![]() |
Düzcenin Tarihi Coğrafi Yapısı Ve Eğitimi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Düzcenin Tarihi Coğrafi Yapısı Ve EğitimiDüzcenin Tarihi Coğrafi Yapısı ve Eğitimi Düzcenin Tarihi Coğrafi Yapısı ve Eğitimi Düzcenin Tarihi Düzce'nin tarihi 14 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roma devrinde şehir Latin kültürünün tesiri altında kaldı, adıda ' Prusias ad Hypium' olarak değişti ![]() ![]() Osman Gazi'nin komutanlarından Konuralp Bey, Düzce ve çevresini Osmanlı topraklarına katma emrini aldı ![]() Düzce'nin ilk yöneticileri Konuralp Bey, Sungur Bey, Şemsi ve Gündüz Alp'tir 14 ![]() ![]() ![]() 16 ![]() ![]() Düzce; Osmanlı İmparatorluğu döneminde donanmanın kereste gereksinimini karşılamada önemli bir rol oynamıştır ![]() 18 ![]() ![]() ![]() Düzce'nin ilk yöneticileri Konuralp Bey, Sungur Bey, Şemsi ve Gündüz Alp'tir 14 ![]() ![]() ![]() ![]() 16 ![]() ![]() ![]() Düzce; Osmanlı İmparatorluğu döneminde donanmanın kereste gereksinimini karşılamada önemli bir rol oynamıştır ![]() ![]() 18 ![]() ![]() ![]() ![]() Abdüllaziz ve Abdülmecit döneminde, Kafkasya'dan, Doğu Karadeniz'den, Doğu Anadolu'dan ve Rumeli'den gelen göçmenler Düzce'nin nüfusunun artmasında ve şehrin büyümesinde önemli rol oynamışlardır ![]() ![]() ![]() Düzce'nin arzetmeye başladığı ticari önem karşısında Rum ve Ermenilerinde şehre yerleşmesiyle birlikte renkli bir sosyal yapı ortaya çıkmıştır ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 1869 yılına kadar Düzce nahiye olarak Göynük'e bağlıydı ![]() ![]() Düzce'de yaşayan Abhazların ileri gelenlerinden Elbuz Bey ailesinden Behice Hanım saraya giderek 2 ![]() ![]() 1915 yılında hükümetin emriyle Düzce'deki Ermeni Mahallesi (İcadiye Mahallesi) boşaltıldı ![]() 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasıyla Fransız askerleri komşu kazalara kadar çıkartma yaptılar ![]() ![]() Milli Mücadele döneminde Düzce'de haraketli askeri ve siyasi gelişmeler yaşandı ![]() Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Düzce ilçesi Bolu vilayetine bağlandı ![]() ![]() Cumhuriyet dönemi boyunca, Düzce sanayi ve ticari alanda sürekli bir gelişme ve büyüme yaşadı ![]() ![]() ![]() Düzce 1944 Düzce Depremi, 1957 Abant Depremi, 1967 Adapazarı Depremi ve 17 Ağustos Körfez Depremlerinden büyük ölçüde etkilenmiştir ![]() ![]() Deprem yaralarının daha kolay ve hızlı sarılabilmesi amacıyla Bakanlar Kurulu kararınca Düzce “Türkiye’nin 81 ![]() ![]() Düzcenin Coğrafi Yapısı Düzce il merkezi 39051 dakika kuzey enlemi ile 31008 dakika Doğu boylamında yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yollara göre doğu-batı yönünde uzanan D-100 karayolu ile TEM otobanı üzerinde yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düzce'nin kuzeyinde Akçakoca, kuzeydoğusunda Yığılca, kuzeybatısında Çilimli ve Cumayeri, batısında Gümüşova ile güneydoğusunda Gölyaka ilçeleri yer alır ![]() Yer Şekilleri Karadeniz Bölgesinin yer şekillerinin özelliklerini yansıtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dağların, I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dağların yükseltisi doğudan batıya ve iç kısımdan Karadeniz kıyısına doğru azalmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Dağların kıyıdan iç kısımlara doğru yükseltisinin artması, kıyı ile iç kısımlar arasında yıl içinde sıcaklık farklarının fazla olmamasına ve yağış miktarının da buralarda yeterli olmasına etkisi olur ![]() İç kısımda yer alan Düzce ovası dört tarafı dağlarla çevrilidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düzce ovasının kabaca güneybatı tarafında Efteni Gölü yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer gölleri; Kaynaşlı ilçe sınırları