Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balığı, oruç, tutanlar, tüketmeli

Oruç Tutanlar Balığı Nasıl Tüketmeli?

Eski 09-03-2009   #1
yesimciwciw
Varsayılan

Oruç Tutanlar Balığı Nasıl Tüketmeli?




ORUÇ TUTANLAR BALIĞI NASIL TÜKETMELİ?
Yeni avlanma sezonu başlayan balığın, oruç tutanlar için sindirimi kolay ve protein değeri yüksek olması açısından özellikle yaşlılar için önemli besin değeri taşıdığı belirtilirken şu şekilde yenmesi önerildi:



Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof Dr İbrahim Cengizler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, avlanma sezonu 1 Eylül itibariyle başlayan balığın A ve D vitamini bakımından protein kaynağı olduğunu söyledi
Avlanma sezon başlangıcının ramazana denk gelmesinin, bu besin kaynağının sindiriminin kolay olması ve uzun süre tokluk hissi vermesi bakımından şans olduğunu belirten Cengizler, balığın kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere doktorlar tarafından tavsiye edildiğini hatırlattı
Haftada en az 2 öğün balık tüketilmesinde yarar olduğunu anlatan Cengizler, şöyle konuştu:
''Vücut tüm gün aç kaldığı ve ağır yağlı yiyecekler sindirim sistemini baskı altına aldığı için balık her yaş grubunca bu dönemde rahatlıkla tüketilebilir Balık çorbası çok yararlı olmasına karşın ülke genelinde çok yaygın değil Oruç tutan vatandaşlar için balık çorbasını özellikle öneriyoruz Ana menüde ise iftarda kızartması, sahurda ise ızgara ve fırın buğulaması iyi gider Ancak yine de balığı satın alırken balıkçı esnafının yağ oranına bağlı pişirme önerisi dikkate alınmalı''
Cengizler, Türkiye'de, iç sular ve çiftliklerinde yılda ortalama 700 bin ton civarında üretimi yapılan balık tüketiminin her geçen gün arttığını bildirdi
-TAKVİME GÖRE LEVREK, PALAMUT-
Balığın avlanma zamanı, beslenme, yumurtlama ve su sıcaklığı ile tuz oranını dikkate alarak uzmanlar tarafından hazırlanan takvime göre tüketilmesinde yarar olduğunu anlatan Cengizler, ''Bu takvime göre, levrek, çinekop, palamut, sardalya, barbunya, mercan yavrusu ve lüfer ramazan süresince rahatlıkla tüketilebilir'' diye konuştu
-4 KİŞİLİK AİLENİN BALIK TÜKETİM MALİYETİ-
Mersin Balıkçılar Pazarı Derneği Başkanı Faruk Bolat da yeni sezonda sardalya bolluğu olduğunu söyledi
Balığın kilosunun 15 ve 30 lira arasında değiştiğini belirten Bolat, ''Sarı kanat 3, sardalya l5 liradan tezgahta alıcı buluyor Yani 4 kişilik bir aile sardalya tercih ederse ekmeği ve salatasıyla birlikte iftar maliyetini 4-5 lira gibi bir rakama getirebilir Maliyet fiyatı düşük diğer balıklarda en fazla 10 liraya kadar çıkar'' dedi
Bu arada, Mersin balık pazarında, eylül ayında tüketilebilecek en iyi ve lezzetli balıklar arasında yer alan Levrek 7, çinekop 6, orfoz 30, sardalya 1,5, turna 7, istavrit 4, çipura ve levrek 7 liradan satılıyor Palamutun tanesi ise 3 liradan alıcı buluyor

__________________





Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.