Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kahvesi, kültürü, türk

Türk Kahvesi Türk Kahvesi Kültürü

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türk Kahvesi Türk Kahvesi Kültürü




Türk Kahvesi / Türk Kahvesi kültürü - Türk Kahvesi hakkında

TÜRK KAHVESİ





kahvenin köpüğü

Türk Kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür
Kahvenin kökeni araştırmacılar tarafından 14 yy başlarında Güney habesiştandan tüm dünyaya yayıldığı şeklinde belirtilmiştir Bunun kaynağı da etimolojik olarak kahve ile yakın benzerlik gösteren Güney Habeşistan'daki Kaffa yöresi gösterilmektedir
Önceleri arap yarımadası'nda kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecek, bu yepyeni hazırlama ve pişirme metoduyla gerçek kahve lezzetine ve eşsiz aromasına kavuşmuştur Kahve ile Türkler sayesinde tanışan Avrupa; uzun yıllar kahveyi, Türk kahvesi olarak bu yöntemle hazırlayıp tüketmiştir
brezilya ve orta amerika menşeili, arabica türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve tercihen kömür ateşinde ağır ağır, titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülür Bir cezve yardımıyla su ve isteğe göre şeker ilave edilerek pişirilir, bir fincan kahveye iki çay kaşığı kahve atılır Küçük fincanlarla servis yapılır İçilmeden önce telvesinin dibe çökmesi için kısa bir süre beklenir Su, sanıldığı gibi kahvenin sonunda değil; kahveyi içmeden evvel içilmektedir






Bol köpüklü Türk Kahvesi


Alıntı Yaparak Cevapla

Türk Kahvesi Türk Kahvesi Kültürü

Eski 10-14-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türk Kahvesi Türk Kahvesi Kültürü




Tarihi

1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İSTANBULA getirdi Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı İlk olarak TAHTAKALEde açılan ve tüm şehre hızla yayılan kahvehaneler sayesinde halk kahveyle tanıştı Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurdu
Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu Kısa sürede, gerek İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti ve ünü önceAVRUPA'yı oradan da tüm dünyayı sardı





Türk kahvesi yapımında kullanılan BAKIR CEZVE


Alıntı Yaparak Cevapla

Türk Kahvesi Türk Kahvesi Kültürü

Eski 10-14-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türk Kahvesi Türk Kahvesi Kültürü




TÜRK KAHVESİ
HAZIRLANIŞI

[*]Köpük, kahve ve telveden oluşur [*]Yumuşak ve kadifemsi köpüğü sayesinde damakta en uzun süre tadını devam ettiren kahve türüdür [*]Birkaç dakika şekli bozulmadan kalabilen bu leziz köpüğü sayesinde, uzun süre sıcak kalabilir [*]İnce kenarlı fincanda sunulduğu için, diğer kahve türlerine göre daha yavaş soğur ve böylece daha uzun süren bir kahve keyfi sunar [*]Yoğun şurupsu kıvamı ile ağızdaki lezzet tomurcuklarını aşırı uyararak hafızada yer eder [*]Diğer kahve türlerine göre, daha kıvamlı, yumuşak ve aromatiktir [*]Kendine özgü enfes kokusu ve özel köpüğü ile diğer kahvelerden kolaylıkla ayırt edilebilir [*]Kahve tutkunları tarafından, kaynatılarak içilebilen tek kahve olarak kabul edilir [*]Kahve Falı ile geleceği anlatmak için kullanılan tek kahve türüdür [*]Eşsizdir çünkü kahvesi fincanın içindedir ancak telve olarak dibe çöktüğünden filtre edilmesine ve süzülmesine gerek kalmaz [*]Hazırlanırken şeker ilave edildiğinden diğer kahvelerde olduğu gibi sonradan tatlandırmaya gerek yoktur [*]Sağlıklıdır çünkü fincanın dibinde biriken telvesi içilmez [*]Sıklıkla içildiği halde, miktar olarak fazla olmadığından şişkinlik yapmaz [*]Diğer kahve türlerine göre, bir içimde daha az kafein içerir [*]Pişirilirken, şekeri tercihe göre ilave edildiğinden içime hazır halde sunulan tek kahve türüdür [*]Kahveden önce su içilerek, ağızda bulunan önceki tatlar arındırılarak kahve tadının eşsiz bir şekilde tatılması sağlanır [*]Türk toplum hayatına da etki eden kahve, dostluğun simgesi haline gelmiş ve "kız isteme" merasimlerinin bir süjesi olmuştur

_______________________________________

Nefis bir Türk Kahvesi hazırlamak için sadece 2 dakika yeterlidir
İçilen su ağzı kahve lezzetine hazırlar

Toplu tüketimde, orta şekerli sunulması daha pratiktir


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.