10-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çorum Yöresel Yemekleri, Çorumda Ne Yenir
Çorum Yöresel Yemekleri, Çorumda Ne Yenir
Çorumda neler yenir, neler içilir,
Leblebisiyle ünlü Çorum ili yöresel yemekler bakımından da oldukça zengindir
Çorumun özgün yemekleri arasında Mayalı (Saç Mayalısı, Tava Mayalısı) , Yanıç , Cızlak , Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı Çörek, Borhani (Hamurlu, Yumurtalı, Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirit , İskilip Dolması , Keşkek, Kara Çuval Helvası, Hedik, Teltel, Has Baklava sayılabilir
Çorum’dan Yemek Tarifleri
Keşkek
Malzemeler: (6 kişilik)
500 gr yarma (gendirme)
500 gr koyun eti
2 adet soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
11 su bardağı su
Hazırlanışı: Yarmalar akşamdan ıslatılır Güveç tencereye (Toprak tencere) 2 kaşık yağ konulur Soğanlar ince ince kıyılır Et, biber, salça, tuz 1 su bardağı sıcak su ilave edilerek 15 dakika kaynatılır Yarma yıkandıktan sonra 10 su bardağı sıcak ile birlikte tencereye ilave edilir
Kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır Tencerenin kapağı kapatılıp hamurla kapağın etrafı kapatılır Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır, buhar çıkması için kısık ateşte 2 saat pişirilir
Not: Geleneksel bir çorum yemeğidir İl merkezinde ve ilçelerde de yapılmaktadır Genellikle ramazan aylarında sabah erken saatlerde güveç tencerede hazırlanıp fırına verilir Turşu ve salata ile birlikte servis yapılır
İskilip Dolması
Malzemeler: (8 kişilik)
2 kg pirinç
1,5 kg et
500 gr tereyağı
5 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
15 su bardağı su
5 adet kuru soğan
Hazırlanışı: Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur 3 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ilave edilir Tencerede 5 dakika kavrulur Üzerine bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır (30 dk) Et yağ ile kızartılır Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır Birkaç kez karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir Kalan sıcak su ilave edilir Et kaynamaya başladıktan sonra üzerine sacıyak yerleştirilir Üstüne temiz bir tepsi yerleştirilir Pirinçler temiz bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne yerleştirilir Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir Sıcak servis yapılır Yanında turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir
Not: Çorumun İskilip ilçesinde yapılmaktadır Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır Halen bu gelenek devam etmektedir
Çatal Aşı
Malzemeler: (6 kişilik)
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı yarma (kırık)
1 adet soğan (kuru)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber (kırmızı toz)
1 çay kaşığı nane
6 su bardağı su
Hazırlanışı: Tencereye yağ konulur Soğanlar ince ince kıyılır Pempeleşinceye kadar kavrulur Nane, biber ilave edilir 3 su bardağı su konulup, kaynamaya başlayınca mercimek ilave edilir 20 dakika kaynayınca 3 bardak sıcak su ilave edilip, yarma eklenir 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra tuzu eklenir Ateşi kısılır 10 dakika kadar kaynadıktan sonra servise hazırdır
Not: Geleneksel Çorum yemeğidir Çorum ve çevre ilçelerde de yapılır Yanında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır
|
|
|