içinde çok küçük göllerdir ![]() ![]() En önemli akarsuyu Melen çayıdır ![]() ![]() ![]() Akçakoca Melenağzı köyünden denize dökülür ![]() ![]() ![]() Diğer akarsuları dere şeklindedir ve sık bir ağ oluştururlar ![]() ![]() ![]() Bu akarsulardan önemli olanlar; Deredibi, Değirmendere ve Küpler dereleridir ![]() Akçakoca sınırlarında Gümüşova'da Handere ve Kuzderelerin birleşmesi ile Delice suyu oluşur ![]() ![]() İklim Karadeniz Bölgesinin sınırları içinde kaldığından genel özellikleri ile Karadeniz ikliminin etkileri görülür ![]() ![]() İklimi çeşitli etkenlerin sonucunda şekillenir ![]() Enlemin etkisinden dolayı sıcaklık güneyde yer alan illere göre düşük olur ![]() ![]() ![]() Hava kütleleri ve basınç merkezlerinin etkileri görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıyıya paralel uzanan dağların alçaldığı yerlerde delk"in etkisinden dolayı rüzgar yön kazanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aylara Göre Hakim Rüzgar Yönleri Mayıs: Kuzeybatı / Karayel Nisan-Haziran-Eylül-Kasım: Kuzeydoğu / Poyraz Ocak-Mart-Ekim-Aralık: Güneydoğu / Lodos Şubat: Güneydoğu Bu etkenler sonucu oluşan iklim özellikleri şu şekilde tanımlanır ve özellik kazanır ![]() ![]() ![]() Toprak Düzce ovasının hemen tümünde I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Düzcenin Tarihi Coğrafi Yapısı Ve Eğitimi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Düzcenin Tarihi Coğrafi Yapısı Ve EğitimiDüzce kent yerleşiminin üzerinde bulunduğu alüvyal topraklar çevresinde kolivyal ve kalkersiz kahverengi orman toprakları yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yöredeki çukur alanlarda oluşan, eğimi az, derin alüvyal topraklardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitki Örtüsü ve Yaban Yaşam Karadeniz bitki örtüsü zenginliğini kent çevresindeki doğala yakın alanlarda gözlemek mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() Verimli tarım topraklarının yer aldığı bir çöküntü ovası olarak ekolojisine uygun her tür tarım yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düzce ve çevresinde av hayvanlarının pek çoğu yaşam ortamı bulmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük MelenAkarsular ve Göller Büyük Melen: Efteni Gölü'nün kuzeybatısından çıkan akarsu, gölün sularını Karadeniz'e boşaltır ![]() ![]() Küçük Melen: Baba Dağı eteklerinden doğup, Yığılca ilçesinin eteklerinden geçerek sularını Hasanlar Barajına döker ![]() ![]() ![]() Aksu: Düzce'nin güneyindeki dağlardan çıkar, belirli bir kaynağı yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Asar Suyu: Bolu Dağları'nın kuzey batısından doğar, yan dereler ve küçük kaynaklarla beslenerek Düzce İli'nin güneyinden geçer, Küçük Melen'e karışıp Efteni Gölü'ne dökülür ![]() ![]() ![]() Uğur Suyu: Keremali Dağları'nda doğar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efteni Gölü: Düzce'nin 14 km güneybatısında Hamamüstü Köyü çevresindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasanlar Barajı: Düzce Ovası'nı sulamak amacıyla Küçük Melen suyu üzerinde kurulmuştur ![]() ![]() ![]() Yeraltı Zenginlikleri Düzce dolaylarında linyit rezervleri saptanmıştır ![]() ![]() Ormanlar Ülkemizin ve hatta dünyanın en güzel ormanları Bolu Dağları üzerinde bulunmaktadır ![]() ![]() Düzce’nin %47 ![]() Gümüşova’nın %56 ![]() Gölyaka’nın % 65 ![]() Çilimli’nin %17 ![]() Cumayeri’nin %43 ![]() ![]() Bölgede bulunan ormanların sorunları, köylünün sosyo-ekonomik yapısından kaynaklanan yerleşim ve tarım için yapılan açmalar ile kaçak orman ürünleri ticareti, böcek zararlıları ve dikkatsizlik sonucu çıkan yangınlar oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() Bölgemiz ormanlarında özellikle