Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
araç, kepçeli, mesleği, operatörlüğü

Kepçeli Araç Operatörlüğü Mesleği

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kepçeli Araç Operatörlüğü Mesleği

Kepçeli Araç Operatörlüğü

TANIM

Depo veya diğer tesislerde kum, çakıl ve gübre gibi gevşek malzemeleri, kepçesi olan bir araçla bir yere veya bir araca boşaltan kişidir

GÖREVLER

- Aracı, çalışacak yere veya alana götürür,
- Aracın kepçesini hareket ettirir ve nakledilecek malzemeyi kepçe içine alır,
- Alınan malzemeyi, depo veya boşaltılacak yere kontrol kolunu kullanarak boşaltır,
- Makinenin periyodik bakımını yapar,
- Kepçeli aracın küçük onarımlarını yapar,
- Yapılan işleri ve sarf edilen akaryakıt ile yağları ilgili formlara kayıt eder,
- İş bitiminde kepçeli aracın temizliğini yapar

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- El ve ölçü aletleri (yıldız ve çiftağızlı anahtar, keski, pense, varyoz, tornavidalar vb), Çeşitli yağdanlıklar, Toz gözlüğü, eldiven,
- Çeşitli çelik ve kendir halatlar, Çeşitli madeni yağlar, akaryakıt,
- Üstübü, hava filtreleri, teneke, Palet ayar anahtarı

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Kepçeli araç operatörü olmak isteyenlerin;
- Elleri, gözleri, ayakları sağlam ve bunları eşgüdümle kullanabilen,
- Çevredeki çeşitli uyarıcıları aynı anda algılayabilen,
- Dikkatli, sorumlu, tedbirli bir kimse olması,
- Mekaniğe ilgi duyması gerekir

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Kepçeli araç operatörü çalışmalarını araç içinde ve açık havada yürütür Çalışma ortamı tozlu ve gürültülüdür İş genellikle gündüzleri yürütülür Çalışmalarında gereken dikkati göstermediğinde kazalara yol açabilir
Oturduğu yerde çalışan kepçeli araç operatörü sadece iş öncesi ve iş bitiminde yöneticilerle, makine bakımcıları ve yağlayıcılarla, diğer çalışanlarla etkileşim halindedir

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Kepçeli araç operatörleri, Devlet Su İşleri, TC Karayolları, Türkiye Elektrik Kurumu, Köy Hizmetleri Gen Md, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Orman İşletmeleri, Belediyeler gibi kamu kuruluşlarıyla, inşaat firmaları, maden şirketleri, kum ve çakıl ocakları gibi özel işyerlerinde çalışırlar Bu alanda iş bulma olanakları oldukça fazladır Ülkemiz, henüz alt yapısını tamamlamamış olduğundan meslek elemanlarına ihtiyaç vardır

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi; Endüstri Meslek liselerinin “İş Makineleri Bölümünde verilmektedir
Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Teknik birimlerinde Eğitim veren kuruluşlar (Karayolları Bölge Müdürlükleri ve Makine Mühendisleri Odaları Şubeleri):
Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kurslarında

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Endüstri meslek liselerine girebilmek için en az ilköğretim mezunu olmak gerekmektedir

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Meslekte eğitim süresi endüstri meslek liselerinde 4 yıldır
Endüstri Meslek Liselerinin İş Makineleri Bölümü'nde eğitim süresince genel kültür dersleri ve işletmede pratik meslek eğitimi verilmektedir
Kamu kurum ve kuruluşlarında verilen hizmet-içi eğitimlerin süresi değişmektedir

MESLEKTE İLERLEME

Meslek liselerinin “İş Makineleri Operatörlüğü” bölümünden mezun olanlar, istedikleri taktirde, bitirdikleri meslek yüksekokullarının Endüstriyel kalıpcılık, Makine, Otomotiv, Tarım alet ve makineleri , Hasat sonrası teknolojisi, Makine yağları ve yağlama teknolojisi, Mekatronik, Sondajcılık proğramlarına sınavsız olarak yerleştirileceklerdir
Ayrıca Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip Makine Resmi ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği, Otomotiv öğretmenliği, Tasarım ve konstrüksiyon öğretmenliği lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan alırlar
Bazı kamu kuruluşları, baş operatörlüğü sınavla yaparlar İşletme içinde; ustabaşı, makine park şefi gibi unvanlara da yükselebilir
Bütün iş makinelerini kullanmak uzun deneyim gerektirir Greyder, ekskavatör gibi bir veya birkaç iş makinesinin kullanımında uzmanlaşılabilir
BENZER MESLEKLER: Greyder Operatörü, Skreyper Operatörü, Ekskavatör ve Vinç Operatörü, Buldozer Operatörü

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Endüstri meslek liselerine devam eden öğrencilere, işletmelerde yaptıkları pratik eğitim süresince, işverenleri tarafından asgari ücretin % 30'undan az olmamak kaydıyla aylık ücret verilir Eğitimleri boyunca öğrencilerin iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri ise devletçe sağlanmaktadır
Kepçeli araç Operatörleri çalıştıkları işyerinin ücret politikalarına göre değişik ücret alırlar

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com