Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çiğ, gereken, işte, pişmiş, yenmesi, yiyecekler

İşte Çiğ Ya Da Pişmiş Yenmesi Gereken Yiyecekler..

Eski 10-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İşte Çiğ Ya Da Pişmiş Yenmesi Gereken Yiyecekler..




İşte Çiğ ya da Pişmiş Yenmesi Gereken Yiyecekler

Bazı yiyecekleri çiğ ya da pişmiş tüketmek aldığınız yararı artırıp azaltabilir

Sarımsak

Çiğ: Çiğ olarak sarımsak tüketilmesi, kalp - damar sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerinden maksimum düzeyde yararlanmanızı sağlar Ama kokuya dikkat!

Pişmiş: Daha kolay sindirilir, çok kokmaz Çok pişirilmesi besin değeri kaybına neden olur Bu nedenle kabuklu pişirmek daha yararlı olabilir

Et

Çiğ: İnsan vücudu, çiğ etin içeriğindeki demiri daha iyi özümser Ancak çiğ proteinleri sindirmek daha zordur

Pişmiş: Pişince yağ oranı ve buna bağlı olarak kalorisi düşer Çok pişerse B vitaminlerinin bir kısmı yok olur

Dolmalık biber

Çiğ: Yüzde 90'a yakın su ihtiva eder, kalorisi çok azdır özellikle sarı renkte olanları C vitamini açısından çok zengindir Yapısı ve lif açısından zengin olması yüzünden zor sindirilir İyice çiğnenerek tüketilmesi önerilir

Pişmiş: İçeriğinde bulunan yüksek oranda C vitamini, pişmiş haldeyken de korunur Ancak bu şekilde tüketildiğinde B vitaminin bir kısmını kaybeder

Çilek

Çiğ: C vitamini açısından zengin, şeker oranı düşüktür C vitamini kaybı olacağından suda çok fazla bekletilmemesi gerekir

Pişmiş: Turta ya da reçel yapmak için pişirildiğinde büyük oranda vitamin kaybeder

Domates

Çiğ: C ve E vitaminlerinin yanı sıra mineraller açısından da çok zengin bir besindir Kabuğu ve çekirdekleri yüzünden hassas bünyeli kişilerin bağırsak sorunları yaşamasına yol açabilir

Pişmiş: Domatesteki liflerin hazmı, yumuşadığı zaman çok daha kolay olur İçerdiği likopen bu şekilde tüketildiğindfe artar Ancak piştikten sonra C vitamini ve içeriğindeki minerallerden birazını kaybedebileceğini unutmayın

Kayısı

Çiğ: Mineral açısından en zengin meyvedir Potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum içerir Vitamin ve betakaroten içeriğini korumak için tüketmek gerekir

Pişmiş: Komposto ve reçel haline getirilmesi için fazla şeker ilave edilmesi gerekir Vücuda fazla kalori yüklenir

Balık

Çiğ: Etin aksine çipura, somon, levrek gibi pek çok balık çiğ tüketilebilir Lezzetsiz olacağından balık türleri için bolca sos kullanmak iyi olabilir

Pişmiş: Besin zehirlenmesi riski yoktur Bazı pişirme yöntemleri protein alımını artırır ancak alınan kalori miktarını değiştirmez



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.