Kabaklı Tart Tarifi Tatlı Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kabaklı Tart Tarifi Tatlı Tarifi![]() KABAKLI TART Malzemeler; Tart hamuru için; # 2 su bardağı un # 125 gr tereyağı, oda sıcaklığında yumuşamış # 3 yemek kaşığı yoğurt # 1 paket kabartma tozu # Tuz # 1 yumurta Harcı için; # 1 büyük kabak # 3-4 sap pırasa # 1 orta boy domates veya 4-5 tane kiraz domates # 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri # 1 paket krema # 3-4 diş sarımsak # 1/2 çay bardağı zeytinyağı # Dereotu # Tuz # Karabiber Hazırlanışı; 1 Hamur malzemelerini yoğurun Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz Hamuru toparlamak için elinize biraz un serpip hamuru toparlayın![]() 2 Bu hamurdan 6 küçük tart ve 20cmlik kelepçeli kalıpta bir büyük tart çıktı![]() 3 Kalıpları yumuşamış tereyağıyla yağlayın![]() 4 Hamurdan cevizden biraz büyük 6 parça alıp merdaneyle biraz açtım Tereyağıyla yağlanmış tart kalıplarıma hamuru güzelce yerleştirdim Kenarlarındaki dilimlere iyice oturmasını sağladım Eğer isterseniz siz 25 cmlik bir kalıba bütün hamuru döşeyebilirsiniz Kalan hamuru da 20 cmlik kelepçeli kalıbıma kenarlarını 3 cm yükselterek döşedim![]() Harç; 5 Kabakları ve pırasaları ayrı bir şekilde ince halkalar halinde doğrayın Domatesleri kabuklarını soyduktan sonra halka halka dilimleyin![]() 6 Tavaya zeytinyağını koyup pırasaları yumuşayıncaya kadar kavurun![]() 7 Pırasaları ayrı bir yere alın![]() 8 Kabakları yumuşayıncaya kadar soteleyin![]() 9 Kalıplara döşenmiş hamurun üzerine önce biraz pırasa, üstüne kabak en üstede ince bir dilim domates yerleştirin Doğranmış dereotunu sebzelerin üzerine serpin![]() 10 Malzemeleri yerleştirdikten sonra üzerlerine tuz ve karabiber serpin![]() 11 Önce kremayı ardından da rendelenmiş kaşar peynirini dökün Peynirler kızarıncaya kadar 200 derece ısıtılmış fırında pişirin![]() 12 Piştikten sonra eğer küçük tart kalıpları kullandıysanız kenarlarını bıçakla hafifçe oynattıktan sonra rahatça çıkarabilirsiniz Sıcak olarak servis yapın![]() ![]() |
|
Kabaklı Tart Tarifi Tatlı Tarifi |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kabaklı Tart Tarifi Tatlı TarifiTATLILAR HAKKINDA Şeker tadında olan, içinde şeker bulunan yiyeceklerdir Tatlılar birkaç çeşide ayrılır Süt ve meyve ile yapılan tatlılar hafif ve hazmı kolaydır Hamurlu tatlılar una yağ, fındık, fıstık gibi yardımcı yiyeceklerin konulması ile yapılır Pişirildikten sonra üzerine şurup dökülür Diğer tatlılara nazaran hazmı daha zordur Şurupla yapılan hamur tatlılarında sıcak tatlıya sıcak şurup döküldüğü zaman tatlı hamur olacağından bunlardan biri sıcak biri soğuk veya ikiside ılık olmalıdır Hamur tatlılarında şurup orta kıvamda hazırlanmalıdır Koyu olursa tatlı şurubu emmez ve sert olur Sulu olursa tatlı fazla yumuşar Bütün tatlılar servis tabağına konduktan sonra hindistan cevizi rendesi, kıyılmış fındık, fıstık, badem ve ceviz ile süslenebilir Türk mutfağında, diğer bütün Ortadoğu ve Balkan mutfaklarında olduğu gibi, tatlının ayrı bir önemi ve ağırlığı vardır Özellikle halk arasında, tatlı, bir yiyecek olmanın çok ötesinde "sembolik" anlamlar taşır En acı günlerden en mutlu günlerimize kadar tatlının ikram edilmesinin âdet olmadığı bir anımız yok gibidir Yaslarımızı, sevinçlerimizi hep bu yiyecek türüyle ifade ederiz |
|
|
|