![]() |
Hamilelikte Diyet |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hamilelikte DiyetHamilelikte Diyet ![]() Hamilelikte beslenmenin 2 temel amacı vardır: • Annenin sağlığını korumak • Bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlamak ![]() Hamilelikte annenin enerji, protein, vitamin ve minerallere ihtiyacı artar ![]() ![]() Gebelikte yeterli ve dengeli beslenebilmek için neler yapmalıyız? Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peyniri ve vitaminlerin zengin kaynağı olan taze meyve ve sebzeleri belirtilen miktarlarda her gün düzenli olarak tüketin Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yemeğe özen gösterin ![]() Haftada 1-2 kez balık tüketin ![]() Sucuk, salam, sosis gibi katkı maddesi içeren besinleri yemeyin , çok seviyorsanız yeme sıklığınızı azaltın (ayda 1 gibi) ![]() Mutlaka iyotlu tuz kullanın çünkü ana rahmindeki bebeğin gelişiminde önemli olan ve yetersizliğinde zekâ geriliği yapmaktadır ![]() Gebe kaldığınızda ağırlığınız normal ise her ay 1-1,5 kg ![]() ![]() ![]() ![]() Yediğiniz yiyeceklerin besleyici değerlerini korumak , özellikle kansızlığı önlemek için yemeklerle birlikte çay içmeyin ![]() ![]() ![]() Sebzelerin , makarna ve eriştenin haşlama sularını dökmeyin ![]() Et, tavuk , balık, yumurta , karaciğer , dalak böbrek gibi sakatatlar , ceviz , badem gibi kuruyemişler , üzüm , kayısı , erik , pestil gibi vb kurutulmuş meyvalar , kuru fasulye , nohut , mercimek , barbunya vb kuru baklagiller , pekmez ve yeşil yapraklı sebzeler demir yönünden zengin yiyeceklerdir ![]() ![]() Demir yönünden zengin yiyeceklerle birlikte C vitamini kaynağı olan domates , biber , maydanoz , kıvırcık gibi taze sebze ve portakal , greyfurt , çilek gibi meyvaların alınması demir emilimini artırır ![]() Günlük beslenmesinde et tüketimi az olan annelerin , haftada 5-6 ve günde 1 taneden fazla olmamak koşulu ile yumurta tüketimini artırmaları yararlı olur ![]() Gebelikte en sık görülen sorun kabızlıktır ![]() ![]() ![]() Bu sorunun çözümüne yönelik öneriler: Sabah kahvaltısından önce aç karnına 1 yemek kaşığı erik veya kayısı marmeladı yiyip üzerine 1- 2 bardak ılık su için ![]() Kayısı , erik , armut , incir gibi meyvelerin bağırsakları çalıştırıcı özelliği diğer meyvalardan daha fazladır ![]() ![]() Günde 3-4 porsiyon sebze yemeği yemeğe özen gösteriniz ![]() ![]() Kuru baklagiller , bulgur , yarma , buğday , kepekli – çavdar- yulaf ekmeği gibi posadan zengin yiyecekleri tercih ediniz ![]() Günde 8-10 bardak (1,5-2 l ) su tüketiniz ![]() Diğer taraftan: Muz , kabuğu soyulmuş elma , şeftali , havuç kabızlığı artırdığından daha az ve seyrek olarak yiyiniz ![]() Patates , şehriye , makarna ,pirinç , beyaz ekmek , beyaz un gibi saflaştırılarak kepeği ayrılmış yiyecekler kabızlığa yol açar ![]() ![]() Dietle alınan yağın az olması , yeterince sıvı tüketilmemesi , dengesiz beslenme ve yemek saatlerinin düzensizliği kabızlık şikayetini artırır ![]() Hareket azlığı da kabızlığı artırır ![]() ![]() Kahvaltı: 1 çay bardağı taze sıkılmış meyve suyu 2 kibrit kutusu beyaz peynir/dil peyniri* 1 tatlı kaşığı pekmez / bal / reçel 5 adet zeytin veya 1 tatlı kaşığı tereyağ(haftada 1 kez) Domates, salatalık 2 ince dilim ekmek (kepekli) Kuşluk: 1 porsiyon meyva Öğle: 1 porsiyon etli kuru fasulye 1 porsiyon bulgur pilavı 1 kase yoğurt Salata İkindi: 1 su bardağı süt 1 porsiyon meyva veya 1 ince dilim kek Akşam: 1 porsiyon çorba 2-3 köfte kadar et / tavuk /balık 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği veya salata 1 ince dilim ekmek** |
![]() |
![]() |
|