10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Elma Faydaları, Elma Tıbbi Etkileri
Elma Faydaları, Elma Tıbbi Etkileri

■Elmanın Latince Adı : Malus domestica
Elma - Malus domestica
Gülgiller familyasından bir ağaç olan elma ağacı 5-12 m’ye kadar boyu uzanan, yaprak döken, tacı geniş bir ağaçtır Yapraklar karşılıklı dizilişli, kenarları dişli, basit oval biçimindedir Çiçekler ilkbaharda yapraklarla birlikte açar, ilk açtığında pembe olan elma çiçekleri daha sonra beyaz bir renk alır Meyve sonbaharda olgunlaşır Elma meyvesi kırmızıdan yeşile kadar çok çeşitli renklere sahip olabilir Çekirdekleri küçük ve kahverengimsidir Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştirilen elma ağacı çok soğuk havalara bile dayanabilir, fakat çok sıcak havaları sevmez Genellikle kireç oranı yüksek topraklardan hoşlanmaz
■Elmanın İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği
A, B1, B2, C, E vitaminleri, magnezyum, potasyum, fosfor içerir
■Elmanın Halk Arasındaki Adı (Diğer İsimleri)
Elma ismiyle anılır
■Elmanın Faydaları (Yararları) ve Tıbbi Etkileri
Elma bitkisi çok çeşitli türlere sahip olmakla birlikte asıl olarak yeşil elma ve kırmızı elma şeklinde ayrılır Kırmızı elmalar yeşil elmalara oranla daha tatlıdır, yeşil elmalar ise daha mayhoş, ekşi bir tada sahiptir Bazı elma türlerinin ise bir tarafı kırmızı, diğer tarafı ise yeşil elma, sarı elma görünümüne sahiptir Elmada bulunan antioksidanlar ve fenolik bileşikler, akciğer ve prostat kanseri riskini azalttığı gibi Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar Elma bol vitamin ve madeni maddeleri ile büyüme çağındaki çocukların ve hastaların kansızlığını giderir Kemik ve dişlerin normal gelişmesine yardım eder, dişlerin temizlenmesine ve güzel görünmesine katkı sağlar
Kırmızı elma birçok faydası bulunması yanında kabuklarında bulunan zengin lif maddesi nedeniyle bağırsak kanserini önleyici etkiye sahiptir Ayrıca kırmızı elma bağırsak parazitlerine iyi gelerek kabızlığı da önler Kırmızı elma safra asitlerini emerek karaciğere, oniki parmak bağırsağına birçok faydalı etki sağlar Kanda bulunan kolestrol miktarını düzenleyerek kalp ve damar tıkanıklıklarını önler böylece kalp krizine yakalanma riskini azaltır Göz ve kulak ağrılarına karşı da kırmızı elma kullanılır
Yeşil elmanın faydalarından bahsedilecek olursa öncelikle vücudu toksik maddelerden arındırması, cildin yaşlanmasını geciktirmesi, solunumu rahatlatması ve ferah bir nefes sağlaması belirtilmelidir Zayıflama, kilo verme ve kolestrolü düşürmede de pek çok yararı bulunan yeşil elma, böbreklere yarar sağlar ve gut hastalığını engeller Kabuklarında bulunan lifler sayesinde kabuklu olarak tüketilen yeşil elmalar kabızlık sorununu giderir ve bağırsak parazitlerinden kurtulmayı sağlar Ayrıca yeşil elma kan şekerini dengeler ve böylece şeker hastalığı sorununa da çözüm sağlamış olur Uykusuzluk sorunu çeken kişilerin ise yeşil elma çayı içmelerinde fayda vardır Tansiyonu düzenleyen yeşil elmanın yüksek tansiyon problemi olan kişiler tarafından da tüketilmesi tavsiye edilir
Adale romatizması tedavisi için 4 bardak suya, kabukları soyulmamış 3 elma doğranır 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür Yemeklerden sonra birer çay bardağı içilir
Vücutta bulunan toksin maddelerden kurtulmak ve kanın temizlenmesi için her sabah 1 elma aç karnına yenilmelidir
Yanık tedavisi için 1 tane çürük elma ezildikten sonra üzerine 1 kahve kaşığı tuz ekilir karıştırılır ve yanık cilde konur
■Elma Çayı Nasıl Hazırlanır?
