Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
besinlerin, saklanmasıyemek, tarifleri

Besinlerin Saklanması-Yemek Tarifleri

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Besinlerin Saklanması-Yemek Tarifleri




Besinlerin Saklanması

Kaliteli bir yemeğin sofraya konması için gerekli koşullar, kaliteli bir yiyeceğin alınması ile başlar Yiyeceğin sağlamlığı , tazeliği , doğallığı, saklanma koşullarının uygun olması ve besinin yapısına uygun olan pişirme kurallarına dikkat edilmesi, besinlerde oluşabilecek besin kayıplarını önler ve lezzeti olumlu etkiler Bu kayıplar genellikle besinin saklanma, hazırlanma ve pişirme safhalarında meydana gelmektedir En fazla kayba uğrayan besin ögeleri C, A ve B grubu vitaminler ve proteinlerdir Besinin hazırlanma ve pişirilmesinde uygulanan yanlış yöntemler , ortamın ısısı, hava ile temas (oksitlenme) ve pişirme suyunun dökülmesi besin kayıplarının nedenleridir Bu hususta dikkat edilmesi gereken bazı noktaları belirmek yararlı olur: Kutu, şişe ve ambalajla satılan bütün besinlerin son kullanım tarihine dikkat edilmeli , saklama kapları bozulanlar (paslanma, çatlama, yırtılma vb) kullanılmamalıdır Başka amaçlar için yapılmış kaplarda yiyecek saklanmamalıdır Cam, porselen ve emaye gibi kaplar uygun saklama kaplarıdır Meyve ve sebzeler taze ve sağlam olmalıdır Delikli naylon torbalar içinde buzdolabında 1-4 hafta saklanabilirse de, günlük olarak alınıp, tüketilmelidir Köklü sebzeler kökü alındıktan sonra önce yıkanmalı sonra doğranmalıdır Pişirme sırasında kaynar suya atılmalı , soğuk suda pişirilmemelidir Dondurulmuş olanlar çözülmesi beklenmeden kaynar suya atılarak pişirilmelidir Taze meyvelerin kompostosu yapılırken önce şeker eritilip, kaynatılır sonra meyve eklenir Kuru meyvelerde ise şeker, meyve piştikten sonra konmalıdır Pişirmede yeterince su konulmalı, pişirme suyu atılmamalıdır Pişirme süresi de çok uzun tutulmamalıdır Yeşil sebzelerin rengini korumak için pişirme sırasında kapak bir kez açılmalıdır Salatalar çok önceden hazırlanıp bekletilmemelidir Sirke ve limon katılacaksa servis zamanı katılmalıdır Yemekler bir öğünde tüketilebilecek kadar pişirilmeli, tekrar tekrar ısıtılmamalı, bekletilmeden yenilmelidir Satın alınan etler veteriner kontrolünden geçmiş olmalıdır Yumurtalar taze ve temiz olmalı, yıkanmadan saklanmalı, kullanım sırasında yıkanmalıdır Yumurta 12 dakikadan fazla ve hızlı ateşte pişirilmemelidir Etrafında sarı yeşil halkalar oluşursa besin değeri azalır, sindirimi zorlaşır Kuru ve taneli besinlerin içinde böcek, taş, toprak olmamalı ve küflenme olup olmadığına dikkat edilmelidir Bez torbalarda saklanmalıdır Kuru baklagiller akşamdan ıslatılmalı ve haşlama suyu dökülmemelidir Süt açık olarak alınmışsa en fazla 5 dk kaynatılmalı ve hemen soğutulmalıdır Sütlü tatlı yapılırken şeker en son eklenmelidir Tahıl ürünlerini (pirinç, un, şehriye vb) yağda kavurmak besin değerlerini azaltır Makarna ve erişte , pilav gibi az suda pişirilmeli, suyu atılmamalıdır Yağlar, serin ve karanlık yerde saklanmalı, pişirilmeleri sırasında uzun süre yüksek ısıda tutulmamalıdır Kızartmada kullanılan yağlar 2-3 defadan fazla kullanılmamalıdır Yemekler 10-60 derece arasında saklanırsa zararlı bakteriler ürer ve yemeği bozar Yemek hemen tüketilmeyecek ise 10 derecenin altında saklanmalıdır Salça mümkünse cam kavanozlarda saklanmalı, üzeri sıvı yağ ile örtülüp hava ile teması kesilmelidir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.