![]() |
Besinlerin Tazeliği Sağlığa Etkisi Nedir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besinlerin Tazeliği Sağlığa Etkisi NedirBesinlerin tazeliği sağlığa etkisi nedir Besinler vucudumuzda en etkili kriterlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taze besinlerin ve temiz besinlerin seçimi ve besinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bazı kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık ve temizlik açısından önemlidir ![]() ![]() • Hastalık yapabilecek şüpheli besinler özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir ![]() • Sağlam zedelenmemiş bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır ![]() • Besinlerin hazırlanma saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir ![]() • Zehirli mantarları gözle ayırt etmek mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında mantar tüketilmemelidir ![]() • Hazırlama saklama ve servis sırasında kullanılan araç gereçlerde mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir ![]() • Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir ![]() • Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa taze sebzeler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir ![]() • Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden başka zehirli maddelerle karışması veya kirlenmesi önlenmelidir ![]() öldürücü ilaçlardan sakınmalıdır ![]() örneğin depo olarak kullanılan ayrı oda veya kilerlerde etiketlenmiş olarak saklanmalıdır ![]() • Çiğ yenecek sebze ve meyveler pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk balık parça etler ve yumurta iyice yıkanmalıdır ![]() • Sebze ve meyveler toz topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir müddet su dolu bir kapta bekletildikten sonra bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır ![]() • Besinlerin hazırlanması saklanması pişirilmesi servis için sıcak tutulması yeniden ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını önleyecek yeterlilikte olmalıdır ![]() • Et tavuk balık süt yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 16-490C arasındaki en tehlikeli bölgede asla bırakılmamalıdır ![]() • Besinler oda sıcaklığında bütün gece boyunca bırakılmamalıdır ![]() • Toz ve haşerelerden korumak için üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır ![]() • Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır ![]() yemekler oda sıcaklığında kendi kendine soğutulmaya bırakılmamalıdır ![]() • Çabuk bozulan et tavuk balık süt yumurta gibi besinlerin dükkanlarda güneşten uzak ve buzdolabında saklanmaları gerekir ![]() bekletilmeden hemen buzdolabına konulmalıdır ![]() • Dondurulmuş besinler buzdolabının alt raflarında bekletilerek çözdürülmelidir ![]() Çözülme işi oda sıcaklığında radyatör üzerinde ve altında hafif ateşte veya güneşli yerde yapılmamalıdır ![]() • Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir ![]() • Etler birer yemeklik miktarlarda yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır ![]() • Kırık çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır ![]() • Kıyma ve organ etleri uzun süre saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir ![]() • Süt ve sütlü besinler krema deniz ürünleri soğuk etler ordövrler kanepeler sosis salam yumurta ve yumurtalı besinler kremalı pasta ve tatlılar kıyma kullanılmış besinler sandviçler devamlı olarak buzdolabında (+50C nin altında) saklanmalıdır ![]() • Ekmek çörek kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini artırır ![]() • Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır ![]() • Tarhananın besleyici değeri yüksektir ![]() havuç eklenmesi değerini daha da artırır ![]() süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin B2 vitamin B6 ve folik asit değerleri azalır ![]() • Yumurta süt yoğurt peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri sadece un yağ şeker kullanılarak yapılanlardan daha fazladır ![]() kullanılması besleyici değerini daha da artırır ![]() • Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse veya fırında yüksek sıcaklıkta pişirilirse protein değeri azalır ![]() sütleri kullanın ![]() • Kuru fasulye nohut mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve böylelikle protein değeri artar ![]() • Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte uzun süre pişirilirse besleyici değeri azalır ![]() • Sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir bekletilirse A ve C vitamini değeri azalır ![]() • Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin ve mineralleri azalır ![]() • Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri azalır ![]() ![]() • Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa sağlığa zararlı duruma gelir ![]() • Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalır ![]() süzülür süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur ![]() • Ambalajlanmış ürünlerde özellikle son kullanma tarihlerine dikkat ediniz ![]() kullanma tarihi geçmiş ürünleri satın almayınız ![]() • Üzerinde etiketi olmayan ambalajı bozulmuş ve kapağı bombeleşmiş olan konserveler sağlık için son derece zararlıdır ![]() • Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz |
![]() |
![]() |
|