Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri![]() ANTEP USULÜ ZEYTİNYAĞLI DOLMA ![]() M a l z e m e l e r 25 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık), *15 adet kurutulmuş biber (dolmalık), *4-5 adet kuru soğan, *3 baş sarımsak, *2 yemek kaşığı domates salçası, *2 yemek kaşığı biber salçası, *2 su bardağı pirinç, *1, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, *1 yemek kaşığı toz şeker, *Karabiber, kırmızıbiber, y bahar, tuz,*2 limon suyu veya limon tozu (isteğe göre), *Yeteri kadar su HAZIRLANIŞI: Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk kaynatılır Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak hafif kavurulur salçaları ilave edilip iyice karıştırılır Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konur ve hafifçe kavurulur İki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir Hazırlanan bu karışım, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir Dizme işlemi düzgün ve sık şekilde yapılmalıdır (daima en alta patlıcan getirilmelidir) Üzerine biberler aynı şekilde dizilir Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir ve en üste dolma taşı konur Dolma taşının bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katılır Dolma kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk daha pişirilir ve ocaktan indirilir Dolma servise hazırdır![]() Afiyet olsun arkadaslar ![]() |
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek TarifleriYOĞURTLU YUVARLAMA MALZEMELER 500 gr pirinç300 gr yağsız çiğköftelik et1 baş kurusoğan 500 gr kemikli yada parça et1 bardak nohut 3 bardak süzülmüş yoğurt 1 yumurta 1 yemek kaş unYeteri kadar su Yağ,nane,tuz,karabiber HAZIRLANIŞI: Pirinç yıkanıp süzgeçe konur Soğan ince ince doğranır et,yıkanmış pirinç,tuz ve karabiber bir kapta karıştırılıp et makinasının 1 numaralı süzeğinde çekilir Çekildikten sonra, yuvarlanacak kıvama gelinceye kadar yoğrulur ve üzeri ıslak bir bezle örtülür Hamurdan alınan ceviz büyüklüğündeki parça elde bir 10-15 cm uzunluğunda bir çubuk haline getirilir Sonra 0 5 cm uzunluğunda minik parçalara bölünür Bu parçalar avuçların için yuvarlanıp top haline getirilir Tüm hamuru yuvarladıktan sonra kaynayan bir su tenceresinin üzerine oturtulmuş süzgeçe konarak fazla pişmeyecek şekilde haşlanır Haşlanan yuvarlamalar iyice soğutulur Diğer taraftan kemikli et nohutla pişirilir ve yuvarlamalar içine atılır Yemeğin yoğurdu ayrı bir tencerede içine yumurta ve un konarak iyice çırpıldıktan sonra pişirilir Kaynamaya yakın diğer malzeme yavaş yavaş yoğurdun içine konur Bir taşım kaynadıktan sonra ocak kapatılır Bir tavada yakılmış ve üzerine kuru nane dökülmüş yağ pişen yemeğin üzerine dökülür Yemek servise hazırdır![]() Afitet olsun arkadaslar |
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek TarifleriPatates Musakka MALZEMELER 1 su bardağı haşlanmış Amerikan Pirinci 2 adet küp doğranmış domates 250 gr kıyma1 adet kuru soğan 1 adet yumurta 1 çorba kaşığı un 1 yemek kaşığı salça Yeterince karabiber ve tuz 1 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi HAZIRLANIŞI Önce patates, soğan ve kıymayı kızgın yağda kızartın Domatesi ekledikten sonra içine yumurtayı da kırıp biraz daha kızartın Tuz, un, salça, pirinç ve karabiberini de ilave edip elde yoğurun Sonra bu karışımı fırın kabına alıp 10 dakika fırınlayın Sonra servis tabağına alıp üzerine kaşar peyniri rendeleyerek servis yapın |
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek TarifleriSebze buketi (6 kişilik) 1 orta boy soğan * 1 havuç * 10 tane yeşil fasulye * 2 orta boy patates * 1 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 su bardağı mısır * 1/2 demet dereotu * 1 su bardağı su * Tuz Önce malzemeleri hazırlayın Havucu ve patatesleri iri küp şeklinde doğrayın Fasulyeleri yıkayıp, ayıkladıktan sonra dikine kesin Soğanı dörde bölün Dereotunu çok ince kıyın Zeytinyağında soğanı ve havucu yumuşayıncaya kadar pişirin Fasulye ve patatesi ilave edin ve karıştırarak 5 dakika hızlı ateşte pişirin Mısırı ve 1 bardak suyu katıp, ağır ateşte tencerenin kapağını kapamadan 5 dakika pişirin Üzerine dereotu serperek sıcak veya soğuk servis yapın![]() |
