|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hüznün, kestanenin, lezzet, meyvesi, yolculuğu |
![]() |
Hüznün Meyvesi Kestanenin Lezzet Yolculuğu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hüznün Meyvesi Kestanenin Lezzet YolculuğuHüznün meyvesi kestanenin lezzet yolculuğu Yetiştiği mevsim dolayısıyla "hüznün meyvesi" olarak bilinen, halk arasında "dağların ekmeği' olarak da adlandırılan kestane, kebap, şeker ve çikolataya işlendiği lezzet yolculuğunda uzun bir yol katediyor ![]() Dünya kestane üretiminin yüzde 10'undan fazlasını gerçekleştiren Türkiye'de yılda ortalama 70 bin ton kestane üretiliyor ![]() Türkiye'de kestane üretim alanları Doğu Karadeniz'den başlayıp Marmara ve Ege kıyılarından Antalya'ya kadar uzanıyor ![]() ![]() Üretimdeki azlığa rağmen Türkiye, özellikle işlenmiş ürünleriyle yurt dışı pazarda birçok ülkeyle rekabet ediyor ![]() ![]() Genellikle eylül ayı ortalarından başlayıp ekim ayı sonlarına kadar devam eden kestane hasadı, ömürleri bin yıla kadar uzanan ağaçlarının silkelenmesi veya uzun sırıkların dallara kırmayacak şekilde hafifçe vurulmasıyla yapılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Fabrikalara ulaştığında boylarına ayrılan kestane, depolara alınıyor ![]() ![]() ![]() Haşlanmış kestaneler, şeker şurubunda pişirildikten sonra bir süre dinlendirilip kestane şekerine dönüşünce paketlenip tüketiciye sunuluyor ![]() ![]() Basınç altında haşlandıktan sonra yapılan kestane hamuru, içine fıstık gibi ürünlerin katılmasından sonra çikolatayla kaplanıp paketlenerek tüketiciye sunuluyor ![]() Bunların yanı sıra kestane ezmesinden yapılan karyoka ve soğuk kış gecelerinin vazgeçilmesi olan "kebap" şeklinde de tüketilen kestane, lezzeti kadar sağlık açısından da öne çıkıyor ![]() Piyasada çiğ olarak 3 ile 7 lira arasında satılan kestanenin kilosu, zorlu yolculuğundan sonra şeker, kebap ve çikolata kaplı haliyle sahip olduğu lezzetle 40 liraya kadar ulaşıyor ![]() Ormanlık alanlardan köylüler tarafından toplanan kestane, özel olarak yetiştiriciliği yapılmadığı, ilaç gibi kimyasallar kullanılmadığı için tamamen organik bir ürün olarak kabul ediliyor ![]() Potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, demir, tiamin, riboflavin, niacin gibi vitamin ve minerallerce zengin kestane, sahip olduğu karbonhidrat ve proteinle iyi bir enerji kaynağı olarak tüketilebiliyor ![]() Kestanenin doku yapısını oluşturan lifler, bağırsak hareketini düzenliyor, bağırsak florasının gelişmesinde önemli rol oynuyor ![]() ![]() Çok düşük miktarlarda yağ ihtivâ eden kestane, kalp ve damar hastalıklar ının önlenmesinde de önemli rol üstleniyor ![]() ![]() İhtivâ ettiği potasyum sayesinde sinir sistemi ve kalp kaslarının çalışması üzerinde etkili olduğu belirtilen kestane, fosfor ve kalsiyum varlığıyla kemik ve diş oluşumuna katkıda bulunuyor ![]() Kaynak: netgazete |
![]() |
![]() |
|