mobilyalarınız ücretsiz evinize ( ) teslim edilir ![]() » Y ![]() ![]() » Su gibi şarapların ( ) içildiği düğünde olay çıktı » Yeni eve ( ) geldim ![]() » Çırılçıplak gazetecilere ( ) yakalanan M ![]() ![]() ![]() » Mazeretsiz sınava ( ) girmeyenler az değildi ![]() » Dünyanın ilk üç bıçaklı ( ) tıraş makinesi » Komutan gidince askerler kafasız kaldı ![]() » Küllük, Tekin’in birbiri ardınca yaktığı sigara (-ların) izmaritleriyle dolmuştu ![]() ![]() » Allah misafiri ![]() » Beni de düş kırıklığına uğrattın ![]() » Ne hayâllerle başlamıştık bu işe ![]() ![]() » Reklâm aramız var şimdi onu izleyelim ![]() » Talihsiz bir kaza sonucu araba devriliyor ![]() » Çok üzgün bir haberle bültenimizi sonluyoruz ![]() » Mehmet Âkif ölümünün 15 ![]() ![]() » Dinleyicilerimiz bu programları tepkileriyle desteklesinler ![]() » Tevfik Fikret yaşantısının son dönemlerini bunalım içinde geçirmiştir ![]() » Bu olay onun hasta olmasını sağladı ![]() » O gece şehrin ortasında bir ölü ölmüştü ![]() » Atalarımız zaman, nakittir demişler ![]() » Sütten dili yanan ayranı üfleyerek içer ![]() » Matematikten geçtiğini öğrenince etekleri tef çalmaya başladı ![]() » Kurt kocayınca ayının maskarası olurmuş ![]() » Anlayana sivrisinek az ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Bozuklukları İle İlgili Karma Cümleler» Hoşça kalın diyorum size ![]() » Bir cümle daha söylemek isteyeyim ![]() ![]() » Kurumuş olan çiçekleri vazodan çıkardım ![]() » Ne kadar ayıp, kulaklarımla duymasam inanmazdım ![]() » Karşılıklı selâmlaşıyoruz ![]() Fazlalık, genellikle eş anlamlı kelimelerin bir arada kullanılmasından kaynaklanır: » Yarı karanlık, loş bir yerde oturdular ![]() » Henüz sınava daha var ![]() » Size bir örnek daha vereyim meselâ ![]() » İptal edilen sınav yinelenecek ve tekrarlanacak ![]() » Hayat bir yaşam mücadelesidir ![]() » Problemi çözebilecek alternatif seçenekler sunulabilir aslında ![]() » Çocukların eğitim ve terbiyesiyle ilgilenmeliyiz ![]() » Eğer merak etmezseniz anlatmayayım ![]() » Yaklaşık iki yıla yakın bir zamandır Konya’da oturuyorlar ![]() » Sorunlarımızı çözmeden meselelerimizi halledemeyiz ![]() ![]() Kısaltmalardan sonra, kısaltmaya dahil kelimenin tekrar söylenmesi fazlalıktır: ÖSS sınavı (Öğrenci Seçme Sınavı sınavı), ÖSYM merkezi (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi merkezi), GAP projesi (Güneydoğu Anadolu Projesi projesi), TBMM meclisi (Türkiye Büyük Millet Meclisi meclisi), ÜNTV televizyonu (Üniversite » Televizyonu televizyonu) gibi ![]() » Geçen Ramazan Bayramında Oktay’ı, Oktay’ın köydeki amcasını ve Oktay’ın büyük kardeşini de ziyaret ettik ![]() » Bu yıl okuyacağımız dersler arasında ortak dersler denen dersler de varmış ![]() » Televizyon kanallarında yeni program arayışı, aslında programlardan değil program içeriklerinden kaynaklanmaktadır ![]() » Burkay’ın dayısının oğlunun çantasının fiyatı ![]() » Selçuk Üniversitesinin Fen-Edebiyat Fakültesinin Doğu Dilleri ve Ede¬biyatları Bölümünün Urdu Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalının öğretim üyesi ![]() » Merdiveni dayayıp, kayısı ağacına çıkıp, kalınca bir dala oturup, kayı¬sıları koparıp, sepetine doldurup, sepeti aşağı sarkıtıp yerdeki kovayı istedi ![]() » Sekretere sormadan, izin almadan, kapıyı vurmadan