![]() |
Proteinler Ve Karbonhidratlar. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Proteinler Ve Karbonhidratlar.Proteinler Ve Karbonhidratlar ![]() Sağlıklı beslenmenin besin öğeleri dediğimiz proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler ve minerallerin yeterli ve dengeli bir şekilde vücuda alınması ile mümkün olduğunu artık biliyoruz ![]() İlk olarak proteinler ve karbonhidratları daha yakından tanıyalım ![]() PROTEİNLER: Proteinler vücudumuzun tuğlaları gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Proteinler başka neler yaparlar? Gerek çocuklarda, gerek yetişkinlerde büyüme ve gelişme için çok önemlidir ![]() -Bir kısım doku ve organlarını yapar ve onarırlar ![]() -Yeterli karbonhidrat ve yağ bulunmadığında enerji üretiminde kullanılırlar ![]() -Vücudun savunma mekanizmasında önemli ölçüde rol oynarlar ![]() ![]() -Vücudun sıvı dengesini sağlarlar ![]() -Vücudun düzenli çalışmasını sağlayan bir kısım hormonları proteinler meydana getirir ![]() Proteinler yiyeceklerdeki bulunma durumuna göre üstün kalite ve düşük kalite protein olmak üzere 2’ye ayrılırlar ![]() Üstün kalite olanlar hayvansal ürünlerde olan proteinlerdir ![]() ![]() Et, tavuk, balık, sakatat, süt, peynir, yer fıstığı, yoğurt, yumurta, soya fasulyesi, kuru fasulye, fındık, fıstık, badem, buğday unu, ceviz, tahıllar ve patateste bulunur ![]() ![]() ![]() Protein yetersizliğinde meydana gelen hastalıklar: Yetersizliğin ilk belirtisi büyümenin yavaşlaması ve zamanla durmasıdır ![]() Özellikle çocuklarda “kuvaşiorkor” hastalığının ortaya çıkması görülür ![]() ![]() Protein yetersizliğinde vücut çok kolay hastalanır ![]() ![]() KARBONHİDRATLAR: Mutlaka, herkesin başına gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karbonhidratlar çok çeşitlidir: Glukoz, fruktoz, galaktoz, sakkaroz, laktoz, maltoz, nişasta, selülöz, glikojen ![]() ![]() ![]() ![]() -GLİKOZA üzüm şekeri de denir ![]() ![]() -FRUKTOZUN diğer adı meyve şekeridir ![]() ![]() -GALAKTOZDA glikozla birleşmiş olarak süt şekeri içinde bulunur ![]() -SAKKAROZ en çok şeker pancarı ve kamışında bulunur ![]() ![]() -LAKTOZ anne sütünde ve memelilerin sütlerinde bulunur ![]() -MALTOZ arpa ve baklagillerde bulunan karbonhidrattır ![]() -NİŞASTA çok sayıda glikozun birleşmesi sonucu oluşur ![]() ![]() -SELÜLÖZ 3000 tane glikozun moleküllerinin birbirine yapışmasıyla oluşan ve bitkilere desteklik veren karbonhidrattır ![]() -Karbonhidratlar vücudun enerji deposudur ![]() ![]() ![]() -Vücudun su ve elektrolit kaybını önler ![]() ![]() -Proteinin enerji olarak kullanılmasını önleyerek proteine olan gereksinmeyi azaltır ![]() -Karbonhidratlar vücuda alınmadığı veya çok az alındığı durumlarda (şeker hastalığında olduğu gibi) vücut enerjiye olan ihtiyacını yağ ve proteinden karşılar ![]() ![]() ![]() Karbonhidratlar çoğunlukla bitkisel yiyeceklerde bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Proteinler Ve Karbonhidratlar. |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Proteinler Ve Karbonhidratlar.Protein Proteinler, amino asitlerin zincir halinde birbirlerine bağlanmasından oluşan büyük organik bileşiklerdir ![]() ![]() ![]() Proteinler, amino asit yapıtaşlarından oluşan polimerlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu zincirde bir amino asitin karboksil grubunun bir diğerinin amino grubuna bağlanmasıyla oluşan bağ peptit bağı olarak adlandırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Polisakkaritler, nükleik asitler ve yağlar gibi biyolojik makromoleküllere benzer şekilde, proteinler de canlı organizmaların temel bileşenlerindendir ve hücrelerin içindeki her süreçte yer alırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Protein, beslenmemizin önemli bir parçasıdır ![]() ![]() ![]() "Protein" sözcüğünün kaynağı, Yunanca'nın "birincil öneme sahip" anlamını taşıyan πρώτα (prota) sözcüğüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|