Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ağacı, cam, özellikleri

Çam Ağacı Özellikleri

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çam Ağacı Özellikleri




Çam Ağacı Özellikleri

Latince ismi : Pinus

Çam, Pinus türünden olan kozalaklı bir ağaçtır Pinaceae (çamgiller) soyundandır Çamın 115 civarında çeşidi vardır

Dağılımı

Çamlar yerel olarak en çok Kuzey Yarımkürededir Kuzey Kutbundan, Kuzey Amerika’ya geniş bir alanı vardır Nikaragua ve Hispaniola’nın güneyinde, en yüksek olan türleri de Meksika ve Kaliforniya’dadır Portekiz ve İskoçya’dan Avrasya’ya kadar bir alana yayılmıştır Rusya, Uzak Doğu, Japonya ve Filipinlerin doğusunda, güneyde ve enkuzeyde; Afrika, Himalaya ve Asya’nın güneydoğusundadır Yalnızca bir türü ile (Sumatran çamı) Sumatra’da ekvatoru aşmaktadır Çamlar aynı zamanda Güney Yarımküre’nin birçok kısımlarında da geniş çapta dikilidir

Morfoloji (yapıbilimi)

Çamlar daima yeşil kalır (kışın yapraklarını dökmez) ve reçinelidir Çam ağacının kabuğu çoğunlukla kalın ve pul puldur, fakat bazı türlerinin kabuğu pullu ve incedir Dalları, muntazam bir şekilde yaratılmıştır “helezon biçimindedir” Yani çok sarmal(spiral) ve gergindir fakat dallarının görünüşü bir yüzüğü andırır Çamların çoğu uninodaldır Yeni yılda, ağacın tepesinde filizleri tomurcuklar halinde her sene sadece bir helezon(sarmal) oluşturtur Fakat diğerleri, multinodal olanlar yılbaşında dallarında iki yada daha fazla helezonlar oluşur Dalları spiral şekilde gelişir Fibonacci rakamı oranlarına göre kozalak pulları muntazamdır İlkbahardaki yeni filizlere kimi zaman “mumlar” denir İlk başta filizlerin uçları yukarı doğru ve açık renklidir Daha sonra koyulaşır ve dışa doğru yayılır Bu “mumların” ormancılara göre anlamı toprağın verimliliğini arttırması ve ağacı, dinçleştirmesidir

Kozalaklar

Loblolly Pine (Pinus taeda): erkek kozalaklar

Genellikle monoecious türünde, aynı çam ağacında hem erkek hem dişi kozalaklar bulunur Birkaç türde olan sub-dioecious, çoğunlukla tanelidir Fakat, tamamı tek cins değildir Erkek kozalaklar küçük, türüne özgü olarak 1 – 5cm uzunlukta, ve sadece kısa bir dönem için mevcuttur (genellikle ilkbaharda ve tek tük çam da, sonbahardadır) Bahar geldiğinde çiçek tozları dağılır Dişi kozalakların (türüne bağlı olarak), tozlaşma sonrası olgunlaşması 15 – 3 yıl arası zaman alır Gerçek döllenme en geç 1 yılda gerçekleşir Olgun kozalaklar 3 – 60cm uzunluklardadır Her biri çok sayıda helezoni olarak düzenlenmiş 2 tohumlu pullar verimli pullardır Taban ve tepesi tohumsuz olan kozalakların pulları küçük ve verimsizdir Rüzgarla dağılan tohumlar, çoğunlukla küçük ve kanatlıdır Fakat bazısı daha geniş ve arta kalan yalnızca tek kanadı vardır

Tıbbi ve ticari olarak Kullanımı

Özellikleri:

* Tomurcuğundan, palamudundan, çırasından, kozalağından, filizlerinden yararlanılan bu bitkinin birçok tıbbi özelliği vardırReçinesi 'Terebentin) ve yapraklarındaki esansının

Faydaları:

* Müzmin öksürüğü kesme özelliği bulunur

* Doğumu kolaylaştırır

* Balgamı söktürürDiğer akciğer hastalıklarında tedavi edici etkiler sağlarTerebentin esansı pek çok tıbbi ilacın bileşiminde vardır

Genç uzun yapraklı çamların (pinus palustris) dikimi ticaridir

Çam türleri arasında, ticari kullanım bakımından en önemlisi kerestedir Dünyanın ılıman ve tropikal bölgelerinde kağıt hamuru olarak değerlendirilir Bunun nedeni yumuşak kütüklerinin hızlı yetişimidir Oldukça sık olarak dikilebilir Çamlar ticari olarak kullanım için ekim alanlarında yetiştirilir

Bazı türlerinin reçinesi terebentin kaynağı olarak önem taşır Aynı zamanda eğimli görünür

Bazı türleri geniş tohumludur, bunlara çam fıstığı denir Bunlar biçildikten sonra fırında pişirim ya da (normal) pişirim için satılır

Bazı çamlar yılbaşı ağacı olarak kullanılır Ve kapsamlı olarak kullanılan çam kozalakları aynı zamanda yeni yıl dekorasyonu için de kullanılır

Çam ağaçları ayrıca güzel kokusuyla da ünlüdür Kimi insanlar kokusunu almak için çamı ezerler Çok az sayıda insanda çam reçinesinin alerji yaptığı ve kokusunun astım krizine yol açtığı bilinirdi Aynı zamanda da kimi alternatif tıpla tedavi şekillerinde ise astım tedavilerinde kullanılır

Beslenmeye ilişkin kullanımı

Çamlar, yaşamsal yiyecek bitkisi olarak iyi bilinir Çam ağacının beyaz olan iç kabuğu; yumuşak, nemli ve dokuludur Ağacın dış kabuğu yenilebilir ve de A ve C olmak üzere yüksek vitaminler içerir Çiğ olarak dilimler halinde yenilebilir İçerisindeki tozu kaynatılıp koyulaştırıcı/tatlandırıcı olarak, çorba ya da diğer yiyecekler için kullanılır Çayı demlenerek yapılır, taze yeşil çamları ise kaynamış suya koymak gereksizdir çünkü A ve C olarak yüksek vitaminler içerir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.