![]() |
Meyve Ve Sebzelerdeki Şifalar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meyve Ve Sebzelerdeki ŞifalarBamya:Sindirim sistemini düzenler,mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar,kanı temizler ![]() İdrar söktürücü olarak ta bilinen bamya,halsizliğe iyi gelir ![]() Bakla:Mesane ve böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur ![]() dindirir,böbrek iltihaplarını giderir ![]() Bezelye:Kansızlığa ve kan kanserini önlemede çok faydalıdır ![]() ![]() ![]() Gıda değeri bakımından taze bezelye,fasulyeden daha üstündür ![]() ![]() Kasların gelişmesine ve yenilenmesine yardım eder ![]() Biber:P ve K vitaminlerini içerir ![]() ![]() artırarak kanamaları durdurur ![]() İştahsızlığa karşı son derece etkili bir sebzedir ![]() ![]() kadınlarda ve erkeklerde cinsi isteksizliği ve kudretsizliği ortadan kaldırır ![]() Börülce:Göğüs ve akciğere faydalıdır ![]() ![]() Cinsel arzuyu artırır ![]() ![]() Kandaki şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur ![]() ![]() Brokoli:Sık idrara çıkma,idrar kesesini boşaltamama gibi rahatsızlıklar yanında prostat büyümelerinde vasodilatif özelliği sebebiyle idrar yollarını genişleterek açtığı ve prostatın çalışmasını sağladığı yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir ![]() Domates:domatesin içinde lycopin denilen bir madde vardır ![]() ![]() ve ürat tuzlarını eriterek idrarlar dışarı atar ![]() Bu madde yaşlılığa bağlı makula dejenerasyonunun etkisini azaltır ![]() zorluklarını da ortadan kaldırır ![]() Kabuk ve çekirdekleriyle bağırsakları harekete geçirerek,kabızlığı giderir ![]() ![]() çekenlere çok faydalıdır ![]() ![]() Fasulye:Pankreas bezesinin gereği gibi çalışmasını sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() Taze fasulyede bulunan bazı maddeler,kalbi,karaciğeri ve böbrekleri kuvvetlendirir ![]() Havuç:Havuç,düzenli olarak yenildiğinde,sigara içen kişileri de içermek üzere,bedenin akciğer kanserine yakalanma rizikosunu en aza indirgemektedir ![]() Ayrıca havucu sık ve bol tüketen kişilerin gırtlak,mesane(idrar kesesi),rahmin boyun bölümü,kalınbağırsak,prostat ve yemek borusu kanserine yakalanma rizikosunun % 50 oranında;menopoz döneminin sonrasını yaşayan kadınlarda,göğüs kanserine yakalanma rizikosunun % 20 oranında azaldığı yapılan araştırmalar sonucunda görülmüştür ![]() Kalbin dostu olan havuç,kandaki kolesterol düzeyini düşürmenin en kolay yoludur ![]() ![]() Kan yapıcı özelliği vardır ![]() ![]() Hıyar:Sindirimi kolaylaştırıp,böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür ![]() ![]() Vücudu yorgunluktan kurtarır ![]() ![]() Ciltteki ter bezlerini çalıştırır,cildin taze ve pürüzsüz kalmasını sağlar ![]() ![]() Ispanak:Kan yapıcıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklara karşı vücuda dayanıklılık verir ![]() mide ülserine ve böbrek rahatsızlıklarına çok faydalıdır ![]() Ispanak detoks-arınma aracı olarak tere,maydanoz ile birlikte kullanılır ![]() ![]() Kansere karşı koruyucu özelliği vardır ![]() ![]() Hamile hanımlar ıspanak yediklerinde,çocuk kendi kanını fazlasıyla yapar ![]() ![]() ![]() Aksi olursa zarar verir ![]() Vücudun dayanıklılığını artırır ve vücuda kuvvet verir ![]() ![]() ![]() ![]() yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına iyi gelir ![]() Sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() güçlendirir ![]() ![]() ![]() ![]() Kabak:Kabak yemeği veya tatlısı,mide ve bağırsağa yumuşaklık verir,kabızlığı giderir ![]() ![]() Kabağın tohumları da çocuklarda tenya ve kurt düşürücü olarak kullanılır ![]() ![]() Besin değerinin kaybolmaması için kabağı buğuda pişirmek önerilir ![]() ![]() Karnabahar:Kalp rahatsızlıklarını giderir,sinirleri ve beyni iyi çalıştırır,bağırsakların çalışmasını düzenler ![]() Kereviz:Baş ve yaprak olarak ne kadar çiğ yenirse o kadar faydası fazla olur ![]() ![]() Karaciğere faydasıyla bilinir,şişkinliği giderir ![]() ![]() ![]() Ses kısıklığına iyi gelir ![]() Kırmızı pancar:Kemik zafiyeti olanlara da çok fayda verir ![]() ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar ![]() Kuru fasulye:Bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır ![]() ![]() Sinirlerin gelişmesini,çalışmasını ve tamirini sağlar ![]() ![]() Lahana:Ortadaki beyaz ve gevrek yapraklarının çiğ olarak yenilmesi çok faydalıdır,göğsü yumuşatır,sindirimi kolaydır,kanı temizler,bol alvuvar yapımı sağlar, sarılık ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir,şeker ve romatizma hastaları için de faydalıdır,bol idrar söktürür,mide ve bağırsak kanserlerine ve kemoterapiden sonra kür olarak kullanılması halinde bedendeki toksinlerin atılmasını sağlar ![]() ![]() Yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağıdır ![]() Mantar:Zayıf ve kansız kimseler için iyi bir gıdadır,kan yapar,vücuda kuvvet verir,yorgunluk giderir ![]() Marul:100 gramında,küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazla vardır ![]() ![]() Mercimek:Beden ve zihin gücünü artırır,mideyi kuvvetlendirir,öksürük ve bronşite iyi gelir ![]() Bol kan yapımı sağlar,bağırsaklara yumuşaklık verir ![]() Mısır:İçerdiği yüksek karbonhidrat,kişinin enerji seviyesini yükseltir,göze kuvvet verir,cilt hastalığında faydalıdır ![]() Nohut:Vücudu ve mideyi kuvvetlendirir ![]() ![]() geçmesine yardımcı olur ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsel gücü ve isteği artırır ![]() ![]() Göğüs kanserine karşı koruyucudur ![]() ![]() döneminde faydalıdır ![]() Patates:Şeker hastalarının kanını alkali hale getirerek,susuzluklarını keser ve hastalıklarına dayanıklılığını artırır ![]() Ülser ve reflüye yardımcı olur ![]() ![]() İshali kesmek için patates püresi,yağsız yoğurtla karıştırılıp yenir ![]() ![]() Patlıcan:Tam olgunlaşınca yenilen patlıcanlar,kalp çarpıntısına iyi gelir,böbrekleri çalıştırır,vücutta toplanan fazla suyu dışarı boşaltır ![]() Kanı artırıcı özelliği vardır,mide ve bağırsak hastası olanlara patlıcan dokunur ![]() idrar söktürür ![]() ![]() Böbrek ağrılarını ve yanmasını azaltır ![]() ![]() lapa haline getirilip yanıklara konursa faydası görülür ![]() Pırasa:Esas adı Pürhassa'dır ![]() ![]() ![]() bağırsakları yumuşatır,kilo aldırmadan besler,zayıflatıcı özelliği vardır ![]() Pirinç:Buğdaydan sonra en besleyici gıdadır,bünyeyi kuvvetlendirir,tansiyonu yüksek olanlar için iyi bir gıdadır ve ilaç vazifesi görür, ishali keser ![]() ![]() Roka:Tadı ve asitleri mideyi çalıştırır,hazmı kolaylaştırır,iştah açar ![]() Böbrekleri çalıştırır,kanı temizler,mafsal iltihabı ve mafsallarda ürat birikmesini önler ![]() Karaciğere faydalıdır,karaciğer ağrılarını giderir,sarılığı keser ![]() ![]() öksürüğü keser,vücuttaki zararlı maddeleriin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur ![]() Sarımsak:Hazmı