karaçam, sarıçam, köknar, kayın, meşe ve diğer yapraklılar şeklinde orman ağaçları bulunmaktadır ![]() ![]() Samandere Şelalesi tabiat anıtı olağanüstü güzellikleri, insanı ürperten seve düşüşü ile mutlaka koruması gereken bir doğa harikasıdır ![]() Efteni Gölü yaban hayatı koruma alanı olarak tescil edilmiş yaklaşık 150 civarında kuş türünü barındıran önemli bir sulak alandır ![]() Gölyaka İlçesi’nde orman içi dinlenme yeri olarak tescil edilen, çevresi düzenlenen Güzeldere Şelalesi mutlaka görülmesi gereken tabiat harikalarındandır ![]() ![]() Düzcede Eğitim Düzce'de 9 Anaokulu, 204 İlköğretim Okulu ve 31 Ortaöğretim Okulunda eğitim-öğretim yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düzce'de 9 Anaokulu, 204 İlköğretim Okulu ve 31 Ortaöğretim Okulunda eğitim-öğretim yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OKUL ÖNCESİ VE İLKÖĞRETİM İlimizde 6 Anaokulu, 142 Anasınıfı, 201 İlköğretim Okulunda eğitim-öğretim yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ORTAÖĞRETİM Düzce Merkezde 1 Fen Lisesi, 2 Anadolu Lisesi, 1 Anadolu Öğretmen Lisesi, 1 Düzce Kız Meslek Lisesi ve Anadolu Kız Meslek Lisesi, 1 Anadolu Teknik, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, 1 Fatih Endüstri Meslek Lisesi, 1 Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi, 1 Anadolu İmam-Hatip ve İmam-Hatip Lisesi, 1 Çok Programlı Lise, 3 Genel Lise bulunmaktadır ![]() Düzce'nin ilçelerinde; Akçakoca'da 1 Genel Lise,1 Anadolu Lisesi,1 Ticaret Meslek Lisesi, 1 Endüstri Meslek Lisesi, 1 İmam-Hatip Lisesi, 1 Kız Meslek Lisesi,1 Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Cumayeri'nde 1 Çok Programlı Lise, Çilimli'de 1 Çok Programlı Lise, Gölyaka'da 1 Çok Programlı Lise,1 Anadolu Lisesi, Gümüşova'da 1 Genel Lise,1 Anadolu Lisesi, Kaynaşlı'da 1 Genel Lise ve Yığılca'da 1 Çok Programlı Lise bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ÖZEL ÖĞRETİM Düzce’de 3 adet Özel Anaokulu, 3 adet Özel İlköğretim Okulu,3 adet Özel Lise bulunmaktadır ![]() ![]() İlimizde 10 adet Özel Dershane ve 5 adet Özel Kurs bulunmaktadır ![]() Ayrıca Merkez'de 8 adet, Akçakoca'da 1 adet, Gölyaka'da 1 adet, Gümüşova'da 1 adet ve Cumayeri’nde 1 adet olmak üzere toplam12 adet Özel M ![]() ![]() ![]() ![]() YAYGIN EĞİTİM Halk Eğitim Merkezlerinde aile eğitimi, bilgisayar, el sanatları-makine ve el nakışları, gıda ve sağlık, konfeksiyon ve trikotaj, makine-tesisat-otomotiv-inşaat, matbaa, muhasebe- işletmecilik-büro yönetimi, müzik, okuma-yazma, otelcilik ve turizm, sanatsal, sosyal ve kültürel kurslar, sınavlara hazırlık ve destek kursları, spor, tarım ve hayvancılık, yabancı dil alanlarında 66 dalda, Çıraklık Eğitim Merkezlerinde 29 meslek dalında yaygın eğitim verilmektedir ![]() YÜKSEKÖĞRETİM Düzce'de yükseköğretim, 1975-1976 öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak öğretime açılan Düzce Meslek Yüksekokulu ile başlamıştır ![]() ![]() Bolu ve Düzce'de mevcut bulunan eğitim kurumlarını bünyesine alan Abant İzzet Baysal Üniversitesi, yeni fakülte ve yüksekokulların da eklenmesiyle 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı yasa ile kurulmuştur ![]() Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin kuruluşuyla birlikte Düzce'ye yeni akademik birimler kazandırılmıştır ![]() ![]() Düzce Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik bölümünde eğitime devam etmektedir ![]() ![]() Üniversitenin Düzce İlindeki birimlerinde toplam 4200 öğrenci eğitim görmekte olup akademik personel sayısı 300'dür ![]() Düzce ilinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne bağlı 3 fakülte, 2 yüksekokul, 2 meslek yüksekokulunda bulunan öğrenci ve akademisyenlerinler vardır ![]() |
![]() |
![]() |
|