Tahinli Lahana Dolması-Yemek Tarifleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tahinli Lahana Dolması-Yemek TarifleriTahinli lahana dolması-Yemek Tarifleri MALZEMELER 1 adet orta boy lahana (tuzlu suda haşlanmış) 2 su bardağı pirinc 2 adet domates (küp küp ince olarak doğranmış) 2 adet yeşil biber (ince doğranmış) 1 çay bardağı zeytinyağı 1 yemek kaşığı kırmızı biber 1 tatlı kaşığı karabiber Yaırm demet maydanoz (ince doğranmış) Yaırm su bardağı tahin 1 tutam tuz Sos İçin : 1 çay bardağı tahin 1 su bardağı yoğurt 2 limon suyu 5-6 diş sarımsak (dövülmüş) 1 çay kaşığı nane 1 çay kaşığı kırmızı biber 1 tutam tuz HAZIRLANIŞI Pirinci yıkayıp süzün Domates, soğan, yeşil biber, maydanoz, tahin, zeytinyağı ve baharatları karışrırarak iyice harmanlayın Lahanaların içine azar azar iç koyarak sarın Tencereye dizin, 2 su bardağı su ilave ederek, kısık ateşte pişirin Sos malzemelerini presten geçirip lahanaların üzerine döküp 5 dk kadar tekrar kaynatın Lahana dolmanızı en az 3-4 saat dinlendirin Soğuk olarak servis yapın AFİYET OLSUN ! |
|
Tahinli Lahana Dolması-Yemek Tarifleri |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tahinli Lahana Dolması-Yemek TarifleriKüçük bir lahana 1 çay bardağı kırmızı mercimek 1 çay bardağı nohut 1 çay bardağı pirinç 3 tane orta boy kuru soğan 1 kahve fincanı tahin 1 kahve finanından eksik zeytinyaği Tuz-Karabiber-Kırmızı biber Sosu için: 1 orta boy su bardağı tahin 4 limon suyu 6-7 diş dövülmüş sarımsak Tuz Kırmızı mercimek ve pirinci yıkayarak bir tencereye koyun Pirinç diriliğini yitirene kadar mercimekle beraber haşlayıp suyunu süzün Lütfen çok öldürmeyin![]() Nohudu sıcak su ile ısladıktan sonra kaynatın O da çok yumuşamasın Süzdükten sonra Rondo da bir iki defa basarak parçalayın Diş diş tabir ettiğimiz gibi olsunSoğanları küçük küçük doğrayın ![]() Bir tepsiye soğan,mercimek,pirinç,nohut,tahin ve zeytinyağını koyarak güzelce karıştırın Yeteri kadar karabiber,kırmızı biber ve tuz ilave edin Lütfen daima tadına bakın Ben tadına bakın derken yeyin demiyorum Çay kaşığına bir parça alıp dilinizi degirseniz yeter![]() Derin bir tencerede kaynattığınız suyun içine, kök kısmını oyup çıkardığınız lahanayı , kök kısmı tencerenin dibine gelecek şekilde bırakın Su tekrar kaynamaya başlayınca lahanayı ters çevirin Yaprak yaprak ayrılacaktır![]() Her bir yaprağı saracağınız şekilde ikiye veya üçe ayırıp hazırladığınız iç ile doldurun (Ben lahana yapraklarını üçgene yakın keserim Geniş tarafı bana doğru olacak şekilde tabağın içine serer ,yeteri kadar içi geniş tarafa yayarım İki kenarı içindeki malzemenin yanlarını örtecek şekilde birbirine doğru yatırır sonra dikkatlice sivri uca doğru kıvırırım )Sarma işlemi bittikten sonra düdüklü tencereye yerleştirin Üstüne bir bardak sıcak su ilave edin Kaynamaya başladıktan sonra 6-7 dakika bekleyip tencerenin altını kapatın Normal tencerede pişirecek olursanız muhakkak sardığınız lahanaların üzerine bir tabağı ters cevirerek koyun ki kaynarken sardığınız dolmalar açılmasın![]() Yemeğinizi ocağa koyunca hemen sosunu hazırlayın Tahini bir kaseye boşaltıp içine sarımsağı ekleyin Kaşığı elinize alıp bir yandan tahini karıştırıp bir yandan limon suyunu üstüne yavaş yavaş dökün Aman tahini küstürmeyin Su ilavesiyle tahini eski kıvamından biraz daha akıcı bir hale getirin Muhakkak tadına bakıp tuzunu ilave edin Nasıl güzel oldu mu?Pişip ılıyan dolmaları kenarları yüksek bir tabağa alın Üstüne sosunu dökün Maydonoz ve kırmızı biberle süsleyin Dinlendirin Buzdolabına koyun soğuduktan sonra afiyetle yeyin![]() |
|
|
|