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#5 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek TarifleriKağıtta Yaz Türlüsü (4 Kişilik) Malzemeler 3 Havuç 2 Kabak 1/2 kg İç Bezelye 200 gr Taze Fasulye 2 Dolmalık Yeşil Biber 2 Dolmalık Kırmızı Biber 3 Taze Soğan 1 Kuru Soğan 10 Kiraz Domates 1 Çay Bardağı Sıvıyağ 1 Kahve Fincanı Su 1 Çay Kaşığı Kekik Tuz, Karabiber Yemeğin Tarifi Havuçları temizleyip bir parmak kalınlığında dilimleyin Kabakları temizleyip iri küpler halinde doğrayın Bezelye tanelerini yıkayıp süzün Fasulyeleri ayıklayıp yıkayın Biberlerin çekirdekli kısımlarını çıkarıp şeritler halinde kesin Taze soğanları temizleyip doğrayın Kuru soğanı iri küpler halinde doğrayın![]() Sıvıyağı tencerede ısıtıp soğanı pembeleştirin Sırasıyla havuç, fasulye, bezelye, kabak, biber ve taze soğanları ekleyip kavurun Su, tuz, karabiber ve kiraz domatesleri ilave edin Kapağı kapalı olarak 10 dakika pişirin Suyunu çekince ateşten alın![]() Fırını 180 dereceye ayarlayın Fırın kalıbını yağlı kağıtla kaplayıp pişirdiğiniz sebzeleri kalıba alın ve kekik serpin Üzerini yağlı kağıtla kapatıp fırında sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin Kağıttan çıkarıp servis tabağına alın ve sıcak olarak servis yapın |
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#6 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek TarifleriBahçıvan sandalı MALZEMELER 1 kg patlıcan1 adet havuç 1 adet kabak 1 adet patates 2 adet sivribiber 1 kase bezelye 200 gr sotelik doğranmış tavuk etiYarım demet dereotu ve maydanoz Tuz Kekik pul biber karabiber 1 kase sarımsaklı yoğurt veya 100 gr kaşar peyniri rendesikızartmak için ay çiçek yağı 2 çorba kaşığı margarin 1 çorba kaşığı domates salçası HAZIRLANIŞI Patlıcanları alacalı soyup, tuzlu suda 20 dakika bekletin Bol suyla yıkayın Ay çiçek yağında önlü arkalı kızartın Bir tencerede 2 çorba kaşığı margarini eritin Tavuk etlerini, kızdırdığınız yağın içine atin renkleri dönene kadar soteleyin Küp küp doğranmış havuç, kabak, patates, ufak doğranmış sivri biber ve bezelyeyi ekleyin Ateşte 5 dakika soteleyin Tencerenin kapağını kapatıp, hiç su koymadan sebzeleri 10 dakika daha pişirin İçine maydanoz, dereotu, tuz, karabiber, kekik ve pulbiber koyup harmanlayın Patlıcanları tepsiye alıp, ortalarını açın ve hazırladığınız içle doldurun 1 kaşık salçayı 1 bardak suyla ezin Patlıcanların olduğu tepsiye dökün Üzerine alüminyum folyo kapatın 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin Arzuya göre sarımsaklı yoğurt veya kasar peyniri rendesi ile servis yapın![]() AFİYET OLSUN ! |
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#7 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek TarifleriPatates Dolması Malzemeler: 6 adet orta boy patates 200 gr orta yagil kiyma 1 kahve fincani pirinç 1 orta boy sogan 1 orta boy domates 1 tatli kasigi karabiber 1 su bardagi su 1 su bardagi yag Yapilisi: 1- Patatesleri yikayip kabuklarini soyun Ikiye bölüp biçak veya kasikla ortalarini oyun Kizgin yagda hafif pembelesene kadar kizartin Bir kenarda bekletin 2- Kiyma, pirinç, sogan, tuz ve karabiberi karistirin Patateslerin ortalarina doldurup üzerlerine biraz sivi yag gezdirin Üzerine domates rendesi ve bir bardak su koyup 30-35 dakika pisirin Servise sunun |
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#8 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek TarifleriPortakallı kereviz Halka kesilmiş kerevizleri tencereye yerleştirip, üzerlerine soğan ve havuçları koyun Portakal suyu, zeytinyağı ve arzu ettiğiniz miktar tuzu çırpıp, malzemenin üzerine gezdirin Şekeri ilave edip, kapağını kapatın ve kısık ateşte kerevizler yumuşayıncaya kadar 20 dakika pişirin Soğumaya bırakın Üzerine kereviz yaprağı serpip, servis yapın MALZEMELER 6 kişilik * 1 kg kereviz (halka doğranmış)* 2 adet soğan (halka doğranmış) * 1 adet havuç (halka doğranmış) * 1 çay bardağı zeytinyağı * 3 adet portakal suyu (ekşi) * 2 adet kesme şeker * 1 sap kereviz yaprağı (ince kıyılmış) |
