Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
anason, bitkisi, özellikleri

Anason Bitkisi,Özellikleri

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Anason Bitkisi,Özellikleri




Anason Bitkisi,Özellikleri

Latince ismi : Pimpinella anisum

Yöresel adları: Enison, nanahan

Bitki özellikleri: Küçük beyaz çiçekli, 30-60cm yükseklikte, tüylü, bir yıllık bir kültür bitkisidir Doğada aramamak gerekir

Bileşim: Herkesin tanıdığı, hoş, aromatik bir kokusu vardır Genelde %2-4 oranında değişen uçucu yağdan kaynaklanır bu koku Anethol, uçucu yağın ana maddesidir Ayrıca şeker ve albümin de içerir

Toplama ve hazırlama: Bir kültür bitkisi olan anasonun doğada aranmasına gerek yoktur Baharatçılardan satın alınabilir

Kullanım alanları ve biçimleri: Anason öncelikle gaz söktürücü, mideyi güçlendirici ve öksürüğü yatıştırıcı olarak kullanılmalıdır Sürekli hıçkırıklarda bir bardak anason çayı denenebilir İştah açıcı, mideyi rahatlatıcı, yatıştırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılabilir Uykusuzluğa karşı da denenebilir Bebeklere ve küçük çocuklara gaz sıkıntılarında ve öksürüklerde anason çayı içirilmelidir Tadı ve kokusu hoş olmayan bitki çaylarına veya bitkisel kaynaklı ilaçlara aroma katkısı olarak da kullanılabilir Anason çayı, yeterli olmayan anne sütünü arttırırBaşlangıçta, mide şişkinliğine ve gazına karşı anasonun yararlarından söz edilmişti Evet, anason bu alanda oldukça rahatlatıcıdır, ama frenk kimyonu ondan da etkilidir Öksürük tedavisinde de, anasondan önce rezene gelir Belki anason etkinlik açısından bu iki bitkinin gerisinde kalabilir, ama onun öne çıkan özelliği de, tadının çok iyi olmasıdır Bu nedenle, yetişkinler ve çocuklar için mide şişkinliği ve gazına karşı hazırlanacak çaylarda, bu üç bitkinin eşit oranda karıştırılarak kullanılması çok daha yararlı olacaktır

Anason çayı: Havanda hafifçe ezilmiş 1-2 çay kaşığı dolusu anason, 1 bardak kaynar suyla haşlanır ve demlenmesi için 8-10 dakika beklendikten sonra süzülür Öksürüğe karşı, günde 2-4 bardak çay, bal ile tatlandırılarak içilir Mide şişkinliğine karşı yine günde 2-3 bardak çay, tatlandırılmadan içilmelidir Anasonun havanda hafifçe ezme işlemi, her çay demlenmesinde taze olarak yapılmalıdır

Yan etkiler: Çok ender olmakla birlikte, solunum yolları veya sindirim organları alerjisi görülebilir Bu durumda çay kullanımını kesmek gerekir Başka hiçbir yan etkisi yoktur

Anason neye iyi geliyor

Anason hazmı kolaylaştırır İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir Mide ve bağırsak gazlarını söktürür İdrarı artırır Kusmaları ve ishali keser Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar Ancak, aybaşı kanamaları ve hamilelik döneminde kullanılmaz Anne sütünü artırır Sinirleri yatıştırır Migren ağrılarını keser Beyin yorgunluğunu giderir Uyku verir Kalbi kuvvetlendirir Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar Cinsel arzuları kamçılar Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir Öksürüğü keser Yaşlılarda meme sarkmasını önler Fazla miktarda kullanıldığı zaman uyuşukluk verir