içeri girdi ![]() » Yerinden hızla kalkarak, pencereyi açarak, aşağıya bağırarak kardeşini çağırdı ![]() » Biraz önce hışımla içeri giren, müdür yok mu diye bağıran, masaya vuran, yerinde tepinen sen değil miydin? » Bütün bildiklerimi ve bilmediklerimi oğluma öğreteceğim ![]() » Kaderde bir köşe başında ölü olarak uyanmak da var ![]() » Baharın en güzel aylarından biridir nisan, mayıs ![]() » Beni duymayan arkadaşlar lütfen ellerini kaldırsın ![]() » Trafik kazasında hayatını kaybedenlere baş sağlığı dilendi ![]() » Cenazede sayıları on binin üzerinde yedi bin güvenlik görevlisi vardı ![]() » Galatasaray 2 0 yenilgiden 3 0 öne geçti ![]() » Geçtiğimiz hafta bir toplantı yapıldı ![]() ![]() » İfade kesinliği de bazen cümlelerin düşünce veya bilgi bakımından yanlışlığına yol açar: » Yahya Kemal’in Han Duvarları adlı şiir kitabı çok güzeldir ![]() ![]() » Selçuk Üniversitesinde 75 ![]() ![]() » Arabada hava yastığı varsa hiçbir şey olmaz ![]() Kesin olarak bilinmeyen durumların veya olayların ifadesinde galiba, yanılmıyorsam, herhalde, zannedersem gibi ihtimal anlamı taşıyan bir kelime söylenirse yalancı durumuna düşülmez: Selçuk Üniversitesinde, yanılmıyorsam, 75 ![]() ![]() ![]() » Konunun olumlu ve olumsuz yönleri göz önünde bulundurularak bütün, daima, en çok, hepsi, herkes, hepsi, her zaman, hiç, hiç kimse gibi genel anlamlı kelimeler dikkatli kullanılmalıdır: » Herkes müzik dinlemekten hoşlanır ![]() » Okulda başarılı olan herkes hayatta da başarılı olur ![]() » Sen beni hiç dinlemezsin ki ![]() Dilimize Arapçadan çokluk biçimiyle giren beyanat (beyanlar), efkâr (fikirler), erzak (rızıklar), enbiya (nebiler, peygamberler), evliya (veliler), maruzat (arz edilenler) gibi kelimeler zaten çokluk olduklarından bunların Türkçe çokluk ekiyle (-lar, -ler) tekrar çokluk yapılması yanlıştır ![]() » Aybike’nin tehlikede olduğunu ben de biliyordum ve (onu) uyardım ![]() » Yaralılarla konuşan ve (gazetecilere) bilgi veren Sağlık Bakanıdır ![]() » Erbay ve Gürdal bu yıl sınava girecek ![]() » Karahanlı Türkçesi, XIV ![]() ![]() » Resmi ve İş Mektupları (Resmî Mektuplar ve İş Mektupları) » Hangi tür konuşma olursa olsun herhangi bir konuşmada başarılı olmak için bir takım hazırlıklar yapmak ve bazı kurallara uyulmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Bozuklukları İle İlgili Karma Cümlelerne…… ![]() » Çocuğun ne annesi yokmuş ne babası ![]() » Dahası, ne o nezahet ve nükte ne de edep ve terbiye artık kalmamış; argo, yerini yavaş yavaş küfürlere bırakmıştır ![]() » Nesne alması gereken (geçişli) fiilden önce nesnenin kullanılmaması hâlinde, nesne-yüklem uyumsuzluğu olur ![]() » Trafik kurallarına uyun, (uymayanları) uyarın ![]() » Herkes uyanıkken siz uyumayın, (uyuyanları) uyandırın ![]() » Sıfat tamlamalarında sıfat ile nitelenen veya belirtilen isim arasında anlam bakımından mutlaka bir uyum olmalıdır: » Bunlar akıllı işlerdir ![]() » Geçen yıl sıfır kollu elbiseler modaydı ![]() » Sıfır hatayla projesini tamamladı ![]() ![]() Sıfatların veya zarfların derecesini göstermek üzere kullanılan çok, daha… gibi zarfların yerine korkunç, dehşet… gibi olumsuz anlamlı kelimelerin kullanılması yanlıştır: » Babam manyak para gönderiyor ![]() » Korkunç güzel bir programdı ![]() » Şarkılarınızı inanılmaz güzel buluyorum ![]() » Müthiş konserimize bekliyoruz ![]() » Birkaç, her, herhangi bir gibi kelimeler veya sayı isimleri sıfat tamlamasının tamlayanı olursa isim mutlaka teklik olmalıdır: birkaç iyi adam, her zaman, herhangi bir anlayış; iki masa, beş öğrenci, bin konut gibi ![]() » Beşevler, Çifte Minareler, Kırk Haramiler, Üç Kuyular, Üç Silâhşorlar, Yedi Cüceler gibi özel isim hâline gelenler müstesnadır ![]() » İsim tamlamaları ve sıfat tamlamalarında eksik unsurların bulunması da uyumsuzluktan kaynaklanan anlatım bozukluklarına sebep olur: » Yaklaşık 80 (santimetre) ya da 1 metre çapında bir daire çizin ![]() » Ben diyeyim 25 (gün) siz deyin bir ay sonra terhis oluyorum ![]() » Yabancı dil yayınlar (ı) merkezi ![]() » Yine aşık olmuş ![]() » Bu yıl karınızı ortaklarınızla paylaştınız mı? (Bu yıl kârınızı … biçi¬minde yazılmazsa paylaşılan kâr olmaz ![]() » Farklı hizmet, karlı alış veriş ![]() ![]() » Kendisini taktir ediyoruz ![]() » Bir kelimenin kendinden sonra gelen kelimeyle yapı ve anlam bakımın¬dan ilgisi olmadığını göstermek için virgül işareti konur: » Genç doktora şikâyetini anlattı ![]() ![]() ![]() ![]() » Aşağıdaki örneklerde virgül işareti kullanılmadığı için cümlelerde belirsizlik vardır: » Gürültüden ürktüğü için Ali Ağa eşeğine yollu küfürler savurdu ![]() » Benim gibi çalışmazsan kazanamazsın ![]() » İnsanlar ancak anadillerinin derinliklerine nüfus edebilir » Hiçbir şiire başlarken ,bunu umuda ,umutsuzluğa, sevince ya da acıya yönlendireyim, diye başlamıyorum ![]() » Sözünü ettiğiniz binayı ne gördüm ne de yerini bilirim ![]() » Bir ailenin verdiği insanüstü bir çabanın öyküsüdür bu ![]() » Bu kazada can kaybı yaşanmadı ![]() » Gelişme çağındaki gençler, kendinin ve çevrenin yönlendirmesiyle yanlış yapabilirler ![]() » Bir fil elektrik direğinden daha yükseğe zıplayabilir mi? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Bozuklukları İle İlgili Karma CümlelerYanlış Cümle 1:Buralara ayda yılda bir seyrek olarak gelir ![]() Yanlışın Nedeni: Bu cümlede geçen "ayda yılda bir" ve "seyrek" kelimeleri aynı anlamı sağlamaktadır ![]() ![]() Cümlenin Doğru Yazılışı: a)Buralara seyrek olarak gelir ![]() ![]() Yanlış Cümle 2:Birbirlerini çok iyi anlar, inanırlardı ![]() Yanlışın Nedeni: Bu cümlenin, ikinci yükleminin (inanırlardı) dolaylı tümleci eksiktir ![]() Cümlenin Doğru Yazılışı: Birbirlerini çok iyi anlar, birbirlerine inanırlardı ![]() Yanlış Cümle 3: Neşeli ve güldürü unsurlarının kullanıldığı bu filmi mutlaka görmeliyiz ![]() Yanlışın Nedeni: Bu cümlede "Neşeli" kelimesinin yeri yanlıştır; bu kelime "filmi" kelimesinden önce getirilirse, dilbilgisel bozukluk giderilmiş olur ![]() ![]() ![]() ![]() Cümlenin Doğru Yazılışı: Güldürü unsurlarının kullanıldığı bu filmi mutlaka görmeliyiz ![]() Yanlış Cümle 4 ![]() Yanlışın Nedeni: Bu cümlede geçen " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cümlenin Doğru Yazılışı: Dilimize gereken ilgiyi göstermek ve gereken önemi vermek zorundayız ![]() Yanlış Cümle 5:Ürünlerimiz ilk defa olarak o yıl dünya pazarına çıktı ![]() Yanlışın Nedeni: Bu cümlede "olarak" kelimesi, cümleye anlam bakımından bir katkı sağlamamıştır, bu nedenle atılmalıdır ![]() Cümlenin Doğru Yazılışı: Ürünlerimiz ilk defa o yıl dünya pazarına çıktı ![]() |
![]() |
![]() |
|