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#9 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek TarifleriZeytinyağlı Yaprak Sarması Zeytinyağlı yaprak sarma KAÇ KİŞİLİK: 8-10 HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 dk PİŞME SÜRESİ: 30 dk Malzemeler: 500 gr asma yaprağı 2 su bardağı dolmalık pirinç 1 çay bardağı zeytinyağı 1 soğan 2 tatlı kaşığı dolmalık fıstık 2 tatlı kaşığı kuşüzümü Tuz, karabiber, nane Hazırlanışı: * Pirinci yıkayıp ılık suda ıslatın ve 30 dakika bekletin Süzüp durulayın Soğanı soyup kıyın![]() * Zeytinyağını tencereye alıp soğanı ekleyin Biraz pembeleştirip süzülmüş pirinci ilave edin 1-2 dakika kavurun Fıstık, üzüm, tuz ve baharatı ilave edip karıştırın, ocaktan alın![]() * Asma yapraklarını tuzlu kaynar suda sararıncaya kadar haşlayıp süzgece alın ![]() * Bir tepsinin içinde yaprakları tek tek açarak hazırladığınız iç malzemeden ortalarına ekleyip sigara şeklinde sarın Tencereye dizip üzerine bir tabak kapatın 2 su bardağı ılık su ilave edip ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirin Kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın * Sarmaları servis tabağına alıp üzerine 1 kaşık sızma zeytinyağı gezdirin Limon dilimleriyle süsleyip servis yapın![]() |
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#10 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri|>Zeytin YağLı MantarLı Enginar<| aLtı Ki$iLiktir ![]() ![]() Malzemeler 6 Adet enginar 2 Adet soğan 1 Adet havuç 15 Adet mantar 1 Çay kaşığı tozşeker Yarım çay bardağı zeytinyağı Yarım demet dereotu Yarım limon suyu Tuz Hazırlanışı Soğanları piyazlık doğrayıp zeytinyağında kavurun İnce kıyılmış mantar ve küp şeklinde doğranmış havuçları ilave ederek bir süre daha kavurun Tuz ve tozşeker ekleyip karıştırın Enginarları temizleyip tencereye dizin Hazırladığınız harçtan ortalarına doldurun 1 çay bardağı sıcak su ilave ederek kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin Ocaktan almadan önce limon suyunu ekleyin Enginarları servis tabağına alıp kıyılmış dereotu ile süsleyin Ilık yada soğuk olarak servis yapın Afiyet oLsun ![]() ![]() |
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#11 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek TarifleriFasulye caglayani MALZEMESİ 2 kutu ton balığı 500 gr çalı fasulyesi Yarım paket burgu makarna 8 adet haşlanmış patates 10 adet yeşil soğan 2 adet salatalık turşusu 1 su bardağı konserve mısır 1 demet maydanoz 1 demet dereotu 1 adet limonun suyu Karabiber Tuz SOSUN MALZEMESİ 1 adet limonun suyu 4 yemek kaşığı mayonez 1 çay kaşığı hardal 4 yemek kaşığı zeytinyağı TARİF Makarnayı kaynayan tuzlu suda 7 dakika haşlayıp süzün Fasulyeyi yıkayıp, kaynayan tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın Soğuması için soğuk suda bekletin Haşlanmış patatesi küp şeklinde doğrayıp bir kaba alın Makarna, yağı süzülmüş ton balığı, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, yeşil soğan ve küçük küçük doğradığınız turşuyu ekleyin Mısır, karabiber ve tuzu da ekleyip, karıştırın Hazırladığınız sosu salataya dökün Ortası delik kek kalıbına fasulyeleri yan yana dizip hazırladığınız salatayı içine dökün Fasulyelerin uç kısımlarını salatanın üstüne doğru kapatın Elinizle üstünden hafifçe bastırın Buzdolabında 2 saat bekletin Servis tabağına kalıbı ters çevirerek koyun SOSUN TARİFİ Ayrı bir kapta mayonez, limon suyu, hardal ve zeytinyağını çırpın --->: ZeYTinYagLi YemekLer frmacil sayfa 2iki --->: ZeYTinYagLi YemekLer |