kolaylaştırır,bağırdaklarda zararlı mikropları öldürerek,vücudun zehirlenmesini önler ![]() Kansere karşı koruyucu özelliği vardır,spazm çözücü etkisi vardır,kabızlığı giderir,bağırsaklardaki çeşitli solucanları yok eder ![]() Yüksek tansiyona şifadır,damar sertliğini giderir,kanı sulandırır,kanı temizler ![]() zamanla geçirir,akciğer ve bronşlerı dezenfekte eder,ateş düşürür,ses kısıklığına iyi gelir ![]() Semizotu:Mide ve bağırsak kanamalarında çok fayda verir,suyu içilirse müzmin bronşite iyi gelir,idrar söktürür,kanı üreden korur,kilo verdiricidir ![]() Mide ve bağırsak yanmasını giderir ![]() giderir ![]() ![]() özellikle iç kanamaları durdurmakta faydalıdır,idrar yanmasını giderir ![]() ![]() Soğan:Soğuk algınlıklarına karşı bedeni korur,B vitamini yönünden zengin olduğu için yorgunluğu giderir,iştah açar,idrar yoluyla vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı atar ![]() Damar sertliğini önler,kilo verdirir,böbrek taşını ve kumunu döker,sinirleri yatıştırır,zihin yorgunluğu ve uykusuzluğu giderir,iktidarsızlığı önler,bronşları çalıştırır, öksürüğü söktürür,içerdiği kükürt ve iyotla kanı temizler,böylece cildin taze kalmasını,savilcelerin geçmesini sağlar ![]() Vücut zehirlenmesini önler,vücudu dinçleştirir,kansere karşı korur,dolama ve arpacıkta iltihapların boşalmasını sağlar,basurun tedavisi için yararlıdır ![]() Soya:Beynin çalışmasını artırır,kolesterolü düşürür,dalgınlığı ve erken bunamayı önler ![]() Şalgam:B vitaminleriyle akciğerleri,bronşları temizler ve kuvvetlendirir,bol idrar söktürür,böbreklerdeki ürat tipi taşı ve kumu döker ![]() Vücuttaki fazla suyu atarak kilo verdirir,bağırsakları çalıştırır ve dezenfekte eder,kabızlığı giderir ![]() Şeker hastalarının aşırı su isteğini keser ve çeşitli hastalıklara karşı dayanıklılıklarını artırır ![]() Tere:Bilinen en iyi toksin atıcıdır,mideyi çalıştırır,hazmı artırır,kandaki şeker seviyesini düşürür,şekerlilerin insülin ihtiyacını önemli ölçüde azaltır ![]() giderir,kansızlığı giderir ![]() Turp:Karaciğer için çok faydalıdır ![]() ![]() Böbrekleri temizler,kum ve taşı döker,iştah açıcıdır ![]() ![]() Bağırsakları temizler,çeşitli alerji ve egzamaları geçirir ![]() ![]() Zeytin:Zeytinyağı kalp ve damar sistemi için çok faydalıdır,bol fosfor içerdiği için vücudu besler,sindirimi kolaylaştırır,böbrekleri temizler,taşların düşmesini kolaylaştırır ![]() ![]() ![]() Armut:Böbrekleri çalıştıran armut,damarların içinde birikmiş tortuları,idrarlar dışarı atar,kandaki üre asidi gibi atık maddeleri dışarı atar,romatizma,mafsal kireçlenmesine iyi gelir ![]() Kansızlığı giderir,sinirleri teskin eder,hastalıklara dayanıklılığı artırır ![]() hastalar için zararsızdır ![]() Ayva:Kalbe kuvvet verir,kanı temizler,safra akışını artırır,karaciğerin tembelliğini giderir,iştah açar,hazmı kolaylaştırır ![]() faydalıdır,susuzluğa iyi gelir,kusmayı engeller,bağırsak yaralarına,şiddetli ishale iyi gelir ![]() ![]() Ceviz:Zekayı geliştirir,iştah açar,mideyi kuvvetlendirir,bağırsak ağrılarını giderir,ıhlamur ile beraber kaynatılıp içilirse,sinirleri güçlendirir ![]() cevizin üzerinde yeşil kabukların suyu çıkarılıp,sivilcelerin üzerine sürülürse iyi gelir ![]() Çilek:Salisilik asit,romatizma ilacının esas maddesidir ![]() ![]() yüksek tansiyonu düşürür ![]() Elma:A ve C vitaminleri oldukça fazladır ![]() ![]() Elma ve sirkesi kanı temizler,toksinlerin