![]() |
Hangi Vitamin Hangi Meyvede |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hangi Vitamin Hangi MeyvedeHangi Vitamin Hangi Meyvede VİTAMİN NEDİR ? Vitaminler, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir ![]() ![]() ![]() YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir ![]() SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir ![]() ÖNEMİ A vitaminiEnfeksiyonlara karşı direnci arttırır normal büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir ![]() ![]() ![]() ![]() Kayısı,kuşkonmaz,maydanoz,ıspanak, havuç,kereviz, marul, portakal, erik, domates ![]() D vitaminiİnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine yardımcı olur, kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar ![]() ![]() Balık yağı, balık, yumurta, tereyağı, karaciğer, et, sebzeler, güneş ![]() E vitaminiAntioksidan etkilidir ![]() ![]() ![]() ![]() Buğday, tohumlu besinler, soya fasülyesi yağı, arı sütü, ceviz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır, yulafta ![]() K vitamini Karaciğere gelen Kvitamini burada üretilen bazı pıhtılaşma faktörlerinin yapımında rol alır ![]() ![]() Ispanak,kabak, marul, yeşil domates, yeşil biber, inek sütü, peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, muz, şeftali, çilek ![]() B1 vitamini Kasların ve sinir sisteminin faliyeti için gereklidir ![]() ![]() ![]() Buğday, kepek, bira mayası, taze sebze meyve, koyun eti, sığır eti, balık eti, yumurta, süt B2 vitamini Eksikliğinde dilde kızarma, yanma hissi, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş, çatlaklar, gözlerde kaşıntı, yanma hissi, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda büyüme yavaşlaması, kilo kaybı, sindirim sorunları oluşur ![]() ![]() Karaciğer, böbrek, buğday unu, patates, et, süt, yumurta, peynir, kepek, yeşil sebzeler, havuç, fındık, yer fıstığı, mercimek ![]() B3 vitamini Yetersiz beslenme sonucu deriyi sinir sistemini tutan pellegra adlı hastalık ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() Bira mayası, kepek, yer fıstığı, sakatat, kırmızı et, balık, buğday, baklagiller, un, yumurta, süt, limon, kabak, incir, portakal, hurma ![]() B5 vitamini Doğada bol olduğu için eksikliğine rastlanmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Karaciğer, kırmızı et, tavuk, yumurta, ekmek, sebzeler ![]() B6 vitamini Sinir sistemi ve hormonların çalışmasını düzenler ![]() ![]() ![]() ![]() Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, sebzeler ![]() B11 vitamini Kırmızı kan hücreleri ve sinir dokularının oluşumunda aktif rol oynar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karaciğer, böbrek, kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmek, portakal, muz ![]() B12 vitamini Besinlerle veya sigara gibi alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir ![]() ![]() Karaciğer, yürek, böbrek, kırmızı et, tavuk, balık, süt, peynir, yumurta ![]() C vitamini Vücudumuz C vitaminini üretemez bitkiler ve bazı hayvanlar bu vitamini üretebilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Siyah üzüm, narenciye, çilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz, brokoli, havuç, soğan, bezelye ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hangi Vitamin Hangi Meyvede |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hangi Vitamin Hangi MeyvedeAlkollü İçkiler, Almamız Gereken Vitamin Miktarını Etkiler Mi? Sürekli ve fazla miktarda Alkol tüketimi, başta C, B1, B6 ve folik Asit olmak üzere vitamin emilim ve kullanımını bozar ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|