Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
besinlerde, bulunur, vitamin, vitaminlerin, yararları

Vitaminlerin Yararları Ve Vitamin Hangi Besinlerde Bulunur

Eski 10-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Vitaminlerin Yararları Ve Vitamin Hangi Besinlerde Bulunur




Vitaminlerin yararları ve vitamin hangi besinlerde bulunur

Vitaminler, yağda eriyenler ve suda eriyenler şeklinde ikiye ayrılır:
Yağda eriyenler (yağda erimemişlerse bağırsakta emilmezler)

A vitamini
D vitamini
E vitamini
K vitamini
Suda eriyenler
B vitaminleri
B1 (tiyamin)
B2 (riboflavin)
B3 (niasin)
B5 (pantotenikasit)
B6 (piridoksin)
B12 (siyanokobolamin)
Biyotin
Kolin
Folikasit
İnositol
Paraaminobenzoik asit
C vitamini

Yağda eriyen vitaminler

A Vitamini (yağlı yiyeceklerle alınması şart)
Diğer adıyla görme vitamini; embriyonun gelişmesi ve büyüme için gerekli hücrelerin çoğalmasını sağlar Bronş, ağız, yemek borusu, mide, bağırsak ve vajina iç derisini (mokoza) korur Aknelerin oluşmasını engeller Aynı zamanda antioksidan olduğundan kanseri önlemede rol oynar

Kaynakları
Balık, et, karaciğer, yumurta, süt ve peynir

Günlük ihtiyaç 1 mgr

Aşırısı
Yağda eriyen idrarla atılmaz Karaciğerde nötralize edilir Uzun zaman yüksek dozda alınırsa, iştahsızlık, deri kuruması, saç dökülmesi, kemik ağrıları olabilir

D Vitamini
Ön maddesi deri altında bulunur Güneş ışınlarının etkisiyle D vitaminine dönüşür Bu vitamin, kalsiyum ve fosforun bağırsakta emilimi ve vücutta kullanımı için gereklidir Kuvvetli kemik ve dişler, bu vitaminin kalsiyumu buralara yerleştirmesiyle olur
Kaynakları
Karaciğer, balık, yumurta, tereyağı, peynir, mantar

Günlük ihtiyaç 5 mgr

Azlığı
Az kalsiyum ve fosfor alınmasına bağlı olarak kemiklerde yumuşama görülür

Aşırısı
Bulantı ve kusma yapar Böbreklere zarar verir

Çocuklar için önemli
Çocukların güneşin dik gelmediği saatlerde açık havada gezdirilmesi durumunda, deri altındaki ön madde D vitaminine dönüşür

Aspirin

Kanı sulandırıp akışkanlığını artırmak için alıyor Kanın pıhtılaşmasını önlüyor
• Serbest radikallerin hücre zarındaki yağı oksitlenmesine ve böylece kanser oluşumuna engel olur

• Kötü huylu (LDL) kolesterolün serbest radikaller vasıtasıyla oksitlenip damar çeperine çökerek sertliği (ateroskleroz) yapmasını engeller Böylece yüksek tansiyon, kalp krizi, felç gibi hastalıklar önlenmiş olur

• Bağışıklık ve savunma sistemini güçlendirir

Azlığı
Yüksek tansiyon, kalp krizi, felç gibi hastalıkların erken yaşta gelişmesine neden olur

Kaynakları
Sızma yöntemiyle üretilmiş sıvı yağlarda ve bu yağların elde edildiği yiyecek maddelerinde bulunuyor

100 gr keten tohumunda 57 mgr
100 gr fındıkta 26 mgr
100 gr bademde 25 mgr
100 gr ayçiçeği yağında 50 mgr
100 gr mısır yağında 31 mgr
100 gr zeytinyağında 13 mgr E vitamini bulunuyor

Günlük ihtiyaç 15 mgr civarındadır

K Vitamini
Kanın pıhtılaşmasında görev alır Minarellerin kemiklere yerleşmesi ve kemik tamiri için gereklidir
Kaynakları
Lahana, ıspanak, brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, tam tahıl ürünleri, peynir, et karaciğer, bitkisel yağlar

Günlük ihtiyaç 80 mikrogram

Azlığı
Özellikle çocuk ve yaşlılarda görülebilir Kanamalara neden olabilir Dişlerin fırçalanması esnasında uzun süren kanamalar dikkati çeker Bunun için çocuklara ve yaşlılara dışarıdan K vitamini takviyesi yapılmalı

Suda eriyen vitaminler
B1 Vitamini (tiyamin)
Sinir ve kaslar için gerekli olan karbonhidratların sağlanması ve metabolize edilmesi için gereklidir Kan dolaşımı ve beyin fonksiyonlarına yardımcı olur

Kaynakları
Tahıl ürünleri ve kabuklu pirinç, ayçiçeği çekirdeği, yağsız et, balık ve bezelye

Azlığı
Nadir olmakla beraber azlığı durumunda yorgunluk, iştahsızlık, konsantrasyon bozukluğu, el ve ayaklarda hissizlikle beraber, felç durumu ve ölüme de neden olabilen beriberi hastalığı görülür

Aşırısı
İdrarla atıldığı için yan etkisi tespit edilmemiş

B2 Vitamini (riboflavin)
Cilt, saç ve tırnakların oksijen kullanımı için gereklidir Katarakt tedavisinde faydalıdır
Kaynakları
Et, balık, kuruyemişler, karaciğer ve tahıllar ürünleri

Günlük ihtiyaç 1,5-2 mikrogram

Azlığı
Alkolik yaşlılarda bu vitamin azlığı nedeniyle deri lezyonları, yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu görülür Fazlası idrarla atılır

B3 vitamini (niasin)
Sağlıklı bir beyin ve güzel bir cilt için gerekli bir vitamin Metobolizmanın tüm safhalarında yer alır Derin nemi ve mide, safra kesesi sıvılarının salgılanması için gerekli
Kaynakları
Et, balık, kuruyemişler, karaciğer, tahıllar

Günlük ihtiyaç 15 mgr

Azlığı
Ağız ve bağırsak derisinde değişiklikler, baş ağrısı, baş dönmesi ve uykusuzluk

B5 Vitamini (pantotenikasit)

Deri için ve saçların uzaması için gerekli vitamindir Metabolizmanın tümüne iştirak eder Yağ, karbonhidrat ve protein parçalanmasında rol alır Kolesterol sentezinde yardımcı olur Özellikle başta kortizon olmak üzere, böbrek üstü bezi hormonlarının üretimine yardımcı olur
Kaynakları

Et, tavuk, balık, baklagiller, tam tahıl ürünleri, süt ve süt ürünleri

Günlük ihtiyaç 6 mgr
Azlığı
Doğada bol olduğu için çok nadir görülür


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.