![]() |
Ordu Yöresel Yemekleri Ve Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ordu Yöresel Yemekleri Ve TarifleriOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri LAHANA SARMA Karalahana yaprakları haşlanır, suyu atılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LAHANA KAVURMASI Lahanalar yıkanp haşlanır, suyu dökülür ![]() ![]() ![]() ![]() *Tüm Karadeniz bölgesinde, farklı isimler ve küçük farklılıklarla yenilir ![]() LAHANA DİBLESİ* Karalahana seçilip haşlandıktan sonra süzlür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Ordu, Giresun ve Batı Trabzon HARHAŞİ (DUDEYİ)* Saplı karalahana yemeğinin Hopa'daki adı "harhaşi" (haşlama) dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Laz yemeği LAHANA EZME/VURMA* Köksüz karalahana haşlanır suyu dökülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Tüm Doğu Karadeniz LAHANA ÇORBASI* Ayıklanan lahanalar, el ile küçük parçalara ayrılır, sonra yıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Tüm Doğu Karadeniz LAHANA TURŞUSU* Haşlanan lahanalar, bidonlara su, sarmısak ve acı biberle birlikte doldurulur ![]() ![]() * Batı Trabzon, Ordu, Giresun LAHANA YEMEĞİ* Yıkanıp küçük parçalara ayrılan lahana yaprakları, kaynar suda haşlanırlar ![]() ![]() ![]() LAHANA GULİYA * Lahanalar önce ayıklanıp bol su ile yıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YABANİ LAHANA (GALDİRİK) YEMEKLERİ* *Ziraati yapılmayan yazın bahçelerde kendiliğinden yetişen "galdirik" karalahanaya benzer bir ottur ![]() ![]() Galdirik yemeği:Temizlenip yıkayıp soğuk suda haşlanır ve süzülür ![]() ![]() Galdirik turşusu:Yıkanıp, haşlanan galdirik soğutulduktan sonra tuz, sirke ve sarmısakla birlikte bir kavanoza konulur ![]() ![]() Galdirik dolması (Sarması): Aynı karalahana sarması gibi, galdirik yaprağı kullanılarak dolmasıda yapılır ![]() YOĞURTLU PEZÜK* Pezük ilk önce seçilip temizlenir, haşlanır, süzülür ![]() ![]() ![]() * Ordu, PAZI BURMALISI* Haşlanmış pazıların, soğanla kavrulduktan sonra bir hamurun içerisine konulup tepside pişirilmesiyle yapılan bir tür börektir ![]() PAZI YEMEĞİ Pazılar önce ayıklanır daha sonra haşlanır ![]() ![]() ![]() *Ordu, Rize arasında yapılır ![]() PAZI KAYGANA* Yıkanıp, küçük parçalara ayrılan pazılar, ince doğranıp tuzlanmış soğanlar, nane, maydanoz, yumurta ve mısır unu ile karıştırılarak bir tavada iki taraflı kızartılır ![]() ![]() * Tüm Doğu Karadeniz SAKARCA YEMEKLERİ* Sakarca mıhlaması: Sakarca temizlenir, haşlanır ve süzülür ![]() ![]() ![]() Sakarca Kayganası: Mıhlaması gibi haşlanır, temizlenir ve süzülür ![]() ![]() Sakarca Turşusu: Sakarca temizlenip, haşlanıp, süzüldükten sonra soğutulur ![]() ![]() ![]() Çöklüce Çorbası: Fatsa’nın Kumru Köyü’nde (Kaynak: Necla Demiröz) Sakarca’ya Çöklüce denilir ![]() ![]() ![]() *Taze sarmısağa benzer, yaprakları daha incedir ![]() ![]() ![]() ![]() MANTAR (TİRMİT)* Mantara benzeyen, beyaz, sarı, krem rengi olmak üzere çeşitli formlarda yabani olarak yetişen yöreye özgü bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ordu Yöresel Yemekleri Ve Tarifleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ordu Yöresel Yemekleri Ve TarifleriKEŞKEK* Yörede buğdaya “keşkek” adı verilir, düğünlerde yapılan bir yemektir ![]() ![]() ![]() ![]() *Tüm Batı, ve Orta Karadeniz'de Trabzon'a kadar yapılır ![]() ![]() ![]() HAMSİLİ PİLAV* Temizlenip , yıkanan hamsilerin kılçıkları hamsiler parçalanmadan çıkartılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Tüm Doğu Karadeniz HAMSİ KAYGANA (KARGANA)* Mısır unu, buğday unutuzlanmış hamsi, maydanoz, süt, yumurta, yağ ve tuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Tüm Doğu Karadeniz sahili HAMSİLİ EKMEK* Özü mısır ekmeği olan ve içinde az miktarda salamura hamsi karıştırılnış bulunan ekmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Tüm Doğu Karadeniz sahili KUYMAK/ MUHLAMA/ HAVİTSİ/ Fotoğraflar: (Sevgili rahmetli kardeşimiz) Mahmut Sedat Dilaver (Sürmene) Laz usulü muhlama: Unu tereyağı ile yakmadan kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hemşin Usulü muhlama: Mısır Unu yerine buğday unu kullanılarak ya da ikisini birbiriyle karıştırtırılarak yapılır ![]() ![]() Trabzon Usulü kuymak: Çaykara civarında Havitz adı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MALEZ Süt kabağı (Kobalets) ve süt ile yapılan bir çeşit muhallebidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TURŞİ KAVURMA Fasülye turşusu ince doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAZE FASULYE Zeytin yağlı taze fasülye bilinen yöntemlerle pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LAZ BÖREĞİ (BUREĞİ) Elde açılmış üç yufka tepsiye serilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACİKA Acika daha çok kahvaltıda bazen de kuru fasulye gibi yemeklerin yanında yenilen ve ana maddesi "kinzi" adı verilen maydonoza, kişniş otuna benzeyen kokulu yöreesel bir ottur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FASÜLYE KAYGANASİ Fasülyeler temizlenip, haşlanıp süzüldükten sonra börek tavasında önlü arkalı yumurtayla kızartlır ![]() ![]() FASÜLYE EZMESİ (PATİTÇ ÇİHLOMA)* Fasülye pişirilir, koballe ezilir ![]() ![]() BEZİRGENAŞ Karadeniz köylüsünün hazırlanması kolay aperatif yemekleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ZMİLANÇ (MERÜLCEN) Böğürtlene benzeyen yabani bir bitkinin yumuşak kiremit reknli yumuşak dikenidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZİLİHTA/ZIRİHTA Buğday unu, yumurta, yoğurt ve su ile sulu hamur haline getirilirdikten sonra bir yağ kızdırılmış bir tavaya bir kaşık kaşık dökülerek kızartılır ![]() ![]() ![]() Hamsi Kuşu: Hamsiler kılçıkları çıkarıldıktan sonra tuzlanıp mısır ununa bulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akçaabat köfte: 1930 yıllarında Akçaabat'lı lokantacılarının ortaklaşa yaptıkları, etlerin (Öküz ve Dana) bir araya getirilerek bir arada çekilen kıyma birbirlerine bağlanabilmesi için belirli ölçüde ekmek ve az miktarda sarımsak karışımı ile kendilerinin yemesi için yaptıkları köfteden çok büyük bir damak zevki yakalamışlardır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|