10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Maydanoz Ve Maydanozun Faydaları
Maydanoz ve Maydanozun Faydaları
Maydanoz iki yıllık bir bitkidir 15-20 santimetre boyuna erişince kesilir Senede 5 - 6 kez kesim yapılabilir
Maydanozun özel tat ve kokusu bileşiminde bulunan uçucu yağlar (esanslar) ve flavon glikozidi denen maddelerden ileri gelir Maydanoz yaprağının çoğunluğu sudur Bu nedenle enerji ve protein yönünden beslenmeye bir katkısı düşünülmez
Maydanoz, A ve C vitaminleri yönünden çok zengindir Yemeklerin yanında yenen 5 -10 tel (20 gr) maydanoz, insanın günlük C vitamini gereksinmesinin yarısını karşılayabilir Halk arasında maydanozun diş etleri kanamasında, yaraların kapanmasında, romatizmada iyileştirici etkisi olduğuna inanılması, C vitamininden zengin olmasıyla açıklanabilir İdrar söktürücü etkinliği ise bileşiminde bulunan flavon glikozidinden dolayıdır Maydanoz, potasyumdan zengin olduğundan, tuzun bileşimindeki sodyumu dengeleyerek tansiyon yüksekliğinde, az da olsa, önleyici etkisi olabilir
Maydanoz çiğ olarak yendiği gibi; sarma, dolma, köfte ve çorbalarda tat verici olarak kullanılır Kurutulmuş maydanoz baharat gibi kullanılır
Ayrıca maydonoz suyu da çok bilinen bir maydanoz ürünüdür Maydanoz suyunu maydazdan yararlanmak isteyen fakat tadını sevmeyen kişiler kullanabilir
|
|
|