![]() |
Dizgi Teknisyeni Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dizgi Teknisyeni MesleğiDizgi Teknisyeni TANIM Basılarak çoğaltılmak üzere matbaaya gelen bir orjinali (kitap, dergi, katalog, afiş, broşür, takvim vb ![]() ![]() GÖREVLER · Matbaanın teknolojik şartlarına göre bilgisayar üzerinde metne uygun olarak, satır boyu, satır arası boşluğu, punto genişliği ve font ayarlarını yapar, · Orjinale göre metin ve resim konulacak alanları tespit eder, · Masa üstü yayıncılık sistemi ile yapılan dizgi çalışmasının bir çıktısını kağıda alır ![]() · Çıktı üzerinde tespit edilen tashihleri orjinale uygun olarak düzeltilir ![]() · Teyidi alınan dizginin aydingere yada filme çıktısı alınır, · Işıklı montaj masasında montajcı ile işbirliği yapar ![]() · Bilgisayarların, bilgisayar yazıcılarının, film çıkış makinelerinin bakımını yapar ve emniyet için önlemlerini alır ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER · Bilgisayarlar (PC ve Mac), · Paket Programlar, · Scannerler, · Yazıcılar, · Film çıkış üniteleri, · Işıklı masa, · Disketler,CD’ler,CD yazıcılar MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Dizgi teknisyeni olmak isteyenlerin; - Şekil ilişkilerini görebilen, - Ayrıntı ve değişikliklere dikkat edebilen, - Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilme gücüne ve estetik görüşe sahip, - İleri derecede miyop (6 diyoptrinin üzerinde) olmayan, - Kronik bronşit, akçiğer hastalıkları, doğuştan veya sonradan kazanılan kalp hastalıklarından birisine sahip olmayan, - Başkaları ile işbirliği içinde çalışabilen, - Yazım kurallarını iyi bilen veya uygulayan kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Dizgi teknisyenleri matbaaların dizgi – montaj ve büro bölümlerinde çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Dizgi Teknisyenleri yazılı metinlerdeki verilerle ilgilidirler ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Dizgi teknisyenleri, matbaalarda, basım ve yayınevlerinde çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi İstanbul Matbaa Meslek Lisesinin dizgi bölümünde ve Endüstri Meslek Liselerinin matbaa bölümlerinde ders olarak verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Meslek eğitimine giriş için; - En az ilköğretim okul mezunu olmak, - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Matbaa Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesinde eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() Meslek liselerindeki eğitimin; Birinci yılında: Türkçe, Matematik, Tarih, Yabancı Dil, Fizik, Kimya gibi genel bilgi dersleri ![]() İkinci Yıl: Genel bilgi derslerinin yanında Teknik Resim, Genel Matbaa, İşletme Bilgisi ve İş Güvenliği gibi meslek derslerini görürler, Uygulamalı olarak ise Atölye ve Meslek Teknolojisi dersleri görürler ![]() Üçüncü yıl: Genel bilgi derslerinin yanında Genel Matbaa, Renk Bilgisi ve Mikaj-Montaj gibi meslek dersleri ve Atölye, Meslek Teknolojisi uygulamalı dersleri vardır ![]() Dördüncü yıl: Genel bilgi dersleri ve Grafik, Maliyet, Elektrik-Elektronik Bilgisi gibi meslek dersleri Atölye ve Meslek Teknolojisi uygulamalı dersleri verilmektedir ![]() MESLEKTE İLERLEME Meslek liselerinin dizgi bölümden mezun olanlar · Fotoğrafçılık, · Fotoğrafçılık ve Kameramanlık, · Matbaacılık, · Serigrafi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() - Özel işyerlerinde çalışanlar tecrübe ve deneyimlerine göre kalite kontrol şefi, atölye şefi, bölüm şefi vb ![]() ![]() - Kendi adlarına işyeri açabilmektedirler ![]() EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ Mesleki eğitim kanununa göre öğrenciler işyerinde yapılan uygulamalı eğitimde, asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere ücret almaktadırlar ![]() ![]() Bir iş bulup çalışmaya başladıktan sonra kazanç,iş bilgisi tecrübe ve işe yatkınlık göz önünde bulundurularak asgari ücretin 2 ile 4 katı arasında değişiklik gösterir ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|