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#12 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek TarifleriEnginarli kuru fasulye MALZEMESİ 2,5 su bardağı beyaz fasulye Yarım çay bardağı zeytinyağı 2 adet kuru soğan 1 adet büyük boy havuç 2 yemek kaşığı limon suyu 4-5 diş sarmısak (dövülmüş) 1 adet defne yaprağı 3 adet kesme şeker 1 yemek kaşığı tuz 1 yemek kaşığı karabiber 6 adet enginar (taze veya konserve) Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış) TARİF Geceden ıslatılan fasulyeyi süzelim Bir tencerede önce sıvıyağda ince kıyılmış soğanları, dövülmüş sarmısakları, küp doğradığımız havuçları soteleyelim Fasulyeleri katıp, 5-6 dakika kadar kavuralım Üzerini bir parmak geçecek kadar soğuk suyunu ekleyelim Tuz ve karabiber, limon suyunu, defne yapraklarını ekleyip, 50-55 dakika kadar pişmeye bırakalım Ancak yemeğimiz pişerken içine son 20 dakikadan önce limonlu suda bekleyen, kesme şeker formunda doğranmış enginarları ekleyelim Eğer enginarlarınız konserveyse yemeğin içine son 5-6 dakika öncesinde eklemeniz yeterli olacaktır Pişince içindeki defne yaprağını çıkartalım Üzerini ince kıyılmış maydanozlarla süsleyerek servise sunalım![]() |
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#13 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek TarifleriZeytinyağlı Portakallı Kereviz Malzemeler 1 Kilo kereviz 1 Adet portakalın suyu 1 Adet kesme şeker 2 Adet soğan 1 Adet havuç 1 Çay bardağı zeytinyağı Yarım demet dereotu Tuz Hazırlanışı
|
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#14 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek TarifleriZeytinyağli Dolma Içi MALZEMESİ: 3 kahve fincanı pirinç - 7 adet büyük soğan 3/4 bardak zeytinyağı -1/2 bardak su - 1 adet büyük domates - 1/2 kahve fincanı çam fıstığı 1/2 kahve fincanı siyah kuru üzüm -1/2 demet nane - 1 demet dereotu - 3/4 çorba kaşığı şeker - 1 çorba kaşığı tuz - 2 kahve kaşığı yenibahar - 2 kahve kaşığı karabiber YAPILIŞI: Ölçülere göre, bir tepsiye pirinci koyarak ayıklayın, sıcak suyu tepsiye dökün ve pirinçler içinde olduğu halde bir tarafa bırakın Su soğuyunca dökün , bir kaç defa bol su ile ovalı-yarak yıkayın ve süzerek bir tarafa koyun Diğer yandan bir tencereye zeytinyağı, küçük doğranmış soğanlar, çam fıstığı, tuz koyarak kuvvetli ateşte 20 dakika kavurun Soğanlara pirinçleri de katarak karıştırmak suretiyle 10 dakika daha kavurun Sonra aynı tencereye sıcak su, kabukları ve çekirdekleri çıkarılmış ve kıyılmış domatesleri, siyah kuru üzüm, karabiber, yenibahar, toz şeker, doğranmış naneleri ve dereotunu ilâve ederek iyice karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak 15-20 dakika pirinçler suyunu çekip irileşinceye kadar pişirin Sonra ateşten indirin, dolma için kullanın![]() |
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek Tarifleri |
|
|
#15 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyagli Yemekler-Yemek TarifleriZEYTİNYAĞLI TAZE BARBUNYA MALZEMESİ: 1500 gr taze barbunya - 4 domates - 200 gr dolmalık biber - 3 orta soğan - 5,5 bardak su - 1 bardak zeytinyağı - 1 tatlı kaşığı toz şeker - 1/2 çorba kaşığı tuz YAPILIŞI: Bir tencereye ölçülere göre zeytinyağı koyarak kızdırın ve bu yağa sapları ve çekirdekleri ayıklanmış dörde bölünmüş dolmalık biberleri koyarak 2 dakika zeytinyağında sote edin: Sonra delikli bir kepçe ile biberleri tencereden alarak bir tabağa koyun Bu yağa küçük küçük doğranmış soğanları atarak 10 dakika kavurun ve kabuk ve çekirdekleri çıkarılıp, küçük doğranmış domatesleri buna katın Sıcak su da koyun, tuz ilâve ederek yavaş yavaş kaynatın Başka bir tencerede tane halindeki barbunya fasulyalarını 10 dakika haşlayın Sonra suyunu süzerek kepçe ile alın ve diğer tencereye boşaltın İçine toz şeker, dolmalık biberleri de ilâve ederek kapağını kapatın ve bir saat pişirin Bu süre dolunca kalan iki domatesin kabuk ve çekirdeklerini çıkarın Küçük küçük doğranmış maydanozla beraber tencereye koyun Yeniden kapağını kapatarak yarım saat pişirin Sonra tencereyi ateşten indirin, soğutun Sonra tabağa alarak servis yapın![]() |
|
|
|