![]() |
Kabak Çekirdeği Nasıl Yenir Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kabak Çekirdeği Nasıl Yenir Hakkında BilgiKabak Çekirdeği Nasıl Yenir hakkında bilgi ![]() Kabak çekirdeği genellikle kavrulmuş olarak tüketilmektedir ![]() ![]() ![]() Kabak çekirdeği ilaç yapımında da kullanılıyor… Sağlık sektöründe geniş kullanım alanına sahiptir ![]() ![]() ![]() Kabak çekirdeğinin kabuğu da yararlı … Çekirdeğin kabuğu demir bakımından zengin; 30 gramında 4 mg civarında demir var ![]() ![]() Yapılan çalışmada, 20-37 yaşları arasında sekiz sağlıklı bayana dört hafta boyunca her gün 30’ar gram demir bakımından zenginleştirilmiş tahıl ürünü ve çekirdek kabuğu veriliyor ![]() Deneye başlandığında ve regli döneminin 20’inci gününde kan örnekleri alınıyor ve demir analizleri yapılıyor (retikülosit sayımı, hemoglobin, hematokrit, serum ferritin, total demir-bağlama kapasitesi, transferin ve transferin doygunluk yüzdesi) ![]() ![]() ![]() Bilhassa zenginleştirilmiş demir ürünlerinin temin edilmesinde güçlükle karşılaşılan köy gibi yerlerde hamilelikte ve adolesanlarda demir desteği olarak yararlanılması bana çok akılcı geliyor ![]() Yapılan çalışmalarda, kabak çekirdeğinin yağı alındıktan sonra kalan protein kısmının deney hayvanlarında protein yetmezliğine bağlı şikayetleri giderdiği, karaciğerde toksinlerin yol açtığı hasarı onardığı ve vücudun antioksidan kapasitesini yükselttiği gösterilmiştir ![]() Bir başka deneysel çalışmada ise, kabak çekirdeği yağının kalbin ve böbreklerin antioksidan kapasitesini artırdığı ve dört haftalık uygulama ile yüksek tansiyonlu sıçanlarda tansiyon düşürücü ilaçlarının daha etkili olmasını sağladığı bildiriliyor ![]() Kabak çekirdeği yağının antioksidan özelliklerinin incelendiği bir deneysel çalışmada ise romatizma hastalarında iltihap giderici ilaçla (indometasin) birlikte verildiğinde, ilacın karaciğer üzerindeki olumsuz etkilerini önlediği tespit edilmiş ![]() Peki ya kavrulunca? Kabak çekirdeği genellikle kavrularak tüketilmektedir ![]() ![]() ![]() Kavrulmuş kabak çekirdeğine lezzeti kazandıran bileşikler olan alkillenmiş pirazinler ve 2-asetilpirolün oluşması için kavurma işleminin en az 90 derecede yapılması gerekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tuzlamadan Yemelisiniz … Kabak çekirdeğinin dört hafta süre ile sıçan ve kobaylara uygulanması ile böbrek, karaciğer ve kan değerlerinde herhangi bir olumsuz değişime yol açmadığı gözlenmiş ![]() Sanırım kabak çekirdeğini kavurmadan, tuzlamadan ve kabuklarını çıkarmadan tümüyle kullanmak en doğrusu ![]() ‘Neden kavurmadan kullanılması gerekiyor’ diye sorarsanız, protein, amino asit gibi ısıya hassas bileşenlerinin bozunmasına yol açmamak için ![]() ![]() ![]() ‘Neden tuzlamadan yenmeli’ diye sorarsanız da tuzun fazlasının zararlı olduğunu artık herkes biliyor; vücutta su tutulmasına (ödem) yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor ![]() Tenya, Solucan, Kurt Öldürücü Olarak; Yaklaşık 300 gr ![]() karına yenir ![]() ![]() Ya da; bu çekirdekler öğütülüp suda bekletilir ![]() sudan sabah aç karına içilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başka bir terkip; Elma ve kabak çekirdekleri beraber ezilip kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Bu önerilere hamile bayanların kullanması sakıncalıdır |
![]() |
![]() |
|