Elma Çayı
2 adet elma seçilerek iyice yıkanır ve kabukları soyulmadan elmanın büyüklüğüne göre 4-8 parçaya ayrılarak çaydanlığa konur Üzerine 1 lt kadar su ve 3-5 parça kabuk tarçın eklenerek yaklaşık 20-25 dk kaynatılır Demlendikten sonra süzülerek elma çayı içilebilir
■ Elma Sirkesi Nasıl Hazırlanır?
Elma Sirkesi
Elma sirkesini evde hazırlamak kolaydır fakat sirkenin oluşabilmesi için fermantasyon sürelerine çok dikkat etmek gerekir Elma sirkesi yapımında kullanılacak elmaların yüksek oranda şeker içermesi istenir, bu yüzden genellikle kış elmaları tercih edilmelidir İsteğe göre değişik elma türleri de bir arada kullanılarak elma sirkesi yapılabilir 1 kg elma alınır, iyice yıkanır ve elmalar küçük parçalara ayrılır Daha sonra sirke yapımında kullanılacak olan elmalar meyve sıkacağından geçirilir ve böylece elma suları çıkarılmış olur Elde edilen elma suyunu doldurmak için geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz tercih edilmelidir Seçilen kavanoza elma suyu konularak kavanozun üzerinde boşluk bırakılır ve kavanozun üstüne ince bir tülbent veya bez serilerek kavanozun ağzı sıkıca kapatılır Kavanoz güneş ışığından uzak bir yerde saklanmalı ve günde bir kere karıştırılmalıdır Yaklaşık 3-5 hafta içinde elma sirkesi kullanılacak kıvama gelir Oluşan elma sirkesinde daha fazla fermantasyon olmasını engellemek ve sirkedeki meyve kalıntılarını uzaklaştırmak için 3-5 haftanın sonunda elma sirkesi tekrar açılarak birkaç kat tülbentten geçirilerek süzülür Süzülen elma sirkesi şişelere doldurulur ve kullanıma hazır hale getirilir
■Elma Şekeri Nasıl Hazırlanır?
Elma Şekeri
Elma şekeri hazırlamak için 5 adet elma ve 2 su bardağı toz şeker ile 1 bardak su hazırlanır Öncelikle elmalar yıkanır, sapları koparılır ve kurumaya bırakılır Kuruduktan sonra renkli çubuklar elma saplarının yerine batırılır Bu arada şeker ve su derince bir tencereye konularak kaynamaya başlatılarak şeker eritilir Şekerin üzerinde kabarcıklar oluşacak kadar kaynadıktan sonra tencere ocaktan alınır Erimiş şekerin üzerine elmalar saplarından tutularak tek tek batırılır ve içinde yağlı kağıt olan tepsiye dizilerek buzdolabına atılır Buzdolabında bu şekilde 10-15 dk kadar bekletildikten sonra elma şekerleri yemeye hazırdır
■Elma Tatlısı Nasıl Hazırlanır?
Elma Tatlısı
Elma tatlısı için 4 adet elma seçilerek elmalar soyulur ve çekirdekli olan kısımları çıkarılır Derin bir tencere alınır, elmalar tencereye dizilerek 1 çay bardağı şeker ve 1 su bardağı su ilave edilerek pişirilmeye başlanır Ardından bir çay kaşığı gıda boyası bu karışıma ilave edilir ve elmalar kaynar durumdayken tencere içinde çevrilerek gıda boyasına tamamen bulanır Elmalar piştikten sonra tencereden alınır ve soğumaya bırakılır Soğuyan elmaların çekirdeklerinin çıkarıldığı kısımlarına ceviz içi, labne peyniri ve en üst kısma da tarçın eklenir Elma tatlısı servis yapılmaya hazırdır
■Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Elmayı Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?
Elmanın kırmızı elma ve yeşil elma olmak üzere her iki türünün de vücudumuz için büyük yararı vardır Bu yüzden sağlıklı yaşam için günde en az 1 elma tüketilmesi önerilir Böylece hem vücudun direnç kazanması hem de hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlanır Ayrıca elmanın kabuklarıyla birlikte tüketilmesi daha çok yararlıdır, mümkün olduğu kadar elmayı kabuklarıyla tüketmek gerekir
■Elmanın Zararları Veya Yan Etkileri
Bebeklere ya da küçük çocuklara yedirildiğinde midelerinde rahatsızlık oluşturabilir Bunun dışında elmanın bilinen büyük bir zararı veya yan etkisi yoktur
|
|
|