![]() |
Kepçeli Araç Operatörlüğü Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kepçeli Araç Operatörlüğü MesleğiKepçeli Araç Operatörlüğü TANIM Depo veya diğer tesislerde kum, çakıl ve gübre gibi gevşek malzemeleri, kepçesi olan bir araçla bir yere veya bir araca boşaltan kişidir ![]() GÖREVLER - Aracı, çalışacak yere veya alana götürür, - Aracın kepçesini hareket ettirir ve nakledilecek malzemeyi kepçe içine alır, - Alınan malzemeyi, depo veya boşaltılacak yere kontrol kolunu kullanarak boşaltır, - Makinenin periyodik bakımını yapar, - Kepçeli aracın küçük onarımlarını yapar, - Yapılan işleri ve sarf edilen akaryakıt ile yağları ilgili formlara kayıt eder, - İş bitiminde kepçeli aracın temizliğini yapar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - El ve ölçü aletleri (yıldız ve çiftağızlı anahtar, keski, pense, varyoz, tornavidalar vb), Çeşitli yağdanlıklar, Toz gözlüğü, eldiven, - Çeşitli çelik ve kendir halatlar, Çeşitli madeni yağlar, akaryakıt, - Üstübü, hava filtreleri, teneke, Palet ayar anahtarı ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Kepçeli araç operatörü olmak isteyenlerin; - Elleri, gözleri, ayakları sağlam ve bunları eşgüdümle kullanabilen, - Çevredeki çeşitli uyarıcıları aynı anda algılayabilen, - Dikkatli, sorumlu, tedbirli bir kimse olması, - Mekaniğe ilgi duyması gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Kepçeli araç operatörü çalışmalarını araç içinde ve açık havada yürütür ![]() ![]() ![]() ![]() Oturduğu yerde çalışan kepçeli araç operatörü sadece iş öncesi ve iş bitiminde yöneticilerle, makine bakımcıları ve yağlayıcılarla, diğer çalışanlarla etkileşim halindedir ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Kepçeli araç operatörleri, Devlet Su İşleri, T ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi; Endüstri Meslek liselerinin “İş Makineleri Bölümünde verilmektedir ![]() Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Teknik birimlerinde Eğitim veren kuruluşlar (Karayolları Bölge Müdürlükleri ve Makine Mühendisleri Odaları Şubeleri): Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kurslarında MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Endüstri meslek liselerine girebilmek için en az ilköğretim mezunu olmak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Meslekte eğitim süresi endüstri meslek liselerinde 4 yıldır ![]() Endüstri Meslek Liselerinin İş Makineleri Bölümü'nde eğitim süresince genel kültür dersleri ve işletmede pratik meslek eğitimi verilmektedir ![]() Kamu kurum ve kuruluşlarında verilen hizmet-içi eğitimlerin süresi değişmektedir ![]() MESLEKTE İLERLEME Meslek liselerinin “İş Makineleri Operatörlüğü” bölümünden mezun olanlar, istedikleri taktirde, bitirdikleri meslek yüksekokullarının Endüstriyel kalıpcılık, Makine, Otomotiv, Tarım alet ve makineleri , Hasat sonrası teknolojisi, Makine yağları ve yağlama teknolojisi, Mekatronik, Sondajcılık proğramlarına sınavsız olarak yerleştirileceklerdir ![]() Ayrıca Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip Makine Resmi ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği, Otomotiv öğretmenliği, Tasarım ve konstrüksiyon öğretmenliği lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan alırlar ![]() Bazı kamu kuruluşları, baş operatörlüğü sınavla yaparlar ![]() ![]() Bütün iş makinelerini kullanmak uzun deneyim gerektirir ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: Greyder Operatörü, Skreyper Operatörü, Ekskavatör ve Vinç Operatörü, Buldozer Operatörü ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Endüstri meslek liselerine devam eden öğrencilere, işletmelerde yaptıkları pratik eğitim süresince, işverenleri tarafından asgari ücretin % 30'undan az olmamak kaydıyla aylık ücret verilir ![]() ![]() Kepçeli araç Operatörleri çalıştıkları işyerinin ücret politikalarına göre değişik ücret alırlar ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|