10-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Etler Hakkinda Genel Bilgiler-Yemek Tarifleri
Et başlıca besin kaynaklarımızdan birisidir İnsanların beslenmesi için şart olan üç ana besin Protein, Yağ ve Karbonhidrat ette mevcut olmakla birlikte asıl Protein (azotlu maddeler) açısından epey zengindir
KIRMIZI ET ÇEŞİTLERİ
100 gr yağsız et100 gr az yağlı et100 gr orta yağlı et100 gr çok yağlı et91 kalori156 kalori307 kalori425 kalori
KUZU ETİ
1 yaşından küçük koyun yavrusuna kuzu denir Hafif yağlıdır 4-9 kilo arası gelenler ve genellikle ocak-mart sonlarına kadar bulunanlar süt kuzusu, 10-15 kg arasında olan ve Mayıs-Aralık arasında bulunanlar Koyunlaşmış kuzudur Dişisi erkeği farketmez
KOYUN ETİ
Yurdumuzda 3 çeşit koyun vardır Dağlış, Karaman, Kıvırcık En makbulü Kıvırcıktır Hangi cins olursa olsun koyunun erkeği dişisinden daha makbuldur Yalnız erkeklerin burulmuş olması (erkeklik bezlerinin çıkarılmış olması) şarttır Burulmamış koçların etleri yağsız, sert ve ağır kokulu olur Burulma işleminin kuzu iken yapılması gerekir Koç halinde burulmuş hayvanların etleri sert ve lifli olur Bunu anlamak için husyelerine bakılır Kuzu iken burulan koyunların husyeleri fındık büyüklüğünde ve beyaz kalır Dişi koyunlar ise genellikle yavruladıktan sonra kesildikleri için kart olurlar Etleri sert ve zor pişer
KIVIRCIK
En makbul koyun etidir Karnabat ve Merinos diye ikiye ayrılır Karnabat'ın eti pembe ve lezzetlidir Merinos esmer, daha lezzetsiz ve hafifçe kokulu olabilir Kıvırcıkların kuyruğu kamçı gibi ince ve uzundur
DAĞLIÇ
Beyaz ve Kara Dağlıç olarak ikiye ayrılır Beyazlar makbuldur Beyaz Dağlıç'ın kuyruğu üstleri geniş, yukarıdan aşağıya doğru ortaları yarık, altlarında püsküle benzer birşey sarkmaktadır Karaların ise üst taraf daha ensiz, aşağıdaki püskül ise çok uzundur
KARAMAN
Beyaz ve Kızıl karaman olarak ikiye ayrılır Beyazın eti az çok beyaz ve kara dağlıçtan daha makbuldur Kızıl karaman en kötü koyun eti olarak kabul edilir Beyaz karamanın kuyruğunda püskülün yerinde üste kıvrılmış bir yumru bulunur Kızılın ise bu yumrunun üstünde ikinci bir yumru vardır ve büyüklüğü danalarla ölçüşebilecek derecededir
KEÇİ ETİ
Koyuna göre daha az lezzetlidir Bazı kişilerde mide ve bağırsak bozukluklarına yol açabilir Oğlak eti daha fazla tercih edilir
DANA ETİ
2 haftalıktan 14 haftalığa kadar olan sığır yavrularına dana denir Sığırdan daha az yağlı olurlar Etlerinin pembe olmas makbuldur
SIĞIR ETİ
Dana etine tercih edilir İyi sığır eti renginin canlı ve parlak olması ile tanınır Daha az yağlı olduğu için özellikle kıymalarda tercih edilir
İNEK ve ÖKÜZ ETLERİ
Trakya ve Erzurum cinsleri vardır Trakya cinsleri daha yağsız ve daha lezzetlidir Etleri pembemsi, yağları limon sarısıdır Diğerlerinin etleri esmer, yağları daha koyu sarıdır İnek etleri, öküz etlerinden daha makbuldur
MANDA ETLERİ
Dişileri tercih edilir Çünkü dişi mandalar çalıştırılmaz Etleri pembedir Sığır ile mandayı ayırmanın yolu, yağ renkleridir Mandaların yağları bembeyazdır
ET TERBİYELEME YÖNTEMLERİ
Malzemeler ;
Soğan, Süt, Zeytinyağ, Limon Suyu
Özellikle ızgara yapılacak etleri, 24 saat kadar önce, yumuşaması için süt ve zeytinyağına, güzel kokması ve tat alması için soğana yatırmak gerekir
Bu karışım istediğiniz lezzete göre ayarlanabilir Sadece Zeytinyağ kullanabileceğiniz gibi, Süt ağırlıkta olmak üzere, süt-zeytinyağ karışımına yatırabilirsiniz
Soğanlar tercihe göre yuvarlak halkalar halinde doğranabilir ya da rendelenerek, süt-zeytinyağ karışımına katılabilir
Çokca yapılan bir hata, etlere kekik ve diğer baharatın pişme öncesi konmasıdır Bu tür baharatlar pişme tamamlanmadan 5-10 dakika önce kullanılır Terbiyeye konmaz Unutmayınız
|
|
|