Dil Ve Tat Alma Duyusu |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dil Ve Tat Alma DuyusuDil Ve Tat Alma Duyusu ![]() Dil, konuşmayı, besinlerin ağızda çevrilerek yutulmasını, yediğimiz besinlerin tatlarını almamızı sağlar Dilin üzeri epitel doku ile örtülür![]() Tat alma tomurcukları, dil üzerindeki papilla denilen yapılarda yerleşmiştir Papillalar mantarsı, çanaksı ve ipliksi şekillerde bulunur Tat tomurcukları, reseptörler ve destek hücrelerinden oluşmuştur![]() Acı, ekşi, tatlı ve tuzlu olarak gruplandırılan tatlar dilin belli bölgelerinde bulunan tat tomurcuklarıyla alınır ![]() Dilin arka kısmı acıyı, uç kısmı tatlıyı, arka kenarları ekşiyi, orta kenarları ise tuzluyu ayırt eder ![]() Yediğimiz besinlerin tadının alınabilmesi için tükürükte erimesi gerekir Bu kimyasal maddeler, tat alma tomurcuğundaki reseptör moleküller ile reak¬siyona girer ve impuls başlatır İmpulslar duyu sinirleri ile beyindeki ilgili merkeze iletilir ve yorumla¬nır![]() Yenilen ve içilen besinlerin tadı, kokusu, rengi, sıcaklığı lezzet denilen bir duyuyu oluşturur ![]() |
|
|
|