![]() |
Erzurumun Çoğrafyası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzurumun ÇoğrafyasıErzurumun Çoğrafyası Erzurumun Çoğrafyası Erzurum Doğu Anadolu bölgesinde 39°- 55 kuzey enlemi 41-16 doğu boylamı üzerinde bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SICAKLIK Erzurum'da en sıcak ay Ağustos en yüksek sıcaklık ortalaması 19° 6C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜZGAR Bölge ekseriyetle Sibirya antisiklonu ve Basra siklonu etkisi altındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NEM Nisbi nem ortalaması %6l dir ![]() ![]() KAR YAĞIŞI En erken 20 Ekim'de yağmaya başlar 15 Mayıs'a kadar devam eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AKARSULAR Erzurum akarsu kaynakları bakımından çok zengindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Karasu Fırat ırmağının en önemli koludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Çoruh Irmağı: Mescit Dağı'nın batı yamaçlarından doğar fazla derin olmayan bir vadide batıya doğru akar ![]() ![]() ![]() ![]() - Oltu Çayı: İki ana koldan oluşan Oltu Çayı geniş bir havzanın sularını toplamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() - Tortum Çayı: Mescit dağlarından çıkan Tortum Çayı Tortum ilçesi'nin de bulunduğu havzanın bütün sularını toplar ve Tortum Gölü'ne dökülür ![]() ![]() ![]() - Aras Irmağı: Bingöl dağlarının Erzurum il sınırları içinde kalan kuzey yamaçlarından doğar ![]() ![]() ![]() ![]() - Hınıs Çayı: Tekman Yaylası'nın güneyini sınırlayan Bingöl Dağları'nın doğu yamaçlarından çıkan Hınıs Çayı yaylanın sularını topladıktan sonra doğu yönünde akar ![]() ![]() GÖLLER Erzurum İli göller bakımından zengin değildir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|