Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
manyetizma

Manyetizma

Eski 10-30-2009   #1
Şengül Şirin

Manyetizma

manyetizma

Bir iple ortasından açılan çubuk mıknatıs hemen hemen coğrafi kuzey yönü belirlemek için, pusula olarak kullanılabilmektedir Doğal mıknatıslarda dünyanın manyetik alanına paralel olarak yöneleceklerdir Doğal mıknatısın uçlarına manyetik kutuplar denir Yaklaşık olarak dünyanın coğrafik kutbu, öteki ucuna ise güney kutbu adı verilir

Çivi ve demir gibi mıknatıslanmamış demir parçaları, mıknatısın her iki kutbu tarafından da çekilir Bir mıknatıs yaklaştırıldığı zaman, pusula iğneleri de sapar İçinden elektrik akımı geçen bir tel mıknatıslar tarafından çekilir veya itilir Tüm bu olayları mıknatısın manyetik alanı ile açıklayabiliriz Verilen bir noktada manyetik alanın yönünü, o noktaya konulan bir pusula iğnesinin gösterdiği yön olarak tanımlayabiliriz

Bir pusula iğnesinin oklu ucu, (kuzey) mıknatıs tarafından itilir Güney kutba yakın olan bir pusula iğnesi de mıknatısa doğru yönelir; çünkü zıt kutuplar birbirlerini çekerler Yani “Manyetik alan çizgileri, bir mıknatısın kuzey kutbundan dışarı çıkarlar, güney kutbundan içeri girerler” (Bueche,Jerde;2000:575)

Duran yüklerden çıkan elektrik alan çizgileri, alanı oluşturan yüklerden başlar ve yine o yüklerde biterler Oysa, akımlar tarafından oluşturulan manyetik alan çizgilerinin ne başı ne de sonu bellidir Bu alan çizgileri, içinden akım geçen teli çepeçevre sararlar Daimi mıknatıslardan doğan alan çizgileri, mıknatısın yüzlerinde başlayıp bitiyor gibi görünürler Fakat, bu, adi bir pusula için böyledir Nötronları pusula iğnesi gibi kullanarak, daimi bir mıknatıs içindeki durumun nasıl olduğu anlaşılabilir Böyle yapınca, çizgilerin mıknatısın yüzünde bitmediği görülmektedir (Schaim; Cross, 1982:478)

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com