![]() |
Ankara Yöremizde Düğünler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ankara Yöremizde DüğünlerAnkara yöremizde düğünler Nişan ve Düğüne Davet (Okuntu) Eski Ankara nişan ve düğünlerinde davet (okuntu) işini herkesi iyi tanıyan okuyucu kadınlar yapardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bala Karaali köyünde ise okuntuluk olarak havlu, peşkir, mendil verildiği gözlemlenmiştir ![]() Kalecik'in Akkuzulu ve Arkbörk köylerinde ise gömlek, basma, ayakkabı gibi hediyeler verildiği görülmüştür ![]() ![]() Nişan (Takı, Şerbet İçme) Nişan, sözkesiminden sonraki 3-4 ay içerisinde yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eski Ankara'da nişan, oğlan evinin misafirlerinin toplu olarak kız evine gitmesiyle başlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Damadın giysileri usta bir terziye verilir, geceliği, içliği, gömleği para karşılığı diktirilirdi ![]() ![]() ![]() Daha sonra okuyucu, gelin evindeki hazırlıklara yardımcı olması amacıyla komşuları gelin evine çağırırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Düğün Öncesi Hazırlıklar Düğün tarihi, dünürler (hısımlar) arasında belirlendikten sonra, düğün hazırlıkları başlar ![]() ![]() ![]() Ankara ve civar köylerinde düğün yemekleri büyük farklılıklar göstermez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kutludüğün köyünde davet edilenlerin hepsine birer havlu ya da mendil hediye edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eski Ankara da ise düğün öncesi, okuııut yapan kişi şeker külahları ile mumları, bir tepsiye dizer, kolduğuna alıp okuntuya çıkardı ![]() "Darısı başınıza olsun, yahut darısı çocuklarınıza olsun, çocuğunuz yoğ ise bilinize olsun ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın da akşam kocasına "bize filancadan ağırlık geldi, ne alacaksan al da götürelim" derdi ![]() ![]() Okuntuyu çağrılan; "azımızı çoğa sayın, gücenmem, Allah hayırlı etsin düğüne mi kakdınız? değeri bu değildi amma, elimizin darlığına rast geldi" gibi sözlerle düğün yapacak evi hem kutlarlar hem de gönüllerini alırlardı ![]() ![]() "Düğüne de geliverin; zere (sakın) gelmemek itmen, biz yine adam göndeririz" gibi sözlerle karşılık verirlerdi ![]() Çeyiz Asma Çeyiz asma genillikle Pazartesi günü yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haymana Güzelce Kale köyü ve Civarında Çeyizin Odaya degil Evden eve Gerilen ipe Serildiği görülmüştür ![]() Düğün Geleneksel kültürün değerleriyle örülmüş olan yerleşme alanlarında toplumsal yaşamın en önemli olaylarından biri düğünlerdir ![]() ![]() ![]() Ankara düğünleri Oğuz Türklerinin gelenek ve göreneklerinin etkisi altında kalmış olup, günümüzde bu özellikler yavaş yavaş yitirilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca düğün simgesi olarak uzun üç çatalayak çalı bulunur, üstüne ocak demiri yerleştirilir, onun üstüne de ekmek saçı koyulurdu ![]() Düğünler önceleri bir hafta sürerken, günümüzde çeşitli sosyo-ekonomik nedenlerle üç-dört güne indirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Bayrak kaldırmada bir de "Bayrak Ekmeği" denilen bir yemek verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Ayaş Gökler köyünde ise düğün bayrağı, sancak biçiminde parlak pullarla gelin tarafından hazırlanır ![]() ![]() Hasanoğlan, Kutludüğün gibi köylerde düğünün ilk gününün (cuma) akşamı kız kınası yapılır ![]() ![]() İkinci gün düğünün en hareketli günüdür ![]() ![]() ![]() Köçekçe Saçı (Hediye gönderme): Eskiden özellikle zengin düğünlerinde köçek tutmak adetti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ankara Yöremizde Düğünler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ankara Yöremizde DüğünlerKına Gecesi Kız Kınası: Davet evinden "Kınacılar" adı verilen kadınlardan oluşan grup, bir davulcu eşliğinde kız evine giderler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıra kına yakmaya geldiğinde odanın ortasında üst üste konmuş yastıklardan bir taht kurulur, gelinin yüzü bürüncekle örtülür ve iki genç kız gelinin iki elinden tutarak onu yüzü kıbleye dönük olarak oturtur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kına yakılmadan önce, ellere ve ayaklara düzenli şekiller oluşturacak biçimde ipler bağlanır ![]() ![]() ![]() ![]() Kına yakılmış eller ve ayaklar önce yünle, daha sonra bezlerle bileklerden sarılarak bağlanır ![]() ![]() ![]() Kına gecesinde sesi güzel olan kız veya kadınlardan birisi tarafından kına yakılırken, hasret ve ayrılığı anlatan, aşağıda bir kaç