Anason: (Anis / Anis / Anise) Haziran-Ağustos aylarında, beyaz renkli çiçekler açan, 50-60 cm yüksekliğinde, bir senelik bitki Gövde dik, silindir biçiminde, içi bos, çok dallı, tüylü ve üstü çizgilidir Alt yaprakları uzun saplı, oval veya kalp biçimindedir Çiçekler bileşik şemsiyelerde toplanmışlardır Meyveleri armut seklinde küçük, üzeri tüylü, yeşilimsi sari renklidirBasta Ege bölgesi olmak üzere bütün Anadolu’da bahçelerde yetiştirilir Kültür anasonunun vataninin Anadolu olduğu tahmin edilmektedirMeyvelerinde nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağ bulunmaktadır Uçucu yağ miktarları bitkinin cinsine ve yetiştiği yerin şartlarına bağlıdır Uçucu yağın % 80-90’i anetoldür Anetol, zehir etkili fakat bu etkisi çok olmayan bir maddedir Meyvelerinden su buharı distilasyonu ile elde edilen anason yağı, hemen hemen renksiz ve karakteristik kokuludur Anason tıpta midevi, bağırsak gazlarının teşekkülünü önleyici, hazmı kolaylaştırıcı ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır Ayrıca nefes darlığı, öksürük ve kalp çarpıntısı rahatsızlıklarında da etkilidir Anason yüksek dozda alındığında bas ağrısı, uyuşukluk, görme zorluğu yapar Daimi kullananlarda anisizm hastalığına sebep olur Bilhassa çocuklara uyku vermede, midede teşekkül eden gazları gidermede çok faydalıdır Bebekler için bir çay kaşığı tohum bir bardak suya olmak üzere çay olarak hazırlanır Yemeklerden önce veya süte katılarak bir kaç çay kasığı verilir Büyükler % 1-2’lik çayını günde 2-3 bardak alabilir

Türkiye’de yetiştiği yerler: Bütün Anadolu

Kullanıldığı yerler: Kullanılan kısmı, meyveleri ve yapraklarıdır Meyveleri tamamen olgunlaştıktan sonra toplanır ve gölgede kurutulur Hazmı kolaylaştırır İştahsızlığı giderir Mide ve bağırsak gazlarını söktürür İdrar artırır Migren ağrılarını keser Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir

Diğer İsimleri: Raziyane, Enison, Nanahan

Latince Adı: Pimpinella Anisum

Bitki: Yaz aylarında beyaz renkli çiçekler açan 40-60 cm yüksekliğinde otsu bir bitkidir

Yetiştiği Yerler: Orta Avrupa, Rusya, Doğu Hindistan ve Akdeniz iklimine sahip ülkelerde mevcuttur Türkiye'de de başta Ege bölgesi olmak üzere tüm Anadolu'da bilhassa Antalya, Aydın, Burdur, Isparta, İzmir, Muğla ve Manisa da yetiştirilmektedir

Tarihçe:

Kullanılışı: Tamamen olgunlaştıktan sonra temmuz, ağustos aylarında

toplanarak gölgede kurutulan meyveleri ve meyvelerinden su buharı distilasyonu ile elde edilen yağı kullanılır

Kuru meyveler toz haline getirilir

veya suyla birlikte kaynatılarak suyu

içilir

Anason meyveleri 2 mm genişlikte

6 mm uzunlukta armut şeklinde yeşil-

gri renkli üzeri tüylü tanelerdir Kuvvetli

ve özel bir kokusu ve baharlı hafif acı,

yakıcı lezzeti vardır

Anason ilaç olarak kullanımının dışında içecek olarak ve çöreklere koku

ve lezzet vermesi için de kullanılabilir

İçindeki Maddeler: Nişasta, müsi-

laj, sabit ve uçucu yağ vardır Uçucu

yağ içinde etkili madde olan anethol ile

az miktarda estragol ve terpenler var-

dır

Tıbbî Etkiler: Acı ve yakıcı tadı,

kokusu sebebiyle tükürük ve mide ifrazatını çoğaltır, dolayısıyla iştah açar,

hazmı kolaylaştırır, barsak gazlarının

meydana gelmesini önler Hazımsızlık

ve bağırsak gazları için 1 su bardağı

kaynar suya 1 tatlı kaşığı anason atılarak karıştırılır Daha sonra bal veya

şeker ile hafif tatlandırılarak içilir

Anethol müsekkin ve barsak spazmlarını sancıları çözücüdür Fazlası hafif sarhoşluk ve sonra da ağır uyku verir Bu özelliği sebebiyle gaz şikayetleri dolayısıyla uyumayan çocuklara hem ağrıyı gidermek hem de uyutmak maksadıyla anason çayı içirilmesi çok bilinen bir uygulamadır Bebeklere anason çayı hazırlamak için 2 çay kaşığı anason tohumu, 2 çay bardağı suda haşlanır tatlandırmak için içine biraz bal veya şeker ilave edilebilir Elde edilen bu sıvıdan bebeklere günde 3 kez 2 çay kaşığı verilir

Anason çayı süt veren hanımlarda

sütü arttırır, öksürüklerde göğsü yumuşatır Süt arttırıcı etki için 30 gr

anason yaprağı 1 litre suda kaynatılır

ve yemeklerden önce 3'er çorba kaşığı

içilir Anason yağı vazelin ile karıştırılarak vücut bitlerine karşı kullanılabilir

Müsilaj sebebiyle hafif müshil et-

kilidir Ayrıca idrar söktürür



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.