![]() |
Giresun Espiye Yöresi Kültürü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Giresun Espiye Yöresi KültürüEspiye Yöresi Kültürü Espiye Yöresi Kültürü MAYIS YEDİSİ Mayıs Yedisi adı Rumi Takvim'e göre konulmuştur ![]() ![]() ![]() Mayıs Yedisi geldiğinde dere ile denizin sularının birbirine karıştığı yerden su alınır ![]() ![]() ![]() Yıkanma sırasında dualar okunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MART DOKUZU Mart Dokuzu geleneği ölüm ve hayat ile ilgili olup halen sürdürülen bir gelenektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYAKBAĞI KESME Kimi yürüme güçlüğü çeken çoçukların ayaklarında adım atmayı engelleyen bir bağ var olduğuna inanılır ![]() ![]() ![]() DAMAT ASMA GELENEĞİ Düğün aşamasında kız tarafından bir grup, damat adayını yakınlarının elinden alarak, herhangi bir ğaca ayaklarından asarlar ![]() ![]() ![]() TÜRKÜLERİMİZ Espiye nin bilinen ve hala düğünlerde çalınıp söylenen en önemli türküsü hiç şüphesiz kendi adıyla anılandır ![]() ![]() Espiye deresine Taş köprü kurulacak Ben hakime danıştım O yar benim olacak Yaylanın çimenine Kuzu yayılır kuzu Günde bu günkü gündür Sallan yosmanın kızı ![]() YÖRESEL DİLİMİZ Halkımızın kullandığı dil; Trabzon ve Rize yöresinde kullanılan Karadeniz konuşamsı tarzından farklıdır ![]() ![]() Yaygın konuşma ağzının başlıca özelliği; sözlerin, "aha", "ta", "ula", "eh", "gız", "haydi" gibi ünlemlerle birlikte, sanki bunlardan güç alarak söylenmesi; "bana" ve "sana" zamirlerinin "bağa" ve "sağa" biçimlerinde çekimli fiillerin ve sonlarındaki eklerin de kısaltılıp değiştirilerek telaffuz edilmesidir ![]() Konuşma dilinmde; "gitmek" fiilinin şimdiki zamanda çekimlenmiş biçimi; "gidim, gidin, gidiyuk, gidiyusunuz" şeklindedir ![]() |
![]() |
![]() |
|