10-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Diş Çürümesine Etki Eden Faktörler
Diş Çürümesine Etki Eden Faktörler
Bakteriler,
Bakterilerin gelişmesi için gerekli besin maddeleri,
Diş yüzeyinin durumu
Bakterilerin en önemlileri laktobasiller ve streptokok topluluğudur Bakterilere kan hücreleri, besin artıkları, ölü hücreler de eklenerek uygun olmayan bir ortam oluştururlar Bakterilerin karbonhidratlı besinler üzerine enzimatik etkileri sonucunda asitler oluşur Daha sonra asitler diş minesinin inorganik maddelerini eritir ve kavite denilen diş çürüklerini başlatır
Diş çürümelerinde beslenme, ırk ve sosyolojik etkenlerde rol oynamaktadır Diş çürümesinin önlenmesinde özellikle Florür'ün önemi üzerinde durulmaktadır İçme sularında ideal florür yoğunluğu milyonda 0,1-1 arasında olmalıdır Bu miktarın eksik olduğu durumlarda 3, 7,10,13 yaşlarındaki çocuklara diş doktorlarının önerileri ile florür eklemeleri yapılabilmektedir İçme sularında florür miktarı milyonda 4 oranında ise diş minesinin sarı renkte beneklenmesi duru-mu görülebilmektedir
Diş çürükleri erken dönemde diş doktorları tarafından temizlenip dolgu yapılmaz ise çürük iler-leyerek diş köküne kadar ulaşır Sinirler etkilenmeye başladığı zaman diş ağrıları şeklinde ken-dini gösterir Diş çürüklerinin oluşturduğu kavite denilen oyuklar sürekli mikroorganizma toplu-luğunu barındırırlar Kimi zaman mikroorganizmalar kana geçerek kişiyi enfekte eder ve çeşitli hastalıklara yol açabilirler
Kalp hastalıkları
Böbrek hastalıkları
Eklem romatizması
Sindirim sistemi rahatsızlıkları
Ağız kokuları
Göz hastalıkları
Alerjik hastalıklar oluşturabilirler
Büyüme ve gelişme dönemlerinde kalsiyum, fosfor ve flordan yetersiz besinlerle beslenme, diş çürümelerini kolaylaştırır Şekerli ve karbonhidratlı besinlerin fazlaca tüketimi, diş temizliğinin yapılmaması diş çürüklerinin nedenlerindendir Sık gebelikler, bebeklik döneminde geçirilen yüksek ateş, yanlış ilaç kullanımı, vücut direncini azaltan olaylar, dişlerin daha kolay çürümele-rini sağlarlar
|
|
|