atılmasında bedene yardımcı olur,sindirim sistemini uyarır ![]() ve cilt hastalarına iyi gelir ![]() Erik:Özellikle kuru erikte B vitamininin yanında fosfor,magnezyum ve bol miktarda şeker vardır ![]() Fındık:Enerji verir,bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır,kansızlığa karşı koruyucudur,kalbin ve kasların sağlığında etkilidir ![]() döneminin çabuk geçmesini sağlar ![]() Fıstık:Kavrulmuş fıstık,şeker hastaları için uygun bir gıdadır,bal veya pekmezle karıştırılıp yenilirse,vücuda kuvvet verir ve şişmanlatır ![]() yenilmesi gerekir ![]() İncir:Boğaz kurumasına,göğüs sertliğine ve akciğer bölmelerine faydalıdır,bedenen ve zihnen çalışanlara güç verir,yorgunluk giderir,kurusu vücudu besler,bademle birlikte sinirlere iyi gelir ![]() En güzel damar açıcı meyve incirdir,kanser oluşumunu önleyici maddeler içerir,kuvvetli kan yapıcıdır,tansiyonu engeller,enerji verir,cinsel gücü artırır ![]() Karpuz:Karpuz yemekten önce yenilirse,vücuda çok faydası olur,yemek üzerine yenilince,hazımda zorluk yapar ve şifası yok olur ![]() ![]() Karpuzda B1,B2,C vitaminleri ve demir bulunur ![]() ![]() Kavun:Hibrit olmayan kavun kanı temizler ve cildin taze kalmasını sağlar,iyice olgunlaştıktan sonra yenmelidir,sinirleri teskin eder,uyku düzenini ayarlar ![]() Kayısı:Sinir sistemi üzerine çok etkilidir,beyni yorucu işlerde çalışanlarda,sinirli kimselerde ve uyku düzeni bozuk olanlarda çok faydalıdır ![]() ![]() Kansızlığa karşı çok iyidir,kanseri önleyici etkisi vardır,ruhi sıkıntılarda bolca taze veya kuru kayısı yemek sakinlik verir,karaciğeri rahatsız olanlar kayısıyı az yemelidirler ![]() Kiraz:Hastalıklara karşı vücut direncini artırır,en etkili bölümü meyve saplarıdır ![]() ![]() dindirilmesinde aspirinden çok daha etkilidir ![]() Limon:Soğuk algınlığı,nezle,öksürük ve gribal enfeksiyon gibi durumlarda olumlu etkisi vardır ![]() bir mikrop öldürücüdür ![]() ![]() yapılır ![]() Mandalina:Kanı temizler,enfeksiyonlarla mücadeleyi kolaylaştırır,vücudun direncini artırır,akşam yemeğinden sonra yenilen 1-2 mandalina,iyi uyku verir ![]() Muz:Çocukların vücutlarının gelişmesini,hastaların ise kendini toplamasını sağlar,sinir ve beyin yorgunluğunu giderir,kalp için şifalıdır ![]() ![]() Nar:Mideyi kuvvetlendiren nar,böbrekleri çalıştırır,kalbi yorgun ve zayıflamış kişiler,nar mevsiminde her gün nar suyu içmelidir ![]() Portakal:Ateş düşürücü özelliğe sahiptir,hasta olmadan önce düzenli bir şekilde yenilmelidir,hasta olduktan sonra yenilen portakal,iyileştirici özelliğini kaybeder ![]() ![]() Sinir zafiyetini giderir,portakal ağızdaki mikropları öldürür,cildin taze ve pürüzsüz olmasını sağlar,hasta ve çocukların kansızlığını giderir,kan içindeki zararlı maddelerin temizlenmesini sağlar ![]() Kanseri önleyici bir meyvedir ![]() ![]() ![]() Yüksek tansiyonda haftada 1 gün boyu sadece portakal yenilirse şifa verir ![]() Şeftali:Ağız ve midede ifrazatı artırarak,hazmı kolaylaştırır,bol idrar söktürerek,idrar yollarındaki kum ve taşı döker ![]() ![]() dayanıklılığı artırır,balgamı artırır,şehveti artmış kişilere faydalıdır ![]() Üzüm:Kanı artırır,iştah açar ![]() ![]() Karaciğeri temizler,hamilelikte bol miktarda üzüm yenilmesi gerekir ![]() ![]() Midede ülser veya gastriti olanların,karaciğeri veya dalağı şişmiş olanların ve kabızlık çekenlerin bir süre taze üzüm suyu tüketmeleri gerekir |
![]() |
![]() |
|