Prof. Dr. Sinsi
|
Semiz Otu Bitkisi,Özellikleri
Semiz Otu Bitkisi,Özellikleri
SEMİZ OTU
Latince ismi : Portulaca oleracea
Semizotu Semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir Kökeni Orta Doğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgelerinde bulunmaktadır Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 içerdiği anlaşılmıştır
Semizotunun faydaları
Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor
Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor
Semizotu, en çok 30 cm kadar boylanabilen bir ya da çokyıllık otsu bir bitkidir Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir
Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir
BESİN DEĞERLERİ
100 gr taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr protein; 3,8 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr yağ; 1,4 gr lif: 4 mgr fosfor; 40 mgr kalsiyum; 0,2 mgr demir; 80 mgr sodyum; 45 mgr potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr B1 vitamini; 0,03 mgr B2 vitamini; 0,03 mgr B6 vitamini ve 8 mgr C vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
* Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir
* Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir
* Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınki ile kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır
* Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor
* Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor
Sayılan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katılıp bolca yenilmelidir
GENETİK BİLİMCİLER MUCİZE BİTKİ İLAN ETTİLER
Fasulye kadar semizotunun da hastalıklara iyi geldiği kaydedildi Uzmanlar, özellikle genetik bilimciler tarafından mucizevi besin olarak gösterilen semizotunun yararlarını şöyle sıraladı: Kanı temizler Sinir krizlerini önler Beyin yorgunluğunu alır Böbreklerdeki kum ve taşları döker Şeker hastalarının susuzluğunu azaltır Diyet sırasında sıklıkla tüketilmelidir Çünkü kilo verdirir
Kalp sağlığınızı semizotu ile koruyun
Tedavi maliyeti yüksek hastalıkların başında gelen kalp rahatsızlığından ucuz hatta sıfır maliyetle korunmak mümkün Nasıl mı? Semizotu yiyerek, çay veya üzüm suyu içerek Buna düzenli yürüyüş de eklenecek olursa kalp krizi geçirme riski yüzde 98 oranında azalıyor Son yıllarda özellikle genç yaştaki insanlar kalp krizi nedeniyle ölüyor İstatistiklere göre, dünyada her sene 17 milyon insan kalp krizi sebebiyle ölüyor Türkiye`de ise nüfusun yüzde 20`si koroner kalp hastalıklarının tehdidi altında yaşamını sürdürüyor Oysa, tedavi maliyeti milyarlarca lirayı bulan kalp hastalıklarından korunmak için ekonomik yöntemler var Sadece semiz otu tüketilmesi, çay veya üzüm suyu içilmesi, düzenli spor yapılması kalp krizinden korunmak için yeterli Amerika New York Presbyterian Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç Dr Özgen Doğan, kalp sağlığında önemli olanın koruyucu tedbirler olduğu belirterek, semizotunun, üzümün ve çayın kalbi koruduğunu, kriz geçirme riskini önemli ölçüde azalttığını vurguluyor Nabız Dergisi`nde yayınlanan röportajda, üzüm ve çayı `kalbe dost besinler` olarak tanımlayan Dr Doğan, zeytinyağı tüketilmesini de öneriyor Kalori sorunu olmayanların gün içinde istedikleri kadar üzüm suyu içebileceğini belirten Dr Doğan, `Üzüm gibi antioksidan etkisi ve kan damarlarındaki pıhtıyı azaltması nedeniyle, çay da kalp krizi riskini düşürüyor Günde 2-3 bardak çay ise kalbi koruyor İçeriğinde Omega-3 maddesi bulunan semizotu da kalbi koruyan ekonomik ürünlerden Türkiye`de ucuz ve kolay elde edilebilmesi açısından bir şans olarak görülen semizotundaki Omega-3`ün düzenli tüketilmesi kandaki kolesterolü normal seviyede tutuyor Ayrıca kanı incelterek pıhtılaşmayı engelliyor Badem ve fındıktan da Omega-3`ü elde etmek mümkün ` diyor Dr Özgen Doğan`ın önerileri arasında kalbi koruyan `bedava` sporlar da var Doğan`ın verdiği bilgilere göre, 30 dakika yürümek kalp krizi riskini yüzde 50, haftada iki kez yüksek tempoda yürümek yüzde 80, haftada üç-dört kez yüksek tempoda yürümek de 90 ve haftada beş günden fazla yüksek tempoda yürümek yüzde 98 oranında azaltıyor Acıbadem Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof Dr Tayyar Sarıoğlu da hayvansal ve doymuş yağların, zengin beslenme alışkanlığının kalp hastalıklarını tetiklediğine dikkat çekiyor Sigara tüketimini ülkemiz için ayrı bir felaket olarak tanımlayan Dr Sarıoğlu, hızlı şehirleşmenin getirdiği fiziksel hareketsizliğin, egzersizden uzak, spor alışkanlığı olmayan bir yaşam biçiminin kalp hastalıklarını hızlandırdığını belirtiyor Kalbiniz için altın kurallar İdeal kilonuzu koruyun Sıvı yağ (zeytinyağı, mısırözü yağı) içeren ve meyve, sebze, tahıl ve lifli besin ağırlıklı bir diyet uygulayın Kolesterol düzeylerini ve kan basıncını yükseltebileceğinden dolayı alkol kullanmaktan kaçının Yüksek kan basıncı ve diyabet için tedavi uygulayın Sigarayı bırakın Stresle baş etme eğitimi alın Koroner kalp hastalığı risk analizi yaptırın
SEMİZOTUNUN ŞEKLİ DE DAMAR SİSTEMİNE FAYDASINI ZATEN GÖSTERİYOR  
Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor
Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor
Semizotu, en çok 30 cm kadar boylanabilen bir ya da çokyıllık otsu bir bitkidir Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir
Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir
BESİN DEĞERLERİ
100 gr taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr protein; 3,8 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr yağ; 1,4 gr lif: 4 mgr fosfor; 40 mgr kalsiyum; 0,2 mgr demir; 80 mgr sodyum; 45 mgr potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr B1 vitamini; 0,03 mgr B2 vitamini; 0,03 mgr B6 vitamini ve 8 mgr C vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
* Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir
* Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir
* Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır
* Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor
* Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor
Sayılan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katılıp bolca yenilmelidir
Semizotu ve sağlığımıza faydaları
Semizotu her iklimde ve toprakta yetişebilen bir sebzedir C ve D vitaminleri, demir, bakır, manganez gibi madensel tuzlar yönünden zengindir Bu değerli özellikleri taşıyan semizotu:
1 Bedeni mikroplara ve soğuk algınlıklarına karşı korur,
2 Bağırsakları yumuşak tutar, pekliği giderir,
3 Sinirleri dinlendirir,
4 Uykuyu düzene sokar
Cinsel Gücü Zayıflatır:
ünlü Türk hekimi İbni Sina, Latince, İngilizce, Fransızca ve Almanca gibi bir çok yabancı dillere çevrilmiş "Kanun" adlı eserinde semizotunun cinsel gücü zayıflattığını yazar Ancak bu teorinin günümüzde geçerliliği bulunamamıştır Bu bir görüştür sadece
Nasıl Alacaksınız?
1 Tepeleri tohumlu olmayacak,
2 Rengi yeşil, yapraklan canlı olacak,
3 Kökü fazla çamurlu olmayacak
Nasıl Yiyeceksiniz?
Toprağa yakın bir sebze olduğu için iyice yıkayın Madensel tuzlar ve vitaminler yönünden çok zengindir Ancak semizotundaki madensel tuzlar ve vitaminler, bu sebze kaynatıldığında besin değerinin bir kısmını yitirir Avrupalılar, ülkemizde de Egeliler bu otu salata şeklinde yiyerek ondan en iyi şekilde yararlanıyorlar Aldığınız semizotunun bir kısmını bekletmeniz gerekiyorsa, köklerini ıslatacak kadar içinde su bulunan bir kaba koyun
|