örneği verilen, türküler, söylenir ![]() Atladım çıktım eşiği Sofrada kaldı kaşığı Yarenim gınan kutlu olsun Bunda dirliğin datlı olsun Ekinimi soktum astara Elimi kesti testere Yarenim gınan kutlu olsun Bunda dirliğin datlı olsun Dağdan keserler ardıcı Hani bu kızın sağdıcı Yarenim gınan kutlu olsun Bunda dirliğin datlı olsun Dağdan keserler cevizi Hani bu kızın çeyizi Yarenim gınan kutlu olsun Bunda dirliğin datlı olsun Ankara'nın elvan elvan oyası Bakamadım yüzüne karnım doyası Aman allı gelin, nice oldu Aman ayrılmamız güç oldu Bir başka kına yakma türküsü Altın tas içinde gınam ezilir Gümüş tarağınan örgüm çizilir Aş gel garip anam aş gel ben varamam Eller anam didikçe ben duramam Bir orak verin tarla biçeyim Biçeyim anama babama yollar açayım Anadan babadan vazgeç diyorlar nasıl geçeyim Aş gel garip anam aş gel ben varamam Eller anam didikçe ben duramam Anamın bacası yüceden tüter El kadar ekmeği bana yeter İllerin gapısı gahir gapısı Anamın gapısı altın gapısı Aş gel garip anam aş gel ben varamam Eller anam didikçe ben duramam İllerin devesi çölden geç gelir İller ana dedikçe bana güç gelir Aş gel garip anam aş gel ben varamam Eller anam didikçe ben duramam Gurbetlik, gurbetlik zalim gurbetlik Gayanın başında öter bir keklik Sana yakın emme bana gurbetlik Aş gel garip anam aş gel ben varamam Eller anam didikçe ben duramam Ötme horozum ötme, sabah geç olur Gurbete giden gızlara gurbet güç olur Aş gel garip anam aş gel ben varamam Eller anam didikçe ben duramam Evlerinin önünde bir büyük gaya Çıkarlar bakarlar da gökteki aya Gendin gelemezsen babamı yolla Aş gel garip anam aş gel ben varamam Eller anam didikçe ben duramam Davulcular çala çala geldiler Büyük gapıdan içeri girdiler Anamın babamın sevgilisini aldılar Aş gel garip anam aş gel ben varamam Ellerin anam dedikçe ben duramam Kına gecesinde kadınlar def eşliğinde çeşitli oyunlar oynayarak eğlenirler ![]() ![]() ![]() Elmadağ ve köylerinde kına türküleri söylemeye "gelin öğme" denir ![]() ![]() Esvab yuduğum akdaylar Sırtımı verdiğim ağaçlar Yiyip içtiğim kardaşlar Yarenim kınan kutlu olsun hey ![]() ![]() ![]() Orda dillerin tatlı olsun ey ![]() ![]() ![]() ![]() Ben amansız değilem tutturam, tutturam Arkasından abasını sattıram, sattıram Hayatsız evlere hayat yaptıram, yaptıram Burnu karanfilli gelin ağlama, ağlama Ellerin yanında halin söyleme, söyleme Polatlı Toydemir, Tatlı Kuyu, Sakarya, Karakuyu Karım ve Romanya göçmenlerinin yoğun olduğu) köylerindeki araştırmalarımızda, kına gününde, genç kızların "Horoz Telleme" denilen bir tür geleneği sürdürmekte oldukları gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Polatlı ve yöresinde söylenen bir kına havası da şöyledir: Dağdan keserler fındığı nenni, nenni Hani bu kızın sandığı nenni, nenni Sandıksız kız gelin mi olur nenni, nenni Olsa bile ağlar kalır nenni, nenni Dağdan keserler fındığı fıstığı nenni, nenni Hani bu kızın yorganı yastığı nenni, nenni Yastıksız kız gelin mi olur nenni, nenni Olsa bile ağlar kalır nenni, nenni Dağdan keserler urganı nenni, nenni Hani bu kızın yorganı nenni, nenni Yorgansız kız gelin mi olur nenni, nenni Olsa bile ağlar nenni, nenni Dağdan indirin cevizi nenni, nenni Hani bu kızın çeyizi nenni, nenni Çeyizsiz kız gelin mi olur nenni, nenni Olsa bile ağlar kalır nenni, nenni Kızın gelin gideceği yer gurbet ise, kına havasının şekli de değişir ![]() Yol üstünde budana Selam söylen babama Bir çok kızı var gibi Beni verdi yabana Ah annam beni niye verdin yabana Ah vereydin köy içinde çobana Yol üstünde bilişler Baban geldi demişler Kızın geliri oldu demişler Ah garip anam beni niye verdin yabana Ah anam beni niye verdin yabana Ah vereydin köy içinde çobana Evimizin önü küllük Aşırdılar tünnük tünnük Ben gideyim edin dirlik Anam garip anam Ben derdimi kime yanam Gözleme saldım saca Ne tütmen garip baca İşte ben gidiyom Otur karı koca Ah anam beni niye verdin yabana Ah vereydin köy içinde çobana Ey anam yokmuydu Yakında oğlan yokmuydu Gurbet bana hakmıydı Ey dostlar orda anam yok benim Ah anam beni niye verdin yabana Ah vereydin köy içinde çobana Çubuk yöresinden derlenmiş bir gelin ağlatma havası da şöyledir: Çam başına çıktım çıram yanmadı annem oy Etrafına baktım kimsem kalmadı annem oy Ağlama derler nasıl ağlamayım Gurbet elde kaldım nasıl durayım annem oy Ellerin bacası inceden tüter annem oy Annemin bacası yüceden tüter annem oy Ağlama derler nasıl ağlamayım Gurbet elde kaldım nasıl durayım annem oy |
![]